North Cyprus UK

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere’de hayatını kaybeden Kıbrıslı Türklerin acılı ailelerinin sıkıntılarını gündeme taşıdı.

BBC’nin haberine göre, Londra'da koronavirüs salgını sırasında yaşamlarını yitiren 18 Kıbrıslı Türk'ün cenazeleri Hackney ilçesindeki bir camide Kuzey Kıbrıs’a gönderilmeyi bekliyor. Bu cenazelerden 7 tanesinin Covid-19’dan hayatını kaybettiği biliniyor.

Öte yandan, KKTC Bakanlar Kurulu İngiltere’de hayatını kaybetmiş Kıbrıslı Türklerin cenazelerinin Kıbrıs’a 1 Haziran’dan itibaren gönderilmesini onaylamış durumda… Ancak covid-19 dolayısıyla ölenleri bu iznin dışında tutuyor.

“6 haftada çok fazla cenaze töreni yaptık”

Yani Hackney’deki camide bekleyen cenazelerimizden 11 tanesinin adaya götürülmesi için gerekli onay verildi. Covid-19'dan öldüğü kesinleşen diğer 7 kişinin cenazeleri için ise hala izin bekleniyor.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarının durumdan duyduğu rahatsızlığı ortaya koyan haberde Hackney'deki Ramazan Mescidi'ndeki cenaze görevlisi Erkin Güney, son 6 hafta içinde daha önceki yıllara göre çok daha fazla cenaze töreni yaptıklarını ve salgının Kıbrıs Türk toplumuna büyük darbe vurduğunu aktarıyor.

KKTC Din İşleri Başkanı Atalay “getirilmeleri uygun olur” dedi; Sağlık Bakanı Pilli sessizliği seçti…

North Cyprus UK’e konuşan KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise, ölümün kutsal birşey olduğuna vurgu yaparak, “tüm tedbir ve şartlar yerine getirilirse, covid-19’dan ölenlerin Kıbrıs’a getirilmeleri uygun olur diye düşünüyorum” dedi.

Covid-19 nedeniyle KKTC dışındaki ülkelerde hayatını kabeden kişilerin Kıbrıs’taki ailelerinin sevdikleri ile kavuşamadığı için üzgün olduğunu belirten Atalay, Covid-19’dan vefat eden kişilerin cenazelerinin ülkeye getirilmesine karar verilmesi halinde, kurum olarak üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili açıklama talep ettiğimiz KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli ise yorum yapmaktan kaçındı.