Tağmaç ÇANKAYA

Kuzey Kıbrıs’ta geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu kararıyla kenevir yağının terminal safhada olan hastalarda doktor kontrolünde ağrı kesici olarak kullanılması kararı Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından kamuoyuna açıklandı. Bakan Sucuoğlu bu kararı “Dayanılmaz ağrıların dindirilmesi yönünde reform niteliğinde bir adım” olarak nitelendiriyor.

Sosyal medyada geniş yer bulan bu haber, özellikle “Kıbrıs Sağlık” isimli Facebook sayfasında çok yönlü olarak ele alınıp anlatıldı. Sayfanın yöneticisi Ahmet Baba ile yaptığımız görüşmede Baba, kararın hemen akabinde hazırladıkları konuyla ilgili anketi ve sonuçlarını anlattı. Katılımcı sayısı bine aşkın olan bu ankette, katılımcıların %97’si, kenevir yağının tıbbi olarak kullanımı konusunda atılan bu adımı onayladığını bildirdi.

Ahmet Baba, konuyla ilgili yaptığı bir dizi araştırmayı bir booklet üzerinde derleyip meraklısıyla, www.kibrissaglikliyasam.com adresinden paylaştı. Uzun bir süredir devam eden kenevir yağı ile ilgili bilimsel araştırmaların yanında, bizzat bu yağı kullanıp, olumlu netice almış birçok insanın testimonial olarak yaptıkları geri bildirimleri de internet ortamında birçok yerde bulmak mümkün.

Ahmet Baba, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun ve ekibinin bu uygulamanın hayata geçirilmesi ve yasal zemine oturtulması adına önemli bir mücadele verdiklerini de sözlerine ekledi.

Sürecin ilerleyişi mercek altında

Konunun takipçileri, şu an için sadece terminal safhaya gelmiş hastaların acılarını dindirmek maksadıyla kullanımına izin verilen bu yağın nasıl kullanılacağını, tedarik şekli ve yasallaşma süreci konularını izleyip gerçekten bu ülkede çağ atlayıp atlatılmadığından emin olacaklarını belirtiyor.
Ancak, kenevir yağının içindeki aktif maddeler olan THC ve CBD’nin kanser hücrelerini ölmeye zorladığını, spesifik kanser türlerine göre özellikle bu iki madde birlikte kullanıldığında, kanserin yayılmasını da engellemek suretiyle onu tedavi eden özellikler ortaya koydukları artık yadsınamaz bir gerçek olarak görülüyor.

Türkiye’de 19 şehirde  yetiştirilmesine izin verildi

Eş zamanlı olarak Türkiye’de de, endüstriyel alanda kullanılmak üzere hemp bitkisinin yetiştirilmesi izninin 19 şehre verilmesi de dikkate değer olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin geçen son iki yıldır belirli eyaletlerinde kenevirin her nevi kullanımını ve üretimini de yasallaştırdıktan sonra, bundan geçtiğimiz yıl takriben 40 milyar dolarlık bir para döngüsü elde edildiği de bazı kaynaklarda belirtiliyor. Elbette Kuzey Kıbrıs’ın da bu global ölçekte yaşanan bu uyanışın bir yerinde köşe bulmuş olması, bu yasallaşma ve kenevir yağının daha etkin ve tedavi edici kullanımı için izin verilmesi süreciyle destekleniyor.


Kemo terapinin zararlı olduğu iddiaları gündemde yerini koruyor

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs’ta kesin olmayan rakamlarla, 10 bin kişinin hayatını tehdit eden, kanser vakalarına karşı atılmış bu adımın, her şartta desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Uzmanlar tarafından kemo (chemo) terapinin kanser hücrelerini öldürürken, bunun yanında sağlıklı hücrelere ve en önemlisi bağışıklık sistemine zarar verdiği belirtilirken, aslında insanı öldürenin kanserli hücrelerin değil de dolaylı olarak kemo ilaçlarının olduğu tartışmaları da gündemde yerini koruyor.

Simpson’un hikayesi ilham verici

Ağır bir kanser vakası geçiren ve kenevir yağının kanser karşısındaki faydalarının dünyaca bilinmesine önemli katkılar sağlamış ve binlerce vakayı kenevir yağı ile iyileştirdiğini iddia eden Rick Simpson isimli adamın hikayesi ilham verici. Yıllar önce, 1997 yılında terminal düzeye geldiği iddia edilip, tedavisi sağlık sistemince kesilen ve ölmesi için evine gönderilen bu adam, kendi kenevir yağını hazırlayıp içmeye başladıktan aylar sonra iyileşir ve bunu o gün bugündür bir misyon olarak hayatına katıp, dünyanın dört bir yanından gelen kanser hastalarına yardımcı olmakta. Hatta onun yaptığı bu yağ RSO olarak bilinmekte.

“Dengeli bir hayat ve beslenme önemli”

İlgililer, Kuzey Kıbrıs adına atılmış bu önemli adımın devamının geleceğinden kuşkuları olmadığını belirtiyor. Bu konuda bilgi ve deneyim taşıyan vatandaşların, dünyanın neresinde olursa olsun, buradaki sürece destek vermesinin, insanların hayat kalitesini ve sağlıklı yaşam standartlarını arttırmalarında, önemli bir rol oynayacağı kaydediliyor.

Kenevir yağının faydalarının ve terapi içeren faydalarının yanında, sağlık konularında en önemli olan şeyin iyileştirmek değil, daha hastalık doğmadan önüne geçmek. Bu da ancak ve ancak dengeli bir hayat ve beslenme ile elde edilebilir.