Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bugünkü meclis oturumunda yaptığı konuşmada hükümetin ülkeye girişlerle ilgili aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu vurguladı.

Türkiye’den PCR testi pozitif olduğu belirtilen bir yolcunun gelmesinin ‘bir işaret fişeği’ olduğunu belirten Erhürman, ateşin olmaması veya ölçülememesi durumunda yaşanacak sıkıntılara işaret etti, karantinaya dahi gidilecek olsa, gümrük memurları veya başka çalışanların temasına ilişkin bir önlemin olmadığına da değindi. Erhürman, gümrük memurlarıyla ilgili de bir şeyler yapılması gerekliliğine işaret etti. 1 Temmuz sonrası için endişelere ilişkin konuşan Erhürman, 1 Temmuz’dan sonra gelen kişilerin de en azından test sonuçları çıkana kadar karantinada kalması gerekliliğine vurgu yaptı. Kategorilerdeki sıkıntının yanı sıra, gelecek 2 uçakla ilgili tedbirlerin de belirsiz olduğuna işaret eden Erhüman, bu kadar belirsizliğin içinde turizmin de adım atmasının mümkün olmadığını altını çizdi.

“Umalım ki negatif çıksın…”

Erhürman sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu hükümette her alınan karar geri alındı veya değişti. Şimdi de yaşanan olay aynısı. Bugün yaşanan olay işaret fişeğidir. Bu konuda alınan kararlarınızın yeterli olmadığını işaret ediyor bize. İnşallah bu vaka negatif çıkar ama negatif çıksa bile bir şey değişmeyecek. Meclisin böyle bir dönemde tatile girmeyecek olması da iyi oldu. Bugünkü tecrübe, alarm olarak algılansın. Orada çalışan insanlar vardı. Karantinaya götürecek olsak bile bunun önlemlerini almalıyız. 1 Temmuz’dan sonra karantina da yok, ondan sonra bu işler nasıl olacak bilmiyoruz.”

“Sadece 4 kararname Meclise geldi”

Hükümetin bu güne kadar 76 tane Yasa Gücünde Kararname yaptığını belirten Erhürman, bunlardan sadece 4’ünün genel kurula geldiğine işaret etti, aralarında ciddi sıkıntıların da olduğu diğer kararnamelerin de hızla genel kurula getirilmesi çağrısı yaptı. Yasa Gücünde Kararname ile işsizlik ödeneğinin 1500’e indirildiğine değinen Erhürman, “Zaten bu para 4 ay ödeniyor. Bu kararname Ağustos’a kadar geçerliydi. Sizin yaptığınız düzenlemeler, işsizliği önlemediği gibi insanların işsiz kalmasına sebebiyet veriyor. Sektörler daraldığı için işçi durdurmak zorunda kalıyor” dedi. Erhürman, kararnamelerin işsizliğin önlenmesini sağlayamadığı gibi, işçi durdurmayı mecburi hale getirdiğini belirtti, sosyal patlama riskine işaret etti.

“Önlemleri hızla alın”

Meclisin görev süresi uzatıldığına dikkat çeken Erhürman, hükümete ‘Kararnamelerin arkasına sığınmayın’ çağrısı yaptı. Meclisin çalıştığını anımsatan Erhürman, “Bunları yasa olarak geçirelim. Pandemi hastanesi ve laboratuvarla ilgili yapamadığınız programları bundan sonra yapmaya özen gösterin. Kötü sürprizlerle karşılaştıktan sonra yapmaya kalkmayın. Almamız gereken önlemleri hızla alalım, sonra ‘Üstümüze geliyorsunuz’ demeyin” diye konuştu.

ERHÜRMAN'IN KONUŞMASINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ >>>