Yeni yapılan bir araştırmada, Avrupa ve ABD’de yayılmasını sürdüren yeni tip koronavirüsün yeni bir mutasyon türünün olduğunu ortaya koydu.

CNN’in haberine göre, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, yeni versiyon virüsün enfekte etme riskini artırdığını ortaya koydu.

Cell isimli akademik dergide yayınlanan araştırmada, yeni ortaya konulan virüs versiyonun  Avrupa ve ABD’de yaygın olan türden daha ‘etkin’ olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar ayrıca insanlarda ve hayvanlarda yeni mutant türünün insanları eski türden daha hızlı enfekte ettiğini gösteren deneyler yaptı. Bu durum virüsün üst solunum yollarında (burun, sinüsler ve boğaz) hızla çoğaldığından, insanlar arasında daha kolay bulaştıkları anlamına geliyor.

Araştırmacı Erica Ollmann Saphir, bu yeni formun hızla yayıldığını ancak eskisinden daha kötü ve şiddetli olmayacağını söyledi.

Saphir açıklamasında, yeni versiyonun İngiltere’de bin koronavirüs hastasında tespit edildiğini belirterek, yeni versiyona sahip olan hastaların  eski hastalara nazaran kötü olmadığını kaydetti.

Yeni türün tespit edilmesiyle beraber, aşı çalışmalarının bu mutasyondan nasıl etkileneceği araştırılıyor. Mevcut aşı deneyleri, mutasyonun etkilediği başak proteini üzerine yoğunlaşıyor ancak eski suşlar üzerinden çalışmalar yürütülüyor.

Çin’de patlak veren ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını sebebiyle dünya üzerinde 517 bin 416 kişi hayatını kaybederken, hali hazırda 10 milyon 769 bin 890 vaka bulunuyor.

ABD ölü ve vaka sayısında dünyada birinci sırada yer allıyor. 128 bin 421 vakanın bulunduğu ABD’de 2 milyonu aşkın vaka bulunuyor.