Fotoğraflar: Olkan Ergüler

Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi, Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ve Exeter Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında 2017 yılında Alagadi sahilinde uydu vericisi ile izlenmeye başlayan “Nehir” isimli Caretta caretta türü dişi kaplumbağa yüzerek Kıbrıs, Mısır, Libya, Malta, Tunus, İtalya, Cezayir olmak üzere 8 ülkeyi geçti. 

“Nehir” bu yolculuğu sırasında 5 bin kilometrelik deniz yolculuğu yaparken, bu mesafe kuş uçuşu olarak 3 bin kilometre olarak hesaplandı. 

Bu sıralar İspanya sularında olan “Nehir” isimli kaplumbağanın bir ilki başararak Akdeniz sularında en fazla mesafe kat eden kaplumbağa oldu.  Caretta caretta’nın yolculuğuna devam ettiği de öğrenildi. 

Bilinen en uzun göç yolu

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Robin Snape, “Nehir” isimli kaplumbağanın bilinen en uzun deniz kaplumbağası göç yolculuğunu yapmakta olduğunu söyledi. 

Robin Snape, bu kaplumbağanın 2017 yılında Alagadi sahillerinde yumurtladıktan sonra Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti tarafından uydu vericisi ile izlenmeye başladığını kaydetti. 

Bu kaplumbağanın adını Nehir Eyüppler’den aldığını ifade eden Snape,  22 Haziran 2017 tarihinde uydu cihazı takılan bu güzel Caretta caretta dişisinin günümüze kadar Kıbrıs, Mısır, Libya, Malta, Tunus, İtalya, Cezayir olmak üzere 8 ülkeyi geçip 5 bin kilometrelik bir yolculuk yaptığını bildirdi. 

Robin Snape, “Nehir” in kat ettiği kuş uçuşu mesafenin de 3 bin kilometre olduğunu ve bu sıralarda İspanya sularında gezdiğini dile getirdi.  

Daha önce doğu Akdeniz sularındaki hiçbir deniz kaplumbağasının bu kadar uzağa gittiğine dair bir kanıtın mevcut olmadığının altını çizen Snape; “aslında Nehir’in ilk kez 68 santim kabuk büyüklüğü ile 2014 yılında Alagadi 3’de yumurtlamıştı. Bıraktığı tek yuvada 55 tane yumurtadı. Kısacası izlenmek üzere seçilmesinin sebebi yuva başarısı değil, alınan doku örneklerinde diğer deniz kaplumbağalarından daha farklı bir bölgeden geldiğine dair izler bulunmasıydı” diye konuştu. 

Robin Snape, bu kaplumbağanın 2017 yılında geri geldiğinde bu kez daha fazla yuva yapıp, yumurta bıraktığını dile getirdi. 

Nehir’in İspanya açıklarında olduğunu, yolculuğunun henüz bitmediğini, bulunduğu sularda da pek çok endüstriyel balıkçılık aktivitesiyle karşılaşıp hayatta kalmak zorunda olduğunu işaret eden Snape, Nehir’in Altantik’te ve Akdeniz’in çeşitli yerlerinde bulunan pek çok diğer Caretta genci ile de karşılaşacağını söyledi. 

Robin Snape; “Kıbrıs’ta yumurtlayan bugüne kadar izlediğimiz tüm ergin deniz kaplumbağaları (yaklaşık 73 cm kabuk büyüklüğüne sahip ergin bireyler) 120 metreye kadar dalıp beslenebilecekleri birkaç tane tanıdık beslenme alanına göçmektedir. Fakat biliyoruz ki genç bireyler bu kadar derine dalamadıkları için su yüzeyinde beslenir. Kısacası Nehir henüz tam olarak erginleşmemiş olduğundan halen belirli bir beslenme bölgesine bağlı yaşamıyor olabilir. Halen genç bireyler gibi yaşamına devam ediyor gibi gözüküyor” dedi. 

 

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti olarak, Çevre Koruma Dairesi ve Exeter Üniversitesi ortaklığında ülkemizde üreyen deniz kaplumbağaları hakkındaki çalışmalarımıza devam ettiklerini kaydeden Snape, bu çalışmalar sırasında toplam 38 Caretta caretta’nın göç sürecinde takip edildiğini ifade etti. 

 

Robin Snape, bu sayede nasıl, nerede yaşadıkları ve korumak için neler yapılması gerektiği hakkındaki bilgimiz her geçen gün artmakta olduğunu sözlerine ekledi.