.Yatırımcıların ilgi odağı haline gelen İskele Bölgesi gün geçtikçe büyüyor. Karpaz ve Bafra’nın geçiş güzergahında bulunan beldede 1000 dükkanlık Big Old Pazar ve Çukurova Üniversitesi kampüs yerleşkesi olma projesi önemli adımlar. İskele Belediyesi’nin Long Beach’i canlandıracak 14 milyon değerindeki sahil şeridi projesi ise bölgenin turistik cazibesini daha da artıracak görünüyor.

. İskele’de aşağı yukarı 4 bin civarında konut bulunduğunu söyleyen İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, “İskele sayfiye yeri olarak görülüyor. Örneğin 100 konutluk sitede % 12-15 arası sürekli yerleşim vardır. Bu siteler, ya İngiltere’de yaşayan Türkler ya İngilizler ya da Lefkoşa’daki iş adamlarının yazlık olarak tuttuğu evlerdir. Bu bölgede sürekli kalanların sayısı bu nedenle azdır” dedi.

 

İskele, Mağusa-Karpaz Anayolu ile Ercan-Karpaz Anayolu’nun birleştiği noktada, turizmin gözbebeği bir kıyı şerididir. İskele’nin, 1974 öncesindeki ismi Trikomo olarak da biliniyor. 1974 Mutlu Barış Harekatı ile birlikte Güney’den Kuzey’e toplu göçü başlatan Larnaka Türk Halkı, bu kıyı şeridine yerleştirilmiş ve bu tarihten itibaren burası İskele olarak isimlendirilmiş. Şu anda ülkenin 4. büyük belediyesi olan İskele Belediyesi’ne 18 köy bağlı. 230 km kare yüzölçüme sahip belediye sınırlarını, Çayırova, Tatlısu, Kantara, Akova ve Mormenekşe oluşturuyor. North Cyprus UK gazetesi, bu sayısında özellikle son yıllarda, yatırımcıların tercihi, turizmin canlandığı, kültür ve sanat festivalleriyle adını dünyada duyurmaya başlayan İskele’yi sayfalarına taşıdı. İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun gazetemizin sorularını yanıtladı. Orun, “1974’ten sonra Larnaka’nın renkli sosyal yaşamı ve şehir hayatından buraya gelen halk  köy hayatına bir süre alışamamış. İskele’yi yeniden bir Larnaka yaratmak adına mücadele başlatılmış. 1998 yılında İskele ilçe ilan edildi. Bölgede önce 6 milletvekili seçildi. Kaymakam tayini yapıldı. Ve Şu anda İskele kimlik kazandı. Buraya yapılan en büyük hizmet buranın kimlik kazanmasıdır” dedi.

Yatırımcılar bu bölgeye yöneldi

İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, son günlerde bölgeye olan ilginin yoğunluğuna dikkat çekerek, İskele’nin konumundan dolayı albenisi olan bir bölge olduğunu kaydetti. Orun, 25 km sahil şeridi olan İskele’nin adanın cazibe merkezlerinden bir tanesi durumunda olduğunun altını çizdi. Yatırımı devam eden, bin dükkanlık alışveriş merkezi Big Old Pazar’ın burada inşasına başlanmasının da yatırımcının bu bölgeye yöneldiğine bir kanıt olduğunu belirten Orun, “Yatırımcı diyor ki, bu bölge çok süratle gelişecek. Özellikle turizm yatırımların İskele ilçesine yakın mesafede olan Bafra’da yoğunlaşması ve buraya giderken yolun İskele’den geçmesi bu bölgenin daha da canlanmasını sağlıyor. İnsanlar Boğaz’daki balık restoranlarında durup balık yiyorlar, alışveriş yapıyorlar ” dedi.  Bafra’da iki tanesi faaliyette, iki tanesi de bitmek üzere olan otelin bölgenin canlanmasına katkı sağladığına işaret etti.

Çift şerit yollar mesafeyi kısaltıyor

Orun, devletin yolları çift şeride çıkarmasının bölge için önemine değinerek, aynı zamanda İskele-Ercan arasındaki yolun da çift şerit olmasının planlandığını söyledi. Bu yollarla, İskele’den en uzak bölgeye bir saatte ulaşım sağlandığını anlatan Orun, İskele’nin hem konumu itibarıyla hem de inşaata uygun arazileri olması nedeniyle tercih edilen bölge olduğunu vurguladı.

Sayfiye yeri olarak görülüyor

Gün geçtikçe gelişen ve büyüyen İskele’de aşağı yukarı 4 bin civarında konut bulunduğunu söyleyen İskele Belediye Başkanı Halil İbrahim Orun, “İskele sayfiye yeri olarak görülüyor. Örneğin 100 konutluk sitede % 12-15 arası sürekli yerleşim vardır. Bu siteler ya İngiltere’de yaşayan Türkler ya İngilizler ya da Lefkoşa’daki iş adamlarının yazlık olarak tuttuğu evlerden oluşuyor. Bu bölgede sürekli kalanların sayısı bu nedenle azdır” dedi.

Deniz suyu arıtılarak su sorunu çözüldü

Bölgede geçmiş günlerde var olan su sorununun büyük bir sıkıntı olduğunu hatırlatan Orun, bu soruna da deniz suyunun arıtılmasıyla çözüm bulunduğunu belirtti. “Artık suya yatırım yapmıyoruz. Şu anda isale hatlarının yenilenmesi için çalışıyoruz. 2013 yılında Türkiye’den su geleceği için bu suyun bölgeye sağlıklı bir şekilde dağılmasını sağlayacak altyapı çalışmalarımız sürüyor” dedi. Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği olarak artık su bulma, araştırma konularıyla ilgili çalışmaların durduğunu kaydetti.

