UNDP ACT finansmanıyla Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) ve Anagennisi Derinya Derneği tarafından yürütülen Renewal Projesi tamamlandı. Birbirine paralel, birbirini tamamlayan tek bir Mağusa halkı oluşturmaya odaklanan Renewal Projesi’nin tüm sürecini Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı ve Renewal Projesi Bölge Danışmanı olan Serdar Atai’den dinledik. Serdar Atai, projenin başladığı ilk günden, veda etkinliğine kadarki 15 aylık süreci North Cyprus UK’e anlattı.

Atai; “aktivite ve eğitimler planladık”

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı ve Renewal Projesi Bölge Danışmanı Serdar Atai, Renewal Projesi’nin 2014 yılı Eylül ayında başladığını söyledi.

Renewal Projesi’ni MASDER ve Anagennisi Derinya Derneği ile başlattıklarını ifade eden Serdar Atai, UNDP ACT finansmanıyla ve bu programın özünde Derinya Kapısı’nın açılmasının ardından ve çözüm sonrası Mağusa bütünleştikten sonra neler olabileceği ve neler yapılabileceği konularına odaklanarak bir dizi aktivite ve eğitim planladıklarını kaydetti.

Renewal Projesi’nin Mağusa Bölgesi ve Derinya Bölgesi’ni uyumlaştırma projesi olduğuna değinen Atai, projenin birbirine paralel, birbirini tamamlayan tek bir Mağusa halkı oluşturmaya odaklandığını bildirdi.

Serdar Atai, proje kapsamında önce bölge işletmelerinden, Ticaret Odaları’ndan, Esnaf Odaları’ndan ve Sanayi Odaları’ndan üye listelerini alarak seçilen örnek kitle ile bir anket çalışması yaptıklarını açıkladı.

Yapılan anket çalışmasında Markalaşma,  Satış Stratejileri, Yeşil Hat Tüzüğü ve Sosyal Medya konularında Mağusa’nın her iki yakasında işletmelerin ciddi eksikleri olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Atai, bir başka ortak sorunun ise Derinya ve Mağusa’da genç işsizlik oranının Kıbrıs genelinde en yüksek oranlar olması olduğunu söyledi. Serdar Atai, Mağusa ve Derinya’nın turizm anlamında da sıfır çektiklerinin tespitinin yapıldığını açıkladı.

“Genç girişimcilik seminerleri yaptık”

MASDER Başkan Yardımcısı ve Renewal Projesi Bölge Danışmanı Atai; “tüm bu veriler ışığında ilk anda genç girişimcilik seminerleri yapmaya başladık. Gençlere yaratıcı düşüncelerini nasıl projeye dönüştüreceklerini, nerelerden finansman bulabilecekleri ve kurdukları küçük işletmeleri nasıl rekabet edebilir durumda tutabilecekleri konusunda eğitimler verdik. Bu kapsamda bir başka UNDP ACT projesi olan Mahallae Platformu ile ortak bir yarışma açtık. Bu yarışmaya 16 proje başvurusu yapıldı. Bunların arasından 4 tane proje seçerek onların her birine 5-6 bin Euro’luk pilot proje oluşturma finansmanı sağladık” dedi.

“Çeşitli spor ve kültürel faaliyetlerde bir araya getirdik”

Proje kapsamında bölgedeki çocukları ve gençleri çeşitli spor ve kültürel faaliyetlerde bir araya getirdiklerine değinen Serdar Atai bu kapsamda Mağusa Türk Gücü (MTG) Satranç Kulübü ile Derinya Satranç Derneği’ni bir araya getirdiklerini kaydetti. Atai, Anagennisi Derinya Derneği ve Dumlupınar Spor Kulübü genç takımları ve Masterlerini bir araya getirdiklerini belirtirken Çamlık Spor ile Anagennisi Derneği’nin Voleybol Takımları’nı  da plaj voleybolunda bir araya getirdiklerini bildirdi.

Sosyal etkinlikler kapsamında da Derinya ve Mağusa’da ortak ağaçlandırma etkinlikleri yaptıklarına değinen Serdar Atai, gençler için bölge müzik gruplarının yer aldığı ortak konserler düzenlediklerini söyledi.

Serdar Atai, Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis’in talebi üzerine Aliye Ummanel’in “Kayıp” isimli oyununu Derinya Anfitaiyatrosu’nda sahnelediklerini belirtti.

“Duvarlarla iki halk arasında iletişim kanalı kuruldu”

Atai, İtalya Roma’daki Walls Kuruluşu’ndan küratörler getirerek Mağusa ve Derinya’da 2 duvar seçtiklerini, 2 Türk ve 2 Rum sanatçının küratörlerle birlikte 2 hafta boyunca Mağusa Suriçi’nde aynı evi paylaşarak, ilk hafta sanatsal temalarını oluşturduklarını, 2nci haftada ise 2’li  karma gruplara bölünerek Derinya ve Mağusa’daki duvarlara boyama yaptıklarını anlattı. Serdar Atai, bu sayede duvarlarla Derinya ve Mağusa’daki halklar arasında bir iletişim kanalı yarattıklarına inandıklarını dile getirdi.

Duvarın boyandığı sırada bölge okullarından çocukların 2 gün boyunca duvarı ziyaret ederek duvar üzerinde kendi görmek istedikleri temaları resmetmek suretiyle çalışmaya dahil olduklarını ifade eden Atai, duvarın kapanış etkinliğinde bunların da sergilendiğini ve çocukların bu sayede gelecekle ilgili kendi mesajlarını verdiğine vurgu yaptı.

“Mağusa’nın Tatları’ isimli belgeseli çektik”

Serdar Atai, sosyal etkinlikler kapsamında “ Mağusa’nın Tatları” isimli bir yiyecek ve içecek belgeseli çektiklerini kaydetti. 

