Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, muhtemel bir çözüm sonrasına esnaf, şirket ve üreticilerin de hazır olması gerektiğini, bunun için sektörü güçlü hale getirecek fırsatlar oluşturmak istediklerini söyledi.

 

Osman Amca başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Yönetim Kurulu’nu kabul eden Atun, kurulan geniş tabanlı hükümetten halkın büyük beklentileri olduğunu, kendi bakanlığı bünyesindeki ekonomik konulara odaklandıklarını söyledi.

 

İki yıldır yapılanlara bakıldığında bir çok şeyin bıraktıkları yerden daha da geride olduğunu gördüklerini kaydeden Atun, eldeki imkanlarla iyileştirmeler yapmak için gayret gösterdiklerini, önceliklerinin güçlü bir esnaf ve işletme yapısı oluşturmak olduğunu söyledi.

 

Atun, şöyle devam etti:

"İşletmelerin varlıklarını güçlü şekilde devam ettirmesini sağlamak bir ülkenin en önemli görevlerinden biridir. Bugün Dünya Ticaret Örgütü dünya genelinde serbest ticaret çağrısı yapmaktadır. Ama iş kendi ülkelerine geldi mi, en güçlü ekonomilere sahip ülkeler bile belli başlı alanlarda kotalar ve korumacılık tedbirleri alabiliyorlar."

 

Atun, esnaf, şirket ve üreticilerin de muhtemel bir çözüme hazır olması gerekliliğine vurgu yaparak, bunun da işletmeleri çok daha güçlü hale getirecek fırsatları oluşturma ile mümkün olabileceğini söyledi.

 

Kayıt dışı ekonomiyle etkin  mücadele olması gerektiğini de ifade eden Atun, bunun sadece denetimle değil teşvik edici düzenlemelerle de olabileceğini belirtti.

 

Önceki hükümetleri döneminde 2010 yılından itibaren çok çeşitli finansman programları uyguladıklarını anlatan Atun, "Ancak bu programlar, işletmeler kullanabilecekse anlamlı olur. Esnaf finansman kaynaklarına erişemiyorsa bunun bir manası kalmaz" dedi.

 

"YENİ BİR FİNANSMAN PROGRAMI OLUŞTURUYORUZ"

Yeni bir program üzerinde çalıştıklarını da söyleyen Atun, bu kapsamda bir defaya mahsus olmak üzere sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu gibi sorunları olan işletmelere kolaylıklar sağlayacaklarını söyledi.

 

Bu çalışmayla hareketlilik yaşanarak gelir akışının sağlanmasını beklediklerini ifade eden Atun, bu konuda gerekli çalışmaları tamamlayacaklarını belirtti.

 

ACİL ÖNLEM

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca da, son yıllarda ülkede yaşanan ekonomik krizin boyutunun gözle görülür nitelikte olduğunu belirterek, birliğe bağlı üyelerin de bu durumdan oldukça etkilendiğini söyledi.

 

Özellikle son iki yılda hükümetlerin ekonomik olarak beklenen performansı gösteremediklerine vurgu yapan Amca, üyelerin ve tüm KKTC halkının nefes almasını sağlayacak acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

 

Bakan Atun'un önceki Bakanlığı döneminde güçlü bir duruş ve başarılı bir yönetim gösterdiğini belirten Amca, aynı başarının yine bu dönemde gösterileceğine inandığını söyledi.