Ege ÖZADAM

Güneşli bir Pazar günü rotamızı Lapta’ya çevirdik ve kendimizi Babil Bahçelerinde bulduk. İsmini eski dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’nden alan bu yer, betonlaşan ülkede doğanın güzelliğini takdir edebileceğiniz ender noktalardan biri. Gelişmiş ülkelerin yeşile verdiği önem düşünülürse, Babil’in Asma Bahçeleri’nin sahibi Çelen Hanım’ın üstlendiği misyonun yaptığı katkının önemi anlaşılabilir. Binalardan, AVM’lerden, ofislerden bıkanlar, etrafında renkler görmek, doğanın güzelliğini yaşamak isteyenler buraya uğrayabilir. İçerisinde 600 farklı türü barındıran Babil Bahçeleri, işte bu noktada çok özel bir yer.  

Babil kelime anlamı olarak ‘Tanrı’nın kapısı’ demek. Tarihçiler, Babil’in Asma Bahçeleri için; bahçenin yamacına doğru yaklaşıldığında, görkemli şekilde kat kat yükseldiğini söylerler, dev gibi bitkilerin, büyük ve kalın gövdeli görkemli ağaçların, bin bir çeşit meyvelerin, çiçeklerin ve yapay şelalelerin olduğu bir yerdir Babil’in Bahçeleri… Tabii günümüzde kum yığını olarak varlığını sürdürmektedir o ayrı. Bir rivayete göre, M.Ö 605 tarihinde 43 yıl hüküm süren Babil Kralı II. Nebukadnezzar tarafından, memleketini özleyen karısı Amytis için yaptırılmıştır.

Adanın incilerinden biri

Lapta’da yer alan Babil Bahçeleri isminin geldiği yer kadar görkemli değil belki ama adanın incilerinden biri. Biraz etrafı dolaşıp, bin bir çeşit fotoğraf çekebilir, sonrada bahçenin hemen yanında olan restoranda güzel bir yemek yiyebilirsiniz.  
Dünyanın en güzel bahçelerinden olan Kanada’daki Butchart Gardens her yıl binlerce turist ağırlıyor. Neden biz de ülkemizde Babil Bahçeleri gibi Bahçeler dizayn ederek hem kendi ruhumuzu hoş tutup, hem de turistler için alternatif mekânlar yaratmayalım?

Eminağa Bahçeleri

Öte yandan Girne’den Lefkoşa’ya giderken gözümüz Eminağa Bahçeleri’nin tabelasına takılıyor. Eminağa’nın rengârenk çiçeklerle çevrelenmiş girişini görür görmez sanki başka bir dünyada yaşıyorsunuz…
Pembe, mor, kırmızı, yeşilin en güzel tonlarına sahip birçok çeşitte çiçek, güzeller güzeli orkideler, krizantemler, kaktüsler…
Çok güzel bir şekilde döşenmiş, insanın içini açan kafesinde kahvenizi yudumlayabilir, kahvaltınızı burada yapabilirsiniz. Kısacası her türlü çiçeği, tohumu bulabileceğiniz, hatta kendinizi kötü hissettiğinizde üzerinizdeki sıkıntıyı atıp içinizi rahatlatmak amaçlı dolaşabileceğiniz çok güzel bir yer.