North Cyprus UK

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere’de hayatını kaybeden ve ölümden sonra da huzur bulamayan Kıbrıslı Türklerin acılı ailelerinin yaşadığı dramı gündeme taşıdı.

Habere göre, Londra'da koronavirüs salgını sırasında yaşamlarını yitiren 18 Kıbrıslı Türk'ün cenazeleri Hackney ilçesindeki bir camide ülkelerine geri gönderilmeyi bekliyor.

KKTC Bakanlar Kurulu, 14 Mayıs tarihinde koronavirüsten ölmediği düşünülen 11 kişinin cenazelerinin, toprağa verilmek üzere 1 Haziran'dan itibaren Kıbrıs'a götürülmesine onay verdi. Ancak, Covid-19'dan öldüğü kesinleşen diğer 7 kişinin cenazeleri için hala izin bekleniyor.

Son dileği Kıbrıs'ta babasının ve kardeşinin yanına gömülmekti…

Son isteği ülkesine gömülmek olan vatandaşlarımız huzura erişemezken, acılı aileleri isyan noktasına geldi.

BBC kuruluşu, 11 Nisan tarihinde covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk Mustafa Enver’in kardeşi ile görüşerek, ailenin isyanını duyurdu.

Mustafa Enver’in kardeşi Ayşen Rezvan, kardeşinin ölmeden önce Kıbrıs'ta babasının ve kardeşinin yanına gömülmeyi vasiyet ettiğini aktararak, şu an Kıbrıs’ta olan acılı annenin çaresiz bir şekilde oğlunun cenazesini beklediğini söyledi.

KKTC Din İşleri Başkanı Atalay “getirilmeleri uygun olur” dedi; Sağlık Bakanı Pilli sessizliği seçti…

Öte yandan, North Cyprus UK’e konuşan KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise, ölümün kutsal birşey olduğuna vurgu yaparak, “tüm tedbir ve şartlar yerine getirilirse, covid-19’dan ölenlerin Kıbrıs’a getirilmeleri uygun olur diye düşünüyorum” dedi.

Covid-19 nedeniyle KKTC dışındaki ülkelerde hayatını kabeden kişilerin Kıbrıs’taki ailelerinin sevdikleri ile kavuşamadığı için üzgün olduğunu belirten Atalay, Covid-19’dan vefat eden kişilerin cenazelerinin ülkeye getirilmesine karar verilmesi halinde, kurum olarak üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili açıklama talep ettiğimiz KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli ise yorum yapmaktan kaçındı.