Klasik otomobiller bir merak ve tutku…Ve son zamanlarda meraklıları artıyor. İki klasik otomobil derneğinden bir tanesi olan Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü Başkanı Simavi Aşık’la klasik meraklılarını yakından ilgilendiren bir söyleşi gerçekleştirdik.



”Klasik otomobil sahibi olabilmek için zengin olmak gerekmiyor. Klasik Otomobil rallilerinin eğlenceli atmosferine katılmak, klasik arabalarla doğayla ülkenin kültürüyle iç içe  nostaljik bir gün geçirebilmek içinse illa ki klasik sahibi olmak şart değil…”

 

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü Başkanı Simavi Aşık’la Lefkoşa Surlariçi’nde nostaljik bir yolculukta klasik arabaları konuştuk.
Zaman, emek ve merak gerektiren klasik otomobillerin Kuzey Kıbrıs’ta meraklıları gün geçtikçe artıyor. Geçmiş yılların ruhunu günümüze taşıyan klasik arabalar,  adeta geçmişte çıkılan yolculukta yolunu şaşırmışçasına sokaklarda gözümüze çarpıyor.  Klasik otomobil bir tutku iken şu anda klasik otomobil derneklerinin düzenledikleri geziler ve çeşitli etkinliklerle de bu tutkunlar bir araya gelerek güzel vakit geçiriyorlar.


Surlariçi’nde nostaljik bir yolculuk

Simavi Aşık 1951 doğumlu…Tahsil hayatı dışında yaşamını Lefkoşa Surlariçi’nde geçirmiş…O tam bir Surlariçi aşığı…Sohbetimize başlarken öncelikle de Surlariçi’nden bahsediyoruz Simavi Aşık’la. Bu bölgelerde dolaştıkça eski tadı bulup bulmadığını soruyoruz, “Eski tadı unutmamaya çalışırım” diyor üzerine basa basa. Eskiden, 4 nesil bir evde yaşadıkları, kara çarşafların olduğu, Surlariçi’nde at arabalarının bulunduğu dönemlere götürüyor bizleri…”Rum, Türk, Ermeni…İğne atsan Banbdabulya’da düşmezdi yere.”  diyor. Surlariçi’ne düşkünlüğünü, “Biraz bağımlılık biraz da alışkanlık” şeklinde nitelendiriyor. Surlariçi’nin değişiminden de bahsettiğimiz Aşık, yerli halkın burayı terk ettiğini, aslında hatanın burada yapıldığını söylüyor.


İlk klasiği 1954 model Ford Popular…

Simavi Aşık’ın Lefkoşa Belediyesi’nde uzun bir geçmişi var. 20 yıl meclis üyeliği 4 sene başkan yardımcılığı yaptı. Bir dönem de belediye başkanlığına adaylığını da koydu. Şimdilerde ise sabahtan öğlene kadar Bandabulya’daki dükkanında çalıştığını, daha sonra ise eşi ve torunlarıyla zaman geçirdiğini ifade ediyor. Bir de klasiklerle uğraşıyor…
İlk klasik merakı İngiltere’de olduğu gençlik yıllarında başlamış. Aşık, “Eski otomobilleri görünce peşlerinden koşardım. Yanlarında fotoğrafımı çektirirdim. 1971’de İngiltere’de 1954 model Ford Popular arabamı aldım. O zamandan klasiğe merakım vardı. İmkanımız yoktu. Ucuz bulduğum için aldım” diyor.  Daha sonra bu aracını da Türkiye’ye giderken Belçika’da sattığını anlatıyor.


