North Cyprus UK

Haber Kıbrıs’ta Ali Baturay’ın konuğu olan Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, özel uçak ve özel izinle ülkeye gelen ve tartışmalara neden olan heyetle ilgili konuştu.

Söz konusu heyetin ülke ile bağlantısı ve adaya geliş süreçlerini açıklayan Üstel, büyük bir turizm yatırımı yapacak firmanın ülkeye gelmesi için gerekli önergeyi hazırladığını ancak Havaalanından çıkışları ve karantina şartları gibi konuların kendi sorumluluğunda olmadığını vurguladı.

Firmanın istekli olduğu Lapta Belediyesi’ne ait ihalede ikinci sıradaki yatırımcı olduğunu anlatan Üstel, ilk yatırımcının bazı şartlarının kabul edilmemesi nedeniyle ihaleden vazgeçtiğini aktardı.

“İLK FİRMA VAZGEÇTİ”

Üstel şöyle konuştu:

“İhale Şubat ayında çıktı. Birinci şirket ihaleyi aldığında, arazinin kendisine 49 yıllığına kiralanmasını istedi. Bu isteği Bakanlar Kurulu onaylamadı. İlgili şirket de ihaleden vazgeçti. Ancak 26 Haziran’a kadar hakları gizlidir.

26 Haziran’dan sonra hak ikinci şirkete kalır. İlk şirket vazgeçtiğini bildirdiğinden, özel izinle ekibi adaya gelen ikinci şirket yerinde inceleme yapmak istedi.

Bu şirket adaya otel ve marina yatırımı yapacaktı. Ben de Turizm Bakanıyım. Direk beni ilgilendiren bir konu… Bölgenin de bu yatırıma ihtiyacı var.

Karantina koşulu ile gelmeleri zaten serbestti. Teknik çalışma için özel izin alınarak gidilir bakılır dedik. Kombaycılar da özel izinle gitmeleri gereken yere gitmişti.”

“İSİM LİSTESİNİ SAĞLIK BAKANLIĞI’NA İLETTİK”

“Ben Bakanlar Kurulu’na gerekçeleri ile önerdim, herkes de tamam dedi.

Gelecek isim  listesini Sağlık Bakanlığı’na gönderdik, o da gerekli yerlere bildirim yaptı.

Bu gelişmelerin üzerine heyet geldi. Sonrası ilgili bakanlıkların sorumluluğundadır. Ben turizm bakanıyım, gümrükçünün gitmemesi, karantinanın nasıl uygulandığı benim sorumluluğumda değil. Havaalanından otele nasıl gittiler, otelde nasıl kaldırlar bunlar benim sorumluluğum değil.”

“BU FİRMANIN MERKEZİ RUSYA…”

Netice olarak ülkeye yatırım yapacak büyük bir firmanın asılsız haberlerle kaçmasına neden olunduğunu belirten Üstel, söz konusu firmanın dünyanın birçok yerine turist taşıdığını anlattı.

Heyette rusların bulunması ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Üstel, “Bu şirket Rusya’da kayıtlı, merkezleri Rusya… Rus pazarının %30’una hükmeden bir şirket” dedi.