“BİR TAKIM ÇIKARLARI BOZACAĞIZ, BAZILARININ AYAĞINA BASACAĞIZ, LİMANLAR, TELEFON DAİRESİ VE BAKANLIĞA BAĞLI KURUMLARDA BÖYLE GELDİ, BÖYLE GİDECEK MANTIĞI İLE HAREKET ETMEYECEĞİZ”

“ŞEHİRLERARASI YOLLARIN IŞIKLANDIRILMASI KONUSUNDA İDDİALIYIM. BUNUN GÜNEŞ ENERJİSİYLE YAPILMASI GÜNDEMDE”

“TAŞIMACILIKTA CİDDİ BİR KARGAŞA VAR. BUNDAN RAHATSIZIZ. CİDDİ ŞEKİLDE ELEŞTİRİLİYORUM AMA TOPLU TAŞIMACILIKTA KEYFİ UYGULAMALARA DEVAM EDECEK DEĞİLİM”

 

Ulaştırma Bakanlığı’nın 105 milyon 894 bin TL’lik bütçesi dün akşam Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, karayollarında ciddi sorun olduğunu kaydederek, “Benim arzu ettiğim Karayolları Dairesi araçları ve personelinin her gün denetim sürüşleri yapması. Yollara çıkması. Aksaklıkları yerinde tespit etmesi. Daire, kendi imkanlarıyla ve personeliyle problemleri küçükken, kazaya sebep olmadan, vatandaşların şikayeti büyümeden çözebilmeli” dedi.

 

Bakanlığın faaliyet alanlarının geniş olduğunu, çeşitli sıkıntılar bulunduğunu söyleyen Bakan, “Bir takım çıkarları bozacağız, bazılarının ayağına basacağız, limanlar, Telefon Dairesi ve bakanlığa bağlı kurumlarda böyle geldi, böyle gidecek mantığı ile hareket etmeyeceğiz” dedi.

 

Karayollarında çok uzun süredir sorun olduğunu kaydeden Bakan Ertuğruloğlu, tabelalar konusunda değerlendirmede bulundu.

 

Ertuğruloğlu, “Yoğun çalışma içine gireceğim, anayolun sağında solunda nerde reklam panosu varsa, orman içinde nerde pano varsa, indirilecek. Çevre temizliği sağlanacak” dedi.

 

Bütçeyle ilgili konuşmasında şehirlerarası yolların ışıklandırılması konusunda iddialı olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “Bunun güneş enerjisiyle yapılması gündemde” dedi.

 

Tali yollardan anayola çıkışları doğru bulmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Bu sorun tek bir bakanlık bünyesinde halledilmez. İş yeri açma, ev yapma izinleri verilirken servis yolları oluşturulması şart, yoksa bu sorunu aşamayacağız” dedi.

 

Konuşmasında trafik çalıştayına da değinen Bakan, öğrenci, personel taşıma, yolcu taşıma yönergesi oluşturulması konusuna dikkat çekti, “Taşımacılıkta ciddi bir kargaşa var. Bundan rahatsızız. Ciddi şekilde eleştiriliyorum ama toplu taşımacılıkta keyfi uygulamalara devam edecek değilim, kim ne derse desin” şeklinde konuştu.

 

New Jersey ve çelik bariyer konusunda ise uzmanların farklı görüşleri olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, bunlarla ilgili bilgi verdi, New Jersey’in dünyada blok blok yerleştirildiğini, ihtiyaç olan yerlerde blokların kalkmasının söz konusu olduğunu söyledi.

 

Bakan, “Öyleyse bizimki hatalı, çünkü bizim ülkemizdeki New Jersey blok şeklinde değil” dedi.

 

Bazı ülkelerde çelik bariyerlerin ölümlü trafik kazalarına neden olarak gösterildiğini de kaydeden Tahsin Ertuğruloğlu, bununla ilgili de örnekler verdi, “Trafik kazaları trafiğin en düzenli olduğu ülkelerde de oluyor. Devlet üzerine düşeni yapacak ama bu ülkede trafik kazası olmasını engellemez”dedi.

 

İskele- Çayırova yolu konusunda da değerlendirme yapan Ulaştırma Bakanı şunu ekledi:

 

“Bu yol ne zaman projelendirildi bilmiyorum göreve geldiğimde proje vardı. Bu konu konuşulduğunda aklıma su projesi geliyor. Su da hep gündemdeydi. KKTC hükümetleri olarak su ya gelirse diye bir hazırlık yapmadık, şimdi su geldi, ‘alın geri gidin’ diyecek durumumuz yok.

 

İskele- Çayırova yolu da böyle- o dönemki hükümet bunu bilmeliydi, sorunu görmeliydi. Proje sonlandıktan sonra değişmesi mümkün mü?….”

Aşırı yük taşıyan kamyonların tartılması konusuna da değinen Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, elektronik tartı sistemi konusunda ihaleye gidileceğini duyurdu.

 

Lavinyum Sitesi’nden Lefkoşa-Girne anayoluna direk çıkılmasını sakıncalı bulduğunu da kaydeden Bakan, kavşaklar konusunda da değerlendirmede bulundu.

 

Gönyeli kavşağının Yonca kavşağı şeklinde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Tahsin Ertuğruloğlu, “Haspolat ve Hamitköy çemberlerinde alt ve üst geçit olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

Sürüş ehliyetleri müfettişliği ofislerinin yenileceğini de kaydeden, Güzelyurt, Gazimağusa ve Girne’deki ofisleri işaret eden Ulaştırma Bakanı, 148 bin TL’ye mal olan projenin 90 iş gününde tamamlanacağını söyledi.

 

Posta Dairesi’ne personel alımı talebinin sağlık ve eğitim alanlarına kaydırıldığını da ifade eden Ertuğruloğlu, Posta Dairesi’ne personel alımı için 2016’da talepte bulunulabileceğini söyledi.