Nafiya HOROZOĞLU

 

"Kıbrıs Türkü'nün görevi bu topraklarda 100 yıllardır örf, adet, kültür, gelenek ve yörelikleri ile varolması için çalışmaktır." diyor Kalavaç köy muhtarı, Kıbrıs sevdalısı Ömer Meraklı...

Kıbrıs'taki köyler içerisinde, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz köy, tabii ki de Kalavaç. Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması ve çevre konusunda örnek çalışmalarıyla tanınan Kalavaç köyü, her geçen gün artan  ziyaretçi sayısı ve büyük bir ilgi ile ziyaret ediliyor. 
Kalavaç Köyü Muhtarı Ömer Meraklı ile Kalavaç köyünü ve köy ile ilgili bu güne kadar yaptıkları çalışmaları konuştuk...

 

Sevgili muhtar bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1955 yılında Kalavaç Köyünde doğdum ve büyüdüm, ilk okulu Kalavaç'ta orta okulu ise Gönendere'de okudum. Daha sonra Haydar Paşa Ticaret lisesini bitirdim ve iki yıl Otem'de tahsil yaptım. Bir çok otellerde çalıştım örneğin Salamis ve Dome. Bir çok toplum kuruluşlarında bulundum, 2004'de Ledra Kapısının açılmasıyla ilişkin BM ile çalıştığım oldu, Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Odasında Genel Mali Sekreterliği yaptım ve farklı çevre örgütlerinde bulundum. 

 

Ne kadar süreden beridir Kalavaç köy muhtarlığı yapıyorsunuz ve sizi muhtar olmayı yönlendiren sebep neydi?  

2006 yılında emekli çıktıktan sonra muhtarlık yapmaya başladım. Kalavaç köyüne tamamen yerleşmek istiyordum fakat köyde yaşanacak gibi değildi. Çevresi berbattı, su yoktu tankerlerle taşınıyordu, yollar ve sokaklar tamamı harap ve virane içindeydi. Tam o esnada ise AB 259 milyonluk Kıbrıs Türkü'ne hibe kalkınma programları açıklamıştı. Bende bu fırsatı değerlendirmek istemiştim muhtar olarak. Bilimsel çalışmalarımızla örneğin su projesi ile ilgili Ankara Üniversitesinden profesörle çalıştık, yine çevre ile ilgili bir kaç tane daha profesörleri köyümüzde misafir ettik ve fikir alışverişlerinde bulunduk. 

 

Kalavaç Köyü için farklı projeler üretiyorsunuz bunlardan biraz bahseder misiniz? 

 

Bilimsel olarak bir çok projeler ürettik ve bunları AB'nin ilgi makamlarına sunduk. Tabi yalnızca biz projeler üretip sunmadık, bizden yanı sıra 80 tane daha köy ve sadece bir tane örnek köy seçilecekti ve 259 milyon ordan başlayacaktı. Kalavaç Köyünün yeniden yapılandırılması çalışmalar kapsamında, AB finansmanı ve UNDP ile PFF'nün yürüttüğü projeler kapsamında Kalavaç örnek köy olarak seçilmişti. 

 

Bugüne kadar kaç tane proje ürettiniz? 

En az 14 tane proje sunduk ve hepsi kabul edildi hiç biri reddedilmedi. Köy halkının kalkınmasına yönelik faaliyetler yürüttük, çevrenin, otantik dokanmanın ve ekolojik alanların korunmasına yönelik faaliyetler içerikli projeler sunduk. 

 

Muhtar Ömer Meraklı olarak amacınız nedir? 

Bütün bu yapmış olduğumuz projelerin tek bir amacı var oda şu; Kıbrıs Türkü'nün bu topraklarda 100 yıllardır örf, adet, kültür, gelenek ve yörelikleri ile varolması için çalışmaktır.

 

Kıbrıs kültürüne ve geleneklerini koruyup yaşatan tüm Kalavaç muhtarımıza ve köylülere çok teşekkürler…..