Haber ve fotoğraflar: Hasan KARLITAŞ

 Güzelyurt Belediyesinin su hattı geçirmek maksadıyla yürüttüğü çalışmalar esnasında, Gayretköy yakınındaki bir alanda, tesadüf eseri son derece kıymetli arkeolojik eserler ortaya çıkarıldı.  Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Güzelyurt şubesinin yürüttüğü kazı çalışmaları neticesinde, gün yüzüne çıkarılan eserler arasında özellikle çok sayıda heykelin bulunması, bu alanın kutsal bir tapınak alanı olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

 

Kutsal bir tapınak

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Güzelyurt Şube Amiri Emine Sivri ve arkeolog Mehmet Şoföroğlu, kazı alanı ve ele geçen buluntular hakkında yaptıkları açıklamada şunları kaydetti :  ‘’ Yaklaşık bir buçuk aylık bir süredir, devam eden kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan buluntulardan, burasının kutsal bir tapınak olduğunu düşünüyoruz.  Ancak, kazı ile ilgili kesin bilgilere, kazı neticesinde yapacağımız inceleme ve araştırmalar sonucunda ulaşabileceğiz. ‘’

Arkaik  (M.Ö 750 – M.Ö 475 )   Klasik Döneme ( M.Ö 475 – M.Ö 325) ve Roma Dönemine tarihlendirilen kazı çalışmamızda bulunan eserler şu şekildedir : Pişmiş toprak ve kireç taşından heykeller ve heykel parçaları, idol, figürün ve pişmiş topraktan kandiller. 

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Güzelyurt  Şubesinin yürütmüş olduğu  kazı çalışmaları, Güzelyurt Belediyesi ve Güzelyurt Polis Müdürlüğü tarafından da desteklendi.

 

Kıbrıs için çok önemli bir keşif

Tamamı ile tesadüf eseri ortaya çıkan Gayretköy kazısının, Kıbrıs arkeolojisinde, önemli bir yeri olduğunu düşünülüyor. Ülkemizde mevcut arkeolojik alanların ve Gayretköy  gibi yeni arkeolojik kazı alanlarının, ortaya çıkarılması çalışmaları desteklenmelidir.   

 

Girne kordonboynda antik mezar bulundu

Girne Belediyesi, yol ve kanalizasyon çalışması yaparken, Girne’nin en işlek bölgelerinden biri olan kordon boyunda,  antik bir mezara rastladı. Belediye ekiplerinin, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne haber vermeleri üzerine,  arkeologlar mezarda inceleme başlattı. Antik mezar içerisinde; dört iskeletin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait çeşitli ebatlarda testi, küp ve kaplardan oluşan tarihi eserler gün ışığına çıkarıldı. Çıkan arkeolojik buluntular, Kıbrıs’ın zenginliğini bir kez daha ispat etti.