Avrupa Komisyonu  2013-14 Akademik Yılı’nın Kıbrıs Türk toplumuna yönelik burs programı bursiyerleri için resepsiyon düzenledi.

Bedesten’de saat 18:30’de yer alan resepsiyona Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da katıldı.

Resepsiyon öncesinde Proje Yöneticisi Edorado Spacca, Bölüm Sorumlusu Michaela Foresti, Başbakanlık  AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile eski bursiyerlerden Aslı İzveren birer konuşma yaptı.

 

SPACCA
Proje Yöneticisi Edorado Spacca burs programıyla ilgili uzun bir çalışma süreci yaşandığını ve bulunulan noktaya gelmenin  bir yıla yakın süre aldığını belirtti.

Bedesten’de resepsiyon alanına konan kanvasa herkesin gelecekle ilgili umutlarını ve düşüncelerini yansıtan yazılar ya da resimler karalamasını isteyen Spacca,  gece sonucunda elde edilen tablonun kendilerine mutluluk vereceğini söyledi.

 

FORESTI
Bölüm Sorumlusu Michaela Foresti de burs alanlara iyi şanslar dilemek için bu akşam toplandıklarını kaydetti, bu yıl 181 kişiye  burs verildiğini söyledi ve  burs alamayanların şanslarını tekrar denemelerini istedi.

2007 yılından beridir her yıl artan sayıda kişiye AB Mali Yardım Programı çerçevesinde burs verildiğini anlatan Foresti,  burs alanların belirlenmesi süreciyle ilgili bilgiler verdi ve bu yıl konu ve alan sınırlaması olmadığını belirtti.

 

ERÇİN
Başbakanlık  AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin ise daha iyi eğitim için 2007 yılından bu yana burs programının her yıl yürütüldüğünü ifade etti ve 2007 yılından bu yana toplam 700 kişiye öğrenciye burs verildiğini belirtti.

Ülkenin ileriye gidişi için bu programın önemine işaret eden Erçin, Avrupa Komisyonu’nun bir yıl önce değerlendirme yaparak burs programını çeşitlendirdiğini anlattı.

Kamu  ve özel sektör çalışanlarının, öğretmenlerin, akademisyenlerin bu programdan yararlanabildiğini dile getiren Erçin, programın sektörlere, yararlananlara ve ülkenin gelişimine katkı sağlayacağını söyledi.

 

YORGANCIOĞLU
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da bu yıl 7. kez burs verildiğini belirtti ve başarılı kişilere bu imkanı sağladığı için Avrupa Komisyonu’na teşekkür etti. Son altı yılda 6 milyon euro ile 520 kişiye burs imkanı sağlandığını dile getiren Yorgancıoğlu, bu yıl ise 2 milyon euro ile 181 kişiye burs verildiğini belirtti.

Bursiyerlerin Avrupa ülkelerinde eğitim alacaklarını kaydeden Yorgancıoğlu, programın giderek genişleyen bir çerçeveyi kapsamasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Bursiyerlerin bilgi birikimini artırmaları ve bilgilerini ülkelerine döndükleri zamana yaptıkları işe yansıtmalarıyla  insanların yaşam kalitesine olumlu etki yaratılacağını kaydeden Yorgancıoğlu,

Kıbrıslı Türkler’in Annan Planı’na “evet” demesinin bu tür olumlu gelişmelere katkı yaptığın belirtti.

Yorgancıoğlu hem o dönemde bunu sağlayan insanlara  hem de  bu olayı artıya çeviren AB yetkililerine teşekkür etti.

KKTC’deki üniversitelerin AB’nin değişik programlarına yeterince, hatta hiç kabul edilmediğini kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, üniversitelerin eğitim kaliteleriyle bu tür programlarda yer alabilmesi gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, AB’nin ilerleyen günlerde KKTC’deki üniversitelere bu konuda bir fırsat penceresi açmasını istedi ve üniversitelerin bunu hak ettiğini dile getirdi.

 

İZVEREN
Eski Bursiyerlerden Aslı İzveren de Barselona’da tasarım konusunda eğitim aldığını ve bunun iş hayatına büyük katkı sağladığını anlattı.

Hem İspanya’nın kültürünü tanıdığını hem de şehrin dokusunu tattığını dile getiren İzveren neticede ise  Avrupa Sanat Akademisi’nden mezun olarak ülkeye döndüğünü söyledi.