Binlerce yıl önce Kıbrıs’ta yaşamış insanların yaptığı Arkeolojik seramik eserlerin imitasyonu, aynı teknikler kullanarak ülkemizde üretiliyor.
Tunç dönemine ait sanat eserlerlerinin aynısını üretmek için Turizm Bakanlığı onayı alan Piro ailesi, canla başla çalışıp üretiyor.
Baba-oğul Ali ve Mehmet Piro ile seramik üzerine North Cyprus UK Gazetesi’ne özel söyleşi gerçekleştirdik.

Dikmen’de yaşayan nam-ı değer Gavur Ali, ekonomik kriz nedeniyle yıllarca işlettiği restoranının kapısına kilit vurunca çocukluk yıllardan gelen hobisi seramik yapımına yönelmiş. Seramik yapmayı babasından öğrenen Mehmet Piro da, 2009 yılından beri kendini giderek geliştirmiş.

Cyprus Bronze Age, müze gibi bir mekan

Ali Piro, seramik işini sadece oğlu Mehmet’e değil kızı Hayriye ve diğer oğlu Şevket’e de öğretmiş. Tüm aile, seramik ürünlerin üretiminden satışına kadar işin başında. Dikmen’deki Cyprus Bronze Age isimli sanat galerisi, oldukça otantik ve adeta bir tarihi mekan niteliğinde.
Seramiklerin özelliğini sorduğumuz Mehmet Piro, şöyle diyor: “Bu seramiklerin özelliği, Kıbrıs’ta Tunç Çağı, Geometrik ve Arkaik dönemlere ait sanat eserlerinin imitasyonu olması. 5 bin yıllık eserlerin birebir aynısını ürettiğimiz için her yıl Turizm Bakanlığı’ndan izin alıyoruz. Eski eser görünümlü ürünlerimize turistler başta olmak üzere yerli halk da ilgi gösteriyor. İlgiden memnunuz”
10 yıllık ihtiyacını karşılayacak şekilde killi toprak tedarik eden Piro, seramik çamuru için kullanılan yoğurma makinesi ve çamur havuzunu kendi elleriyle yapmış. Mehmet Piro, ayrıca, seramik üzerindeki motifleride, 5 bin yıllık çizim aletini kullanarak elde yap
ıyor.

UNOPS’un desteğiyle işi büyüttüler


Devletten pek katkı görmediğini söyleyen Mehmet Piro, “Devletimiz dururken BM Proje Hizmetleri Ofisi UNOPS’tan destek gördük. Seramiği işlediğimiz torno makinesi ve elektrikli fırına UNOPS sayesinde sahip olduk. Yine de bazı ürünleri, torno makinesini kullanmadan tamamen elde işliyoruz. Ayrıca, elektrikli fırın yerine odun fırını kullandığımız zamanlar da oluyor. Kimyasal hiçbir madde kullanmıyoruz. Kullandığımız ürünler, aslına uygun ve tamamen doğaldır” diyor.
Torno aletindeki ustalığını sergililerken neler hissettiğini soruyoruz. Mehmet Piro, şöyle diyor: “Seramik yaparken hiçbirşey düşünmüyorum. Sanki bambaşka bir dünyadayım, huzur buluyorum.”
Mehmet Piro, ürünlerinin Dikmen’deki Cyprus Bronze Age başta olmak üzere Girne Kalesi’ndeki şubelerinde ve Güney Kıbrıs’taki Cyprus Handcraft Center’de satıldığını belirterek, “Güney Kıbrıs’taki makamlarla anlaşmamız sayesinde ürünlerimiz müzelerin hediyelik eşya bölümlerinde satılıyor. Kıbrıslı Rumlar bu tarz ürünlere meraklı” diyor.

Kâse, sürahi, testi ve magnetlere yoğun ilgi

Yerli halkın yanı sıra turistlerin de eski eser niteliğindeki ürünlere ilgi gösterdiğini söyleyen Mehmet Piro, turistlerin magnet, kolye, küçük kâse gibi taşınabilecek hediyelik eşyalar aldığını, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yabancıların da kaplar, heykeller, sürahiler, testiler, mühürler ve idoller gibi daha büyük ürünlere ilgi gösterdiğini belirtiyor.
Piro, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de sanat eseri görünümlü seramik ürünlere meraklı olduğunu anımsatarak, “İngiltere’de yaşayan bir Kıbrıslı Türk, bana seramikten arslan yapıp yapamayacağımı sormuştu. Daha önce hiç bu kadar büyük bir eser yaratmamıştım. Arslanı ortaya çıkardığım zaman çok mutlu olmuştum” diyor.


“Çin işini bırakın kültürümüze sahip çıkın”

Mehmet Piro, vatandaşlaraçağrıda bulunarak, “Kıbrıs’ta üretilen el sanatlarına değer verilmesi gerekiyor. Artık, Çin işi Japon işi ürünleri bıraksınlar. Kendi kültürümüze sahip çıkmamız lazım” diyor.
Mehmet Piro, ayrıca, özel sipariş vermek isteyenlerin, 0090 533 877 04 63 numaralı telefondan ya da Facebook ve Instagram’daki kişisel hesabından kendisine ulaşılabileceğini da ifade ediyor.