Su şebekeleri yenileniyor

İskele Merkez ve bağlı köylerin su şebekelerinin tümünün yenileneceğini belirten Orun, Ardahan, Topçuköy, Turnalar, Boğaztepe’de su şebekelerinin yenilendiğini ve İskele Merkez’de de su şebekelerinin yenilenmesi için ihaleye gidildiğini söyledi. TC Yardım Heyeti’nin yardımlarıyla 1.5 milyonluk bir proje olan su şebekelerinin yenilenmesi için İskele ve Merkez’e bağlı köylerde bu çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Çeşitli yerlerde kaldırım, yağmursuyu drenaj hatları döşendiğine işaret eden Orun, elektrik hatlarının güçlendirildiğini ve İskele Merkez’de bu konuda yaşanan sıkıntının ortadan kaldırıldığını anlattı.

Modern spor tesisi bulunuyor

Geçmiş yıllarda bölgeye Atatürk Kültür Merkezi’nin inşa edildiğini ve bu binanın gerek altyapı gerekse teknik olarak ülkede bulunan ender tiyatro binalardan bir tanesi olduğunu söyledi.  Ayrıca, bölgede yapılan spor tesislerinin de bölge halkının sportif aktiviteleri açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Orun, 500 bin TL harcanarak, tenis, futbol, voleybol sahaları yapıldığını, ayrıca bölgede bir de kapalı spor salonu olduğunu vurguladı.

365 gün aktivite

Bu yıl 43. kez yapılan Uluslararası Halk Dansları Festivali ve bunun yanında yıl boyunca yapılan 30’a yakın etkinlik olduğunu söyleyen Orun, Mart sonu Nisan ayı başlarında düzenlenen ve bir hafta süren İskele Belediyesi Kültür Sanat Haftası’nın da büyük ilgi gördüğünün altını çizdi. Orun, tiyatro gösterileri, Türk Sanat Müziği Konserleri ve özel günlerde yapılan etkinliklerin de yer aldığını kaydederek, “İskele 365 gün aktivitesi olan bir bölgedir” dedi.

Sahil şeridini canlandıracak büyük proje yolda

Bunun yanında, bölgeyi turizm açısından çok daha fazla geliştirecek bir de proje bulunuyor. Halil İbrahim Orun, 14 bin TL değerinde, Long Beach’de Sahil Düzenleme Projesi hakkında da gazetemize bilgi verdi.  2 km sahil şeridi boyunca, anfi tiyatro, birçok aktiviteye ev sahipliği yapabilecek çok amaçlı salon, 5 adet büfe, park yeri ve 2 adet kafe, 1.7 km yürüyüş ve bisiklet yolu, basketbol, voleybol sahaları ve denize giren iskelelerin yer aldığı büyük bir projeleri olduğunun altını çizdi. İhale dosyasının hazır olduğunu kaydeden Orun, yakında bu projeyi uygulamaya koyacaklarını kaydetti.

Muhteşem plajlar binlerce misafir ağırlıyor

İskele Bölgesi’nin plajlarının, yaz sezonu boyunca, yerli ve yabancıların uğrak yeri olduğuna değinen Orun, bölgenin hafta sonları bine yakın kişinin rağbet ettiği plajının bulunduğunu söyledi. Belediye plajına şezlong ve gölgelik ücretinin 3 TL kadar cüzi bir miktar olduğunu da ifade ederek, isteyen herkesin, plajın her noktasından denize girebileceğini söyledi.

Bölge, kampüs yerleşkesi olma yolunda

Bölgede yakında hayata geçirilmesi hedeflenen ve bölgeyi büyük ölçüde kalkındırması beklenen bir diğer önemli proje ise Çukurova Üniversitesi Kampüsü’nün İskele Bölgesi’ne yapılması. Bu konuda da sevindirici bilgiler veren Halil İbrahim Orun, İskele’nin Çukurova Üniversite kampüs yerleşkesi olması için tüm prosedürlerin hazırlandığını anlattı. Arazi tahsisinin yapıldığını, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylandığını. Bu projenin TC Bakanlar Kurulu’ndan onay beklediğini anlattı.

İskele farklılık yarattı

İskele Belediyesi yalnızca İskele ile sınırlı işler yapmıyor. Aynı zamanda, köylerde de çalışmaların son hızla sürdüğüne işaret eden Orun, Ağıllar Bölgesi’nde Süt Toplama Projesi, Topçuköy’de halka açık piknik alanı, çocuk parkları yaptıklarını anlattı. Orun, “Biz hizmet ederken insanı ön planda tutuyoruz” diye konuştu.  Orun, “İngiltere’den de dostlarımız buraya gelip görüyorlar. Diğer yerleşim bölgeleriyle kıyas yapıyorlar. İskele önemli ölçüde farklılık yarattı” dedi.

Kamu Daireleri eksik kaldı

Tüm bu gelişmelerin yanında bölgedeki eksikliklerden de bahseden Orun, bölgede Merkezi Dairelerin yetersiz olduğuna işaret etti. Bölgeye birkaç dairenin daha kurulmasıyla halkın daha iyi Kamu Hizmeti alabileceğinin altını çizdi.