North Cyprus UK

Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Başkanı, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürkut, North Cyprus UK’e yaptığı açıklamada, covid-19’dan hayatını kaybeden kişilerin nakil ve defin koşulları ile ilgili bilgi verdi.

7’si covid-19 hastası olmak üzere 18 Kıbrıslı Türk’ün cenazelerinin Londra’da bir camide KKTC’ye gönderilmek üzere bekletilmesi kayıp veren acılı aileleri ve toplumu üzerken, KKTC’li yetkililerin Covid-19’da hayatını kaybeden yurttaşların cenazelerini ülkeye kabul etmemesi tepkilere neden oldu.

“Defin kılavuzunu Bakanlık ile paylaştık”

COVID-19 tanısı ile ölenlerde morg ve defin hizmetlerine yönelik alınacak tedbir ve önlemleri içeren bir kılavuzun Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlandığı bilgisini veren Gürkut, kendilerinin de bu kılavuzu KKTC Sağlık Bakanlığı ile paylaştıklarını anlattı.

Bu kılavuzda belirtilen kurallara uyulması şartı ile vatandaşların cenazelerinin ülkeye getirilmesinde hiçbir sakınca olmadığını vurgulayan Gürkut, “Yasak koymaktansa güvenli şartları sağlamak lazım” dedi.

Söz konusu kuralların islami defin işlemleri için de uygun olduğu bilgisini veren Gürkut, Türkiye’de de covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin defin işlemlerinin bu kılavuza göre yapıldığını söyledi.