Ülkemiz, her yıl, ördekgiller familyasına ait 29 farklı türde, çok güzel kuşlara ev sahipliği yapıyor

HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL...Biyolog Niyazi Türkseven'e göre, Kuzey Kıbrıs, Yeşilbaş, Çamurcan, Kaşıkgaga, Sakarca, Elmabaş Patka ve Sessiz Kuğu gibi ördekgiller familyasına ait 29 farklı türde, çok güzel kuşları ağırlıyor

TATLI SULARDA YAŞIYORLAR... Ördeklere, göletlerde, barajlarda, bataklıklarda ve derelerde rastlamak mümkün. Genellikle tatlı sularda yaşayan bu ördek türleri, besinlerini suya dalarak çamurdan çıkarıyor.

Ahmet İLKTAÇ

Küçücük bir yüzölçümüne sahip olan Kuzey Kıbrıs, önemli kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

Ülkemiz, Yeşilbaş, Çamurcan, Kaşıkgaga, Sakarca, Elmabaş Patka ve Sessiz Kuğu gibi ördekgiller familyasına ait, 29 farklı türde, çok güzel kuşları ağırlıyor.

Genellikle tatlı sularda yaşayan bu ördek türleri, besinlerini suya dalarak çamurdan çıkarıyor.

Yuvalarını su kenarlarına yapan bu ördeklerin yavruları, yumurtadan çıkar çıkmaz hemen yüzmeye başlayabiliyor.

Ördekgillere ait türlere, göletlerde, barajlarda, bataklıklarda ve derelerde rastlamak mümkün.

Türkeseven: Yerli de var, göçmen de

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Biyolog Niyazi Türkseven, Kıbrıs’ta, yıl boyunca, ördekgiller familyasına ait 29 farklı türün görüldüğünü söyledi.

Niyazi Türkseven, ördekgiller familyasına ait türlerin gagalarının geniş olduğunu kaydetti.

Ördekgillerin birinci parmaklarının arkaya dönük ve serbest olduğunu ifade eden Türkseven, diğer parmaklarının da bir deriyle birleşmiş olduğunu bildirdi.

Niyazi Türkseven, bu türlerin genellikle tatlı sularda yaşadıklarını, besinlerini dalarak dipteki çamurdan çıkardıklarını ve yuvalarını su kenarlarına yaptıklarını dile getirdi.

Yavrularının yumurtadan çıktıktan sonra suda hemen yüzebildiklerini anlatan Türkseven, bazı türlerin de Kıbrıs’ta ürediklerini söyledi.

Niyazi Türkseven, yerli ve göçmen olarak bu familyaya ait türlere, göletlerde, barajlarda, bataklıklarda ve derelerde rastlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

Biyolog Türkseven, ülkemizde en sık rastlanan türlerin Yeşilbaş (Anas platyrhynchos), Kaşıkgaga (Anas clypeata), Çamurcun (Anas crecca), Sakarca (Anser albifrons), Elmabaş Patka (Aythya ferina) ve Sessiz Kuğu (Cygnus olor) olduğunu anlattı.

Kıbrıs’taki önemli ördek türleri

Yeşilbaşların erkeğinin başının parlak ve yeşil olduğunu ifade eden Türkseven, tüm yıl boyunca ülkemizde görüldüklerini belirtti.

Niyazi Türkseven, Yeşilbaş türünün ocak ve şubat aylarında çok arttığını, çünkü yerli yeşilbaşlara, soğuk kış mevsimini burada geçirmek üzere gelenlerin de eklendiğini ifade etti.

Kısaca yeşilbaşların hem yerli, hem de kış ziyaretçisi olduklarını söyleyen Türkseven, hayvansal ve bitkisel kaynaklı olarak beslendiklerini,ülkemizde de üremekte oldukları bilgisini verdi.

Niyazi Türkseven, şunları kaydetti:

“ Kaşıkgaga türü, genişlemiş gagasıyla suya dalarak, çamur içerisindeki besinlerini rahatlıkla alır.

Erkeklerinin başları yeşil, göğüsleri beyaz, yanları da kestane rengidir. Uzaktan bakıldıklarında parlak beyaz renkli olarak hemen dikkat çekerler.

Ağustos'tan nisan ayına kadar ülkemizde görülürler.

Az sayıda Kaşıkgaga, ülkemizde de üremektedir”.