Atai, belgesel kapsamında bir Türk ve bir Rum master şef ve yine bir Türk ve bir Rum  amatör gence molehiya ve kapama yemeklerini tattırarak hiçbir sır vermeden tamamen deneysel yollarla bu yemeklerin aynilerini pişirip getirmelerini ve  kendilerine tattırmalarını istediklerini söyledi.

Serdar Atai, bu kapsamda yaklaşık 1 saat olacak şekilde,  4 kısa klip yapıldığını ve bir kitapçık basıldığını ifade ederken, bu aktivite ile bölgenin gastronomi alışkanlıkları ile ilgili güzel ve kalıcı bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Atai,  Renewal’ın bir başka başarısının  internet ortamındaki “Hans on Famagusta” platformunun  finansmanının sağlanarak, dilinin İngilizce’den Türkçe ve Rumca’ya çevrilmesi olduğunu açıkladı. Serdar Atai, böylece platformun  teknik lisandan, halkın daha fazla anlayabileceği şekle dönüştürüldüğünü, 3D yazıcıdan çıktısı alınan koca bir Mağusa maketinin Buğday Camii’nde 3 gün boyunca sergilenerek halktan insanların etkileşiminin sağlandığını ve bu insanlardan çok değerli geri bildirimler aldıklarını  söyledi.

 

“Bölge işletmelerine seminerler düzenledik”

Anket çalışması ile yukarıda sözü geçen  eksikliklere yönelik bölge işletmelerine seminerler düzenlediklerini ifade eden Atai, Derinya ve Mağusa’daki işletme sahiplerinin bu eğitimler sırasında bir araya getirildiklerini kaydetti. İşletme sahiplerinin kişisel düzeyde güzel dostluklar kurmalarının kendilerini ayrıca mutlu ettiğini belirten Atai, gelecekte bölgedeki ekonomik işbirliklerinin önünü açtıklarını da söyledi.

Serdar Atai, proje kapsamında turizmdeki tespitlerinde Derinya ve Mağusa’nın düzenlenen turistik turlarda tamamen göz ardı edildiği gerçeğinden yola çıkarak, sırf Derinya ve Mağusa’yı kapsayacak ve ziyaretçilere bir günü bu bölgede harcattıracak bir turizm paketi üzerinde çalıştıklarını anlattı. Serdar Atai, paketin özellikle güneydeki tur operatörlerine tanıtılarak bunu benimsemeleri ve pazarlamaları için girişimlerde bulunduklarını dile getirdi. Atai, Mağusa ve Derinya’da turistlerin ilgilerini çekebilecek mal ve yiyecek sunumu yapan Kıbrıs’a özgü işletmelerin saptanarak bunların turistlerin daha çok ilgisini çekecek ürünler üretip sunmalarına yönelik bir takım özel danışmanlık hizmetleri sağlandığını açıkladı.

Serdar Atai özellikle Derinya Kapısı’nın açılmasıyla gelecek sezondan itibaren Renewal turizm paketinin Mağusa bölgesinde çok geniş bir etki yaratacağını umduğunu ifade etti. Atai, projenin son bulmasıyla birlikte ilgili turizm paketinin kalıcı olabilmesi için Mağusa ve Derinya Belediye Başkanları ile bir değerlendirme toplantısı yapılarak, yerel yönetimlerin de bu pakete aktif destek vermelerinin yollarının arandığına değindi. Serdar Atai, Derinya ve Mağusa’daki turist rehberlerine sadece bu bölgelerle alakalı olarak daha derin, detaylı ve politikadan arındırılmış bilgiler içeren iki günlük turizm eğitim semineri verildiğini ve diğer iki gün de bölgenin ziyaret edilerek yerinde detaylı bilgiler aktarıldığını söyledi.

“Veda etkinliğinde 15 aylık serüveni paylaştık”

MASDER Başkan Yardımcısı ve Renewal Projesi Bölge Danışmanı Serdar Atai, 7 Aralık tarihinde Renewal Projesi’nin veda etkinliğini Lefkoşa Ara Bölgede düzenlediklerini bildirdi. Serdar Atai, etkinliğe katılan yabancı elçilik mensupları, AB mensupları ve diğer katılımcılarla değişik karakterlerdeki etkinliklerini, sinevizyon gösterileri ve katılımcıların kısa süreli konuşmalarıyla paylaştıklarını ve Renewal Projesi’nin 15 aylık serüvenini aktardıklarını belirtti.

Serdar Atai;  Renewal Projesi son olarak da elde kalan fonlarını bölge için önemli 2 başlığa harcadı: Bunlardan biri Güney’de çilek üretiminin yüzde 60’nın gerçekleştirildiği Derinya Bölgesi’nde üretim fazlası ürünün reçele dönüştürülebilmesi için bir reçel üretim makinesi aldık. Kuzey’de de yıllardır eksikliği hissedilen Mağusa Suriçi’ndeki tarihi eser ve park alanlarının yerlerini gösteren yönlendirici tabelalarının tasarım ve üretimi konusunda gerekli finansmanı sağlandı. Mağusa Suriçi’nde 26 değişik noktaya konan direklerle ve 73 adet yönlendirici levha ile istenilen tarihi esere veya park alanına erişim artık çok daha kolay olacak” dedi.

Renewal Projesi’nin bittiğini ancak kendi dahil taraf olan herkesin projenin uzatılması ve başka kaynaklarla desteklenmesi konusunda gayet istekli olduklarını anlatan Atai, önümüzdeki günlerde bunun için çaba harcamaya devem edeceklerinin belirterek sözlerine son verdi.