Kuzey Kıbrıs doğada yetişen bitkiler bakımından oldukça zengin. Özellikle de ilkbahar mevsiminde Kıbrıs ovalarında her çeşit yenilebilir bitkiyi bulmak mümkün. İnsan eli değmeden doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin hem organik hem de lezzetli olması bilinçli kişiler tarafından daha çok ilgi görmesine neden oluyor. gömeç, yabani ıspanak ve pırasa, yumurta otu ve mantar gibi birçok bitkiyi, yılın bu mevsiminde ovalardan toplamak mümkün oluyor. Gazetemize konuşan yurttaşlarımız doğanın nimetlerinden faydalandıklarını belirterek, ovalarda yetişen bitkilerin hem organik hem de daha lezzetli olduğunu ifade ettiler. Yurttaşlar, maalesef genç neslin ovalarda yetişen bitkileri tanımadıklarından yakındılar.

Mustafa Kırmızı

 “ Ben 68 yaşındayım. Bugüne kadar hiçbir sağlık sorunu yaşamadım. Bunu sağlıklı beslenmeye borçluyum. Doğamızda yetişen bitkiler son derece sağlıklı ve şifalıdırlar. Gömeç, lapsana, yumurta otu, ayrelli, hostes, yabani enginar ve mantar doğamızda bol miktarda bulunuyor. Üstelik bunların hepsi de organiktir. Ben en çok yumurta oyu ve ayrelliyi seviyorum. Ayrelli idrar yollarındaki kumları dökmeye büyük fayda sağlamaktadır. İdrar sökücü özelliği vardır. Beyaz papatya çayı da mideye çok iyi gelmektedir. Bu bitkinin suyu ile de yüzünüzü yıkarsanız daha canlı ve parlak bir cilde sahip olursunuz. Kırışıklar azalır. Yabani enginar da karaciğer dostudur.”

Hüseyin Yorgancı

“Yılın bu mevsiminde ovalarda hostes, gömeç yumurta otu, lapsana (yabani hardal), kara diken ve gavulya bulunmaktadır. Ben genelde gömeç ve hostes topluyorum. Yumurta otu biraz daha erken çıkmaktadır. Bugünler son günleridir. Yabani pırasanın meraklısı da çoktur. Ben de en çok yabani pırasayı severim. Yuvarlak köfte ile çok güzel oluyor. Yabani ıspanakla, dilifdi çok güzel oluyor. Yağmurlar bu yıl çok kötü değildi. Bitkilerin çıkmasına yetti. Doğadan beslenmek aslında hem sağlıklı hem de ekonomiktir. Ne yazık ki günümüz gençliği bu bitkileri tanımıyorlar dahi.”

 Neslihan Oğul

“Günümüzde yaşadığımız sağlık sorunlarının en önemli nedenlerinden biri de düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Atalarımız her zaman doğadan organik beslenirlerdi. Hiç hasta olmazlardı. Eski beslenme alışkanlıklarına yeniden kazanmamız ve doğanın nimetlerinden yararlanmamız gerekiyor. Ben Tatlısu’da kalıyorum. Bizim bölgemizde 26 çeşit yenilebilir ot mevcuttur. Örneğin, keçi boynuzu, yani harnup. Harnup oldukça sağlıklıdır ama bizde genelde hayvan yemi olarak kullanılıyor”