Mağusa Suriçi Nazım Efendi Efendi sokağında bulunan eski Rum Okulu atıl vaziyette duruyor yıllardan beri.

İngiliz döneminde toplumlararası çaltışmaların şiddetlendiği 1958 yılına kadar Mağusa Suriçi’nde yaşayan Rum nüfus bulunmaktaydı. Rum ailelerin çocukları Surlar dışında Maraş’taki Rum ilkokullarına, ya da Türk çocuklarının eğitim gördüğü Suriçi’ndeki Gazi İlkokulu’na giderlerdi. Rumların talebi üzerine Suriçi’ndeki Rum çocuklarının eğitimi için İngiliz İdaresi, 1946 yılında Rum Mektebi’ni hizmete açtı. Rum okulu 1956’ya kadar Rum çocuklarının eğitiminde kullanıldı. Sonraki yıllardaysa Mağusa Kaza Mahkemesi, Kız Meslek Lisesi ve Halk Kütüphanesi gibi değişik maksatlara hizmet etti.

1998 yılında Kıbrıs Irak Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK)’e verilen bina, o tarihten beri atıl ve kullanılmaz durumda bulunuyor. Bakımsızlıktan ormanlık bir alana dönüşen eski Rum Okulu, çevrede kötü bir görüntüye sahne oluyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bir grup Mağusalı, Rum Okulu olarak bilinen binanın 1998 yılından beri İsmail Bozkurt yönetimindeki KIBATEK’e verildiğini ve o tarihte binanın önüne konulan tabelayla birlikte binanın atıl ve kullanılmaz duruma geldiğini kaydetti. Binanın dış çevresinin adeta ormanlık bir alana dönüştüğünü da ifade eden Mağusalılar, eski Rum Okulu’nun KIBATEK’in elinden biran önce alınıp butik otele dönüştürülmesinin veya DAÜ’ye eğitim merkezi olarak verilmesinin Mağusa ekonomisine ve turizmine önemli bir katkı sağlayacağını ifade ettiler.