Alithia gazetesi konuyla ilgili haberi “Anastasiadis, Elpidoforos’a Kapıyı Kapattı- Kıbrıs’ı Kızdıran Başpiskopos Kimdir” başlıklarıyla yayımladı.

Buna yönelik tepkilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Elpidoforos’la yapacağı görüşmeyi iptal etmesiyle doruğa ulaştığını yazan gazete, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de Başpiskoposluk’ta yapılacak görüşmeyi iptal ettiğini kaydetti. Gazete, Miçotakis’in yalnızca New York’ta bulunan yeni “Agios Nicholaos” kilisesindeki geziye katılacağını yazdı.

Haberde, Elpidoforos’un nihai amacının “Ekümenik Patrikliğin tahtı” olduğu ve her fırsatta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la olan ilişkilerini güçlendirdiği kaydedildi. Elpidoforos’un geçmişte Erdoğan’la başka görüşmeler yaptığı belirtildi.

Elpidoforos’un tutumunun Anastasiadis, Yunanistan ve Amerika’da yaşayan Rumlarla ilişkilerde ciddi bir anlaşmazlığa neden olduğunun tahmin edildiğini yazan gazete, Elpidoforos’un “Türk Evinin” açılışına katılma nedeni konusunda izahatta bulunmaya çalıştığını ifade etti.