Fileleftheros gazetesi “Temsilci Aracılığıyla Çıkış-Anastasiadis-Guterres Uzlaşmaya Vardı Tatar’ın Olur Görüşü Bekleniyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında New York’ta dün gerçekleştirilen görüşmeye yer verdi.

Gazete, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, yeni bir temsilci veya danışman atanmasıyla Kıbrıs sorununda hareketlilik yaşanabileceği şeklindeki görüşlerini Anastasiadis ile ele aldığını yazdı.

Her ikisinin de yeni bir temsilci veya danışman atanması gerekliliği konusunda hem fikir olduğunu yazan gazete, bu konuya nokta konulması için Türk tarafının olumlu görüşüne gereksinim olduğunu da belirtti.

Guterres’in, Anastasiadis’e- Tatar ile Cumartesi yapacağı görüşmede de yapması beklenen-Kıbrıs sorununda yeniden hareketliliğin sağlanmasının tek yolunun müdahil taraflarla diyaloğu üstlenecek olan bir kişinin atanması olduğunu anlattığını belirten gazete, Guterres’in önündeki seçeneklerin, Güvenlik Konseyi aracılığıyla “özel temsilci” ataması veya Güvenlik Konseyi’nin onayına gerek olmayan “özel danışman” (Lute gibi) ataması şeklinde olduğunu yazdı.

Gazete, ilk seçeneğin Türk tarafının muhalefetine takılacağının göründüğünü de savundu.