Kıbrıs COVID-19’a karşı 1,2 milyon doz aşıya sahip olma ihtiyacı olduğunu Avrupa Komisyonu’na iletti. Bu miktara Kıbrıslı Türklerin de dâhil olduğu belirtildi.

Kıbrıs virüse karşı yeterli miktarı güvence altına almak amacıyla diğer AB üyesi devletlerle birlikte Avrupa Komisyonu ortak müzakerelerinden yer alıyor.

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, bunun Sağlık Komiseri Stella Kyriakidou’nun bir girişimi olarak hatırlatılarak, Avrupa Komisyonunun erken zamanda ya da araştırma ve klinik aşıların ilerletilmiş aşamasında verilebileceğini düşündüğü Acil Destek Aracılığı (Emergency Support Instrument – ESI) fonundan  2,7 milyar avro kullanılması hedefleniyor.

Komisyon aşının üretilmesinde ileri bir aşamada bulunan AstraZeneca şirketi ile müzakereler içinde bulunuyor.

Açıklamada oluşturulacak işbirliği aracılığıyla her ülke tarafından ayrı müzakereler ve ayrı siparişeler yapılmayacağına netlik getiriliyor.

Tüm üye devletler adına Avrupa Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ortak müzakere aracılığıyla, büyüklüğünden veya müzakere gücünden bağımsız tüm ülkelerin pozisyonu gerçekleştirilerek, ilaç ya da aşı olsun tüm tedavi ürünlerine aynı zamanda ve tüm ülkelere verilecek ayni miktara eşit ulaşım garanti altına alınıyor. 

Daha iyi bir koordinasyon için Avrupa Birliği Konseyi düzeyinde yapılan müzakerelere Sağlık Bakanlığı temsilcisi de katılıyor.