Misli Kadıoğlu


Son zamanlarda, 124 km olan bölünmüş yol ağına, 126.5 km bölünmüş yol ağı eklendi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, 20 Temmuz 2012 tarihi itibarıyle, KKTC’nin  2013 ihalesi haricinde toplam bölünmüş yol ağının 250. 5 km’ye ulaşacağını kaydetti. Yalnızca yolların genişletilmesi değil, aydınlanması ve peyzaj düzenlemelerinde de önemli adımlar atıldı. 330 km için 2020 olarak konulan hedefe, üç yıl içerisinde ulaşılması planlanıyor.

Ercan Devlet Havaalanı konusunda da gazetemize konuşan Hamza Ersan Saner, yeni havaalanı hakkında da bilgi verdi. Yeni havaalanı şimdikinden tam 6 kat büyük olacak. Üstelik havalimanına ulaşım ise yalnızca KKTC’nin değil adanın ilk tüneliyle sağlanacak.

 

Kuzey Kıbrıs’ta son zamanlarda ulaşım konusunda önemli adımlar atılıyor. Bir yanda yollardaki yol genişletmeleri, aydınlatma çalışmaları ve peyzaj düzenlemeleri dikkati çekerken, diğer yanda ülkenin tek havaalanı olan Ercan Devlet Havaalanı’nı da gündemde. Ercan Devlet Havaalanı’nın özelleştirilmesiyle birlikte ihaleyi kazanan firmanın yapacağı yatırımlarla, havaalanı şimdikinden tam 6 katı büyüyecek. North Cyprus UK’e konuşan Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner KKTC’deki bölünmüş yol ağının en geç 2016 yılı içerisinde 330 km’ye tamamlanacağını söyledi. Diğer yandan ise, Ercan Devlet Havaalanı’nda yapılacak yenilikleri anlattı.

“2020 için koyduğumuz hedefe 2016’da ulaşmayı planlıyoruz”
Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Karayolları Dairesi’nin ortaya koymuş olduğu projeler sayesinde bölünmüş yollarmıza, tamamlanan ve şantiye halinde olan toplam 126.5 km bölünmüş yol ağının eklendiğini söyledi. Saner, 20 Temmuz 2012 tarihi itibarıyle, KKTC’nin  2013 ihalesi haricinde toplam bölünmüş yol ağının 250.5 km’ye ulaşacağının altını çizdi. 2013 yılında çıkılacak Ercan –İskele, Değirmenlik-Çatalköy  Çatalköy- Girne ve Türkmenköy – Dörtyol yollarıyla birlikte toplam 78 km yol ile KKTC’deki bölünmüş yol ağının 330 km’ye tamamlanacağını belirterek, TC- KKTC hükümetinin 2020 yılı için koymuş oldukları hedeflerine en geç 2016 yılı içerisinde ulaşılacağını belirtti.

Yol standarları yükseldi
2010 yılına kadar olan süreçte, yol aydınlatmaları konusunda % 30 olan miktarın, şu an itibarıyla % 57’ye çıkarıldığına işaret eden Saner, “Bu sayede, KKTC’de bölünmüş yollar, yani 1’inci, 2’inci ve 3’üncü sınıf yollarla birlikte, KKTC’nin yol standarlarının yükseltilmesi ve emniyet tedbirlerinin artırılması, trafik kazalarında da düşüşlerin yaşanmasına neden oldu” dedi. Son yıllarda yaptıkları en önemli çalışmanın New Jersey tipi korkulukların konulması yönünde olduğunu da belirten Saner, toplamda 150 km bölünmüş yol ağının 60 km’sinin bu korkuluklarla döşenmiş olduğunu belirtti. Saner, Bu sayede de trafik güvenliğinin arttığına işaret ederek KKTC’deki yol standartlarının da yükseltildiğini söyledi.

