Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, salgın sürecinin hükümet tarafından iyi yönetildiğini, bu başarının aynı zamanda kurallara uyan halkın olduğunu belirterek, buna rağmen bugün hala yalan yanlış bilgelerin dolaştığını ancak halkın bu konuda bilinçlendiğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, dün gece katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı ve açıklamalarda bulundu.

Uzun süredir koronavirüs vakası olmamasının sevindirici ve gelecek açısından umut verici olduğunu kaydeden Atakan, 10 Mart’tan itibaren Bakanlar Kurulu’nun kararlarının kılı kırk yararak alındığını ancak hiçbir ülkenin baş edemediği salgın nedeniyle tek doğrunun olmadığı, değişen parametrelerin olduğu, değişken bir dönemin içerisinden geçildiğini bu nedenle bugün alınan bir kararın ertesi gün bile değişebileceğini, bu sürecin dinamik bir süreç olduğunu kaydetti.

“1 TEMMUZ’DAN SONRA DİLEYEN ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK ÜLKEYE GİRİŞ YAPAMAYACAK”

1 Temmuz’dan sonra dileyenin elini kolunu sallayarak ülkeye giriş yapamayacağını belirten Atakan, dünyadaki yaklaşımın virüsle yaşamayı öğrenmek olduğunu, hava ulaşımında yeni bir model oluştuğunu, her şeyin yolunda gitmesi halinde 1 Temmuz sonrasında ülkeye turist alınabileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

1 Haziran itibariyle daimi ikameti KKTC olan KKTC vatandaşlarının, masrafları devlet tarafından karşılanacak olan 14 günlük karantina şartıyla ülkeye gelişlerine izin verilmeye başlandığını belirten  Atakan, bu çerçevede İngiltere’den 5, 11 ve 17 Haziran 2020’de olmak üzere üç tane planlı uçuş gerçekleştirileceğini ve oradaki vatandaşların ülkelerine getirtileceğini kaydetti.

Şu anda tarifeli uçuş olmadığını ancak Haziran sona ermeden Türkiye’ye tedavi amaçlı giden ancak tren veya feribota binmesi sakıncalı olan vatandaşlar öncelikli olmak üzere Türkiye’den üç, İngiltere’den 1 uçuş planladığını ifade eden Tolga Atakan, Türkiye ile günde karşılıklı yedi gemi seferi düzenlendiğini söyledi. Atakan, “Elçiliklerimiz vasıtasıyla toparladığımız bir sayı var. Yarın itbariyle hafta sonuna kadar Türkiye’den 104, İngiltere’den ilk uçuşla 168 vatandaşımız gelecek. Karantina yeri ayarlayabilme konusunda sıkıntı yok” dedi.

Süreç devam ederken bir çok vatandaşın Türkiye’den ve hatta dünyanın farklı ülkelerinden ciddi çalışmalarla KKTC’ye getirilerek aileleriyle kavuşmalarının sağlandığını anlatan Atakan, bunun bir başarı olduğunu ve bu başarı hikayesinin başta Dışişleri Bakanlığı çalışanları olmak üzere bir çok kurum çalışanı tarafından ortak bir çalışma ile başarıldığını hatırlattı.

Bakan Atakan, açılımın ikinci aşamasında ikamet, çalışma, eğitim veya benzeri illiyet bağı olan yabancıların 8 Haziran’dan itibaren ülkeye gelebileceğini ancak bu kişilerin KKTC ile olan illiyet bağını konsolosluklara ispatlamaları gerekeceğini ve 14 günlük karantinaya tabi olacaklarını söyledi.

KKTC vatandaşı olmayanların karantina ücretlerini devletin karşılamayacağını aktaran Atakan, bazı ülkelerin kendi vatandaşlarından bile karantina ücreti aldığını, hükümetin kaynağı olduğu süre boyunca KKTC vatandaşlarının karantina ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağının altını çizdi.

Tek bir merkezde karantina uygulama şansları olmadığı için daha maliyetli ve çok fazla sayıda polis ve sağlık personeline ihtiyaç duyulan bir yapıda çalışmak zorunda kalındığını anlatan Atakan, ufak tefek aksaklıklara rağmen sürecin iyi yönetildiğini, karantina süreci zorunlu olduğu sürece ülkeye gelecek olan kişilerin sayısının karantina kapasitesi ve imkanlarına göre olacağını söyledi.

Bugün itibariyle güneyden gelişlerin sadece test yapılarak sağlanması durumunda, hala pozitif vakaların çıktığı bir yerden olması nedeniyle süreç içerisinde alınan önlemlerle ve sağlık kontrol prensipleriyle bire bir ters düşeceğini belirten Atakan, “14 gün karantina süresince gözlem yapılıyor ve 14 günün sonunda tekrar test yapıyor... Pile’de yaşayan vatandaşların kendilerini dışlanmış hissetmesinin yürek burkucu olduğunu ifade eden Tolga Atakan, İçimizi acıtan kararlardan biridir. Olağanüstü bir süreç yaşıyorsunuz ve bu sizi olağanüstü kararlar almaya itiyor ve birileri mağdur oluyor. Sağlık Bakanlığı Pile’den KKTC’ye geçecek olanlar için bir kontrol mekanizması oluşturmaya çalışıyor” dedi.

Bakan Atakan, güneyde çalışan KKTC vatandaşlarının çektiği ekonomik sıkıntının farkında olduklarını, güneydeki sendikadan katkı alamayan işçiler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığını ancak önceliğin toplum sağlığı olduğunun bilinmesi gerektiğine işaret etti.