“Görüp imreniyordum”

Simavi Aşık ilk kez klasik otomobil rallisine katılmasıyla ilgili bir de anısını paylaşıyor:
 “Burada da görüp imreniyordum. 2005 yılında Rus elçiliğinin sponsorluğunda iki toplumlu bir ralli yapıldı. Ödül törenine Rum ve Türk belediye başkanlarına da davetiye gönderdiler. O zaman belediye başkanı Kutlay Erk’ti. Ve Moskova’daydı. Bende başkan vekili olarak oraya gittim. Gittiğimde, orda birer konuşma yapmamız istendi. Dereceye girenlerin ödüllerini verirken,  yaptığım konuşmada, ‘benim de klasik otomobilim olsa ben de katılırdım.’ dedim. Bir yıl sonra beni Kuzey Kıbrıs Klasik Otomobil Kulübünden aradılar ‘Eğer katılmak isterseniz size araç veririz katılırsınız’ dediler. O zaman bana 1980 model bir Porsche verdiler. Daha sonra da her yapılan ralliye beni aradılar. Her seferinde farklı otomobille katıldım”

Aralık 2011’de Manchester’deki oğlu tarafından kendisine hediye olarak gönderilen Mercedes marka klasiği ile yarışlara katılan Simavi Aşık’ın takım arkadaşı, eşi…iyi bir ikili olduklarını vurguluyor…


Ülkenin iki klasik otomobil derneğinden bir tanesi…

Ülkede iki klasik otomobil derneğinden bir tanesi olan Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü hakkında da konuşuyoruz Simavi Aşık’la. Derneğin 1992 yılında kurulduğunu söylüyor Aşık, ancak 13 yıl sonra derneğin kendi arasında ikiye bölündüğünü, yönetimdeki hizipleşmeden dolayı bir grubun ayrılarak 2005 yılında Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü olduğunu ifade ediyor.


Derneğe üye olabilmek için klasiğinizin olması şart değil

Derneklerinin 242 ‘inci üyesi bulunduğunu söyleyen Aşık, bunlardan yalnızca 100 tanesinin faal olduğunu belirtiyor. Derneğe üye olmak için gereken şartlarla ilgili ise çok fazla bir kriter aranmadığını söylüyor. Simavi Aşık’ın dediğine göre, 18 yaşından büyük olmak gerekiyor. Hatta klasik otomobilinizin olması da şart değil…
Klasik otomobil rallilerine katılmak içinse, üyenin kimlik kartı, aracın tanıtım kartı gerekiyor.


“Düşünüldüğü gibi pahalı bir spor değil”

Klasik otomobil merakının pahalı bir merak olduğu söyleniyor. Simavi Aşık’a da bu konuda soru yöneltiyoruz. Aşık, bunu kabul etmiyor. “Düşünüldüğü gibi pahalı bir spor değil” diyor. 5 bin sterlin’e de 5 milyon sterlin’e de klasik otomobil bulunabileceğini ifade eden Aşık, illa böyle bir merakı olanların mutlaka bu sporu yapabileceğini söylüyor. Bir de ekliyor, “Karı-Koca yapılan ender hobilerdendir. Çocuklarınızı da alıp gerek gezilere gerekse yarışlara katılabilirsiniz…”.
 Simavi Aşık, klasik otomobillerin sürekli bakım ve onarım isteyip istemediği konusunda kendisine yönelttiğimiz soru üzerine, “eee…Gözünüz otomobilin üzerinde olacak” diyor. Bir diğer yandan Kuzey Kıbrıs’ta çok da pahalı klasikler olmadığını ekliyor sözlerine…


İyi ekip olmak için de antrenman şart

Simavi Aşık, “Size verilen belli noktalarda belli süratte gitmek zorundasınız. En büyük görev co-pilota düşüyor” diyor.  İyi bir ekip olmak gerektiğini söylüyor... Hatta zaman zaman eşlerin yarış esnasında tartıştıklarını da gülümseyerek anlatıyor. Bir de tüyo vererek uyumu sağlamanın yolunun antrenman yapmak olduğunu söylüyor. Aşık, antrenman yerlerinin Taşken arkasında 1 km, 3km ve 5 km, yol ölçüm cihazıyla işaretlenmiş noktaların olduğu bir yerleri olduğundan söz ediyor. 

Klasik otomobil meraklıları biraraya gelerek hem sosyalleşiyor, hem de güzel anıla ekliyor yaşam defterlerine. Elbette ki, geçmişin getirdiği ruhla da daha bir keyif katıyorlar hayatlarına…Yurt dışlarına gidiyor, yine yurt dışından gelen klasik otomobil meraklılarına ülkenin güzelliklerini de gösteriyorlar…
Bu güzel sohbet için Simavi Aşık’a teşekkür ediyoruz…