50 adet başüstü levhanın ihalesi yapıldı
Yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda artan trafik kazalarının 2010 yılında 45, 2011 yılında 44 iken 2012 yılında 24’e indiğine dikkat çeken Saner, trafikte sürücülerin ikaz ve uyarı konusunda yollarda seyrederken rahat olabilmeleri için yapmış oldukları çalışmalar neticesinde,  ilk etapta ana güzergahları belirleyen birçok tabelanın yapıldığını anlattı.  Saner, tüm kavşaklarda yer alması için 50 adet başüstü levhanın  ihalesinin yapıldığını ve gerekli döküm işlemlerinin başlanmış durumda olduğunu ifade ederek,  bu durumda herkesin gideceği yolu kolaylıkla tesbit etmesi için ikaz ve uyarı levhalarını göreceklerini söyledi.

Yollarda peyzaj düzenlemeleri yapılıyor
Yeni yapılan korkuluklarla birlikte yalnızca emniyetin sağlanması değil, yolda seyrederken göz zevki için de çalışmalar yaptıklarına değinen Saner, metal korkuluklar ve Ercan- Lefkoşa ve Mağusa- İskele arasındaki yolda peyzaj çalışmalarının yapıldığını, 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyle tüm yolların bu standartlarda halkın hizmetinde olacağının altını çizdi.

Daha önce alınmayan vergiler alınıyor
Ercan Devlet Havaalanı konusunda da gazetemize konuşan Saner, havaalanından ciddi çıkışlar yaşanmasına rağmen sanki vergilerde bir artış yaşanmış gibi algılandığına da işaret ederek, “Ercan Devlet Havaalanı’ndan daha önce KKTC devleti tarafından alınmayan fakat Ercan Devlet Havaalanı işletme hakkı devir yöntemiyle devredilmesiyle birlikte alınacak bu tip vergiler kesindir. Daha önce alınmayan  bu vergilerin şimdi alınmasıyle birlikte, Ercan Havaalanı’na gelen yıllık uçak sayısı konaklama, yaklaşma, aydınlatma gibi ücretlerin diğer ücretlerle taşınan toplam yolcu oranında yolcu başı 5-6 TL bir fark geldiği doğrudur.” dedi.

“Yolcu başı maaliyetin 3 Euro azalmış durumda”
Buna mukabil, 31 Aralık 2012 tarihinde yolcu çıkış ücretinin 39.25 TL olduğunu söyleyen Saner, bu yolcu çıkış ücretinin KKTC’de ocak ayı itibarıyle asgari ücretin de yükselmesiyle ve mevcut yasa yürürlükte olsaydı 42 TL’ye tekavul edeceğini ve 42 TL bugünkü günde 12 Euro demek olduğunu anlattı. Halbuki Ercan Devlet Havaalanı’ndan işletme hakkı devri sonrası adadan çıkacak her kişinin 15 Euro çıkış ücreti ödeyeceğini belirterek, burada yolcu başı maaliyetin 3 Euro azalmış durumda olduğunu kaydetti.

Adanın ilk ve tek tüneli Ercan’da olacak
Saner, Eski Ercan Devlet Havaalanı’nın 20 bin m2 olup içerisinde 12 check-in bankosu bulunduğunu belirterek, toplamda 12 adet polis kontrol noktası olduğunu, pistin 750 metre, mevcut apron 400m -100m genişliğinde olduğunu anlattı. Yeni Ercan Devlet Havaalanı’nın ise terminal binasının 152 bin m2 ,  pasport check-in 62 adet, polis kontrol noktasının ise 24 adet olacağını, 8 körüğün olacağını anlattı. 13 bin 500 m2 ise ticari alan bulunacağını söyleyen Saner, yeni apronun ise 1155 m -180 m olacağını anlattı.  Ercan Havaalanı’nın şimdikinden 6 kat büyük olacağına dikkat çekti. Hava alanına ulaşımın bir tünelle sağlanacağını da anlatan Saner, “ Bu tünel sadece KKTC’nin değil adanın da ilk ve tek tüneli olacak” diye konuştu.