North Cyprus UK

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, salgın süresince ortaya koyduğu öngörülerin büyük ölçüde tuttuğunu belirterek, söylediklerinin dikkate alınmadığını ve iş işten geçtiğini ifade etti.

“Geçmiş geçmiştir, hesaplaşmayı sonraya bırakalım” diyen Dizdarlı, önümüzdeki süreç yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

Dizdarlı’nın açıklaması şöyle:

“ÖNÜMÜZE BAKALIM

Bu gün,Ülkemiz Covid -19 sürecince yazdıklarımı söylediklerimi gözden geçirdim.

Öngörülerimin büyük ölçüde tuttuğunu gözledim.

Ne iyi ki bu öngörülerin neredeyse tamamı tüm hekim arkadaşlarımız tarafından da desteklenip , benzer paylaşımlarla yayılmaya çalışıldı.

Ne kötü ki sağlığın yönetiminden sorumlu olanlar ya dikkate almadı , ya da dikkate aldığında iş işten geçmişti.

- Otoklavdan çıkmış steril tromel gibiyiz, ama kapağı açıp elinizi içeri koydunuz mu sterilite bozulacak demiştik.

- Japonya’da ki Hakaido Ada’sına benzemeyelim yavaş ve programlı açılalım demiştik.

- Pandemi hastanesi şart demiştik

- Mevsimlik Hemşire ile bu iş olmaz demiştik.

- Karantinasız giriş olmaz demiştik.

- Aktif görev yapan sağlık çalışanlarınız yorulacak çökecek, yedek güçlerinizi (özel sektörü , emeklileri , hatta gerekirse öğrencileri) hazır tutun demiştik.

- Sağlık servislerimiz çökmeden ülkeye girişi 1 hafta durdurunuz demiştik

Daha da söylemiştik ya geçmiş geçmiştir, hesaplaşmayı sonraya bırakalım. Bu illetten kurtulur kurtulmaz geriye dönük hesaplaşmayı hemen yaparız.

Şimdi önümüze bakalım. Devlet olarak daha çok test yapalım, halk olarak üç altın kurala dört elle sarılalım . Ama Sağlık alanında şu 4 konu beklemeye gelmez. Hemen işlemi başlatalım.

1- Plazma temini. Mevcut hastalardan negatifleşenlerden sağlığı elverenlerden plazma temini için yasal düzenleme beklemeden yapılsın.

2- Pandemi hastanesinde çalışacak hekim ve hemşireler belirlensin. Hastane bitmeden meslek içi eğitimleri tamamlansın. Ve en önemlisi bu kişilerin alınacağı diğer sağlık servislerinin çökmemesi için başta hemşire olmak üzere yeterli sayıda sağlık çalışanı hemen Kamu Hizmetleri Komisyonu üzerinden istihdam edilmek için girişim başlansın.

3- Mevcut hekim kadroları tekrar düzenlensin ve hangi hekimin hangi aşamada mücadeleye nerede katılacağı önceden organize edilsin.

4- Hızlı bir eğitim çalıştayı yapılsın. İlk ,Orta ve yüksek eğitimle ilgili 3 masada tüm paylaşlar toplansın. Her masadan çıkacak kararlar aynen uygulansın. (Bu konunun sağlıkla ne alakası var? Diyen olabilir. Hemen söyleyeyim. Okullarını iyi planlama yapmadan açan ülkelerin tamamı çuvallamıştır. Zira çocuklar çok ciddi taşıyıcılardır)”