Karpaz Bölgesi’nin en güzel köylerinden Yenierenköy’ün 32 yıldır başarılı şekilde muhtarlığını yürüten KKTC’nin ilk kadın muhtarı, 82 yaşındaki Vahibe Özkasırga, ömründe çalışmaktan ve üretmekten hiç yılmadığını ve ‘gocunmadığını’ dile getirdi.

Öğrenmenin yaşı olmadığına inandığını söyleyen Özkasırga, kadınların gerçekten istemeleri durumunda başaramayacakları iş olmadığı görüşünü taşıyor.

İlerleyen yaşına rağmen köylülere en iyi hizmeti verebilmek için kendini sürekli geliştirmeye çaba gösteren Vahibe Özkasırga, son olarak bilgisayar öğrenebilmek için eğitim almaya da başladı.

Çok azimli ve kararlı

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) tarafından yeni yaptırılan muhtarlık binasında vatandaşlara hizmet vermeye çalışan Vahibe Özkasırga, gazetemize konuştu.

Vahibe Özkasırga, köylülerinin kendisini çok sevdiğini ve her seçimde desteklediğini ifade etti.

Köylülerinin desteğine ve sevgilerine layık olmak için sürekli kendini geliştirdiğini söyleyen Özkasırga, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için bilgisayar kursuna gittiğini kaydetti.  Özkasırga, “Çok azimliyim, kararlıyım, ama bilgisayar bana biraz zor geldi. Yine de yılmayacağım ve yavaş yavaş da olsa bilgisayar kullanmayı öğreneceğim” diye konuştu.

İlkokulu birincilikle bitirdiğini, okuma aşkının ezelden beri içinde olmasına rağmen başta annesi olmak üzere aile büyüklerinin okumasına karşı çıktığını üzülerek anlatan Özkasırga, rahmetli dedesinin “Ben çalışırım torunumu okuturum” demesine rağmen okula devam edemediğini dile getirerek, okuyamamanın burukluğunun hep içinde kaldığını ifade etti.

“Köylülerim muhtarlığı bırakmamı istemiyor”

Özkasırga, “Savaş yıllarında terzilik de yaptım, mevzideki askerler için ekmek de pişirdim. Mağarada saklanan ve yeşillenen mermileri de temizledim. Huzur içinde yatsın Dr. Burhan Nalbantoğlu biz kadınlara ilkyardım kursu de vermişti. Tek amacımız vatanımıza hizmet etmedir. Elimden geldiğin kadar yardım ettiğime de inanıyorum” şeklinde konuştu. 1936 doğumlu Özkasırga, 50 yaşında muhtarlığa nasıl karar verdiğini de anlattı. Özkasırga, ilk muhtar olduğu yıllarda kadınların pek fazla siyasette yer almadıklarını, ilk adaylığını açıkladığında da çok tepki aldığını söyledi. Tepkilerin kendini yıldırmadığını, hatta eşinin dahi muhtar olmasına karşı çıktığını aktaran Özkasırga, o günden bugüne hiçbir seçimi kaybetmediğini ve köylülerinin kendisini çok sevdiğini gururla belirtti.

Özkasırga, “8 dönemdir bu görevi yapıyorum köylülerim benden muhtarlığı bırakmamı istemiyorlar, 9’uncu dönemde de aday olacağım” dedi.

15 yaşında Nafi Özkasırga ile evlenen Vahibe muhtarın, dört çocuğu sekiz torunu ve yedi de torun çocuğu bulunuyor. Hala daha Yenierenköy’de muhtarlık görevini yürüten Özkasırga köylüleri tarafından da çok seviliyor.