Anma törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, UBP Genel  Başkanı Hüseyin Özgürgün, Özker Özgür’ün oğlu Maliye Bakanı Birikim Özgür,   Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Tarım Gıda ve Enerji Bakanı Erkut Şahali , BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, bazı milletvekilleri, Özgür’ün yakınları ve sevenleri katıldı.

ELMAZİYE ÖZGÜR

Özker Özgür’ün kızı Elmaziye Özgür,  babası Özker Özgür’ü kaybedeli 10, annesi Zehra Özgür’ü kaybedeli 7 yıl olduğunu ifade ederek, babası, annesi ve kaybedilen tüm diğer değerler için katılanları saygı duruşuna davet etti.

Elmaziye Özgür,  Kıbrıs’ta barışı sağlamak için önce iç barışı sağlamak gerektiğini belirterek, Özker Özgür’ün Kıbrıs’ta iki toplumu da kucaklayan  bir lider olduğunu belirtti.

ZANNETTOS

Güney Kıbrıs’tan AKEL temsilcisi Hrisanthos Zannettos,  konuşmasında,  Özgür’ün Kıbrıs adasını yeniden birleştirmek için mücadele veren, karanlık dönemlerde aydınlık bir sembol olduğunu belirtti.

Zannettos, Özgür’ün demokrasi, özgürlük ve iki toplumun yeniden birleşmesi için mücadele ettiğini söyledi.

İZCAN

Birleşik  Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan da,  Özker Özgür’ün ne kadar iyi bir insan olduğunu anmak yanında, barış mücadelesini, birleşik vatan mücadelesini ve sosyalist düşünceye inancını saygıyla andıklarını kaydetti.

İzcan,  “Biz O’nun yetiştirdiği ilk öğrencileri olduk. Parti olarak bu yolda eğilmeden, bükülmeden devam ediyoruz. Eninde sonunda Kıbrıs’ın birleşeceğine inanıyoruz” dedi.

ÖZGÜRGÜN

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de,  çok önemli iki siyasi kimlik olan Özker Özgür ile Salih Miroğlu’nu  bugün andıklarını belirterek,  iki siyasetçinin de  Kıbrıs Türk siyasi hayatına önemli katkıları olan  iki değerli şahsiyet olduklarını kaydetti.

Özgürgün,  Özker Özgür’ün o günün koşullarında verdiği mücadeleyi takdirle karşıladığını ifade etti.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da,  Özker Özgür’ün barıştan yana olduğunu, bunun katıksız bir duruş olduğunu kaydetti.

Talat, Özker Özgür’ün hiç yalpalamayan bir siyasi duruşu olan, toplumsal barışa önem veren bir kişi olduğunu söyledi.

Talat, soğuk savaş döneminde Özgür’ün parti genel başkanı olduğu dönemde çok zor badireleri  birlikte yaşadıklarını ve atlattıklarını söyledi.

EROĞLU

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da,  Özker Özgür’ün kendisinin yakın dostu olduğunu belirterek,  farklı siyasi parti ve görüşlerde olmalarına karşın  çok güzel bir dostluklarının oluştuğunu belirtti.

Eroğlu, farklı siyasi görüşlerde olmalarına karşın birbirlerine hiçbir zaman incitecek bir konuşma yapmadıklarını söyledi.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel  Siber de “iki güzel insan” diye nitelediği Özker ve Zehra Özgür çiftinin daha iyiye ve güzel ulaşmak, daha iyi bir dünya için mücadele verdiklerini, tüm zorluklara karşın inançlarından taviz vermediklerini kaydetti.

Siber, Özgür çiftinin çok dürüst ve erdemli insanlar olduklarını, barışın yerini hiçbir şeyin alamayacağını içselleştirdiklerini söyledi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da,  Özker Özgür ile aile dostu olduklarını, BDH’ın kuruluş aşamasında birlikte siyaset yaptıklarını  Özgür’ün ilkeli ve dürüst bir insan olduğunu belirtti.

 

Akıncı, mücadeleci bir kişiliğe sahip olan Özgür’ü saygıyla anarken, Özgür’ün bu mücadeleci kişiliğinin bir rehber olduğunu  ifade etti.