Geride bırakmaya hazırlandığımız 2015 yılının nisan ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıktan yeni bir isim çıktı; Mustafa Akıncı KKTC’nin dördüncü cumhurbaşkanı oldu.

 

Ülkede pek çok grev ve eylemin yapıldığı 2015’in ilk altı ayında, hayat pahalılığı, CAS çalışanları ile Kalkanlı Çöp Depolama alanı konularında somut adımlar atıldı.

 

Siyasette hareketli günlerin yaşandığı 2015’in ilk yarısında CTP-DPUG koalisyonunda Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş görevinden istifa ederken, CTP Genel Başkanlığı’na 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat seçildi.

 

Sınır kapılarındaki vize kağıdı uygulamasına son verilirken, Cumhuriyet Meclisi’nden geçen Siyasi Partiler Yasası ve Aile Yasası, bu alanlardaki düzenlemelere köklü değişiklikler getirdi.

 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nı protesto etmek için eylemler düzenledi.

 

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Gazimağusa Kaymakamlığı’na yapılan bir atamayı protesto için pek çok kez eylem yaptı.

 

OCAK

 

Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ikinci Başbakanı olan Osman Nejat Konuk 1 Ocak’ta vefat etti. İstanbul’da Ataköy’deki evinde gece yarısı yaşama gözlerini yuman 86 yaşındaki Konuk, kanser tedavisi görüyordu.

 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, “Hükümet’in tarım politikası bulunmadığı” gerekçesiyle, 5 ve 6 Ocak’ta Cumhuriyet Meclisi ve Maliye Bakanlığı önünde araçlı eylem yaptı. Eylemler, süt piyasasının, süt fiyatları da dâhil olmak üzere yeniden düzenlenmesi ve sektörün bütünlüklü olarak yeniden yapılandırılması için hükümetle görüşme yapılması üzerinde anlaşmaya varılmasıyla sona erdi.

 

KKTC Merkez Bankası, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nın kendisine verdiği yetki uyarınca, kredi kartı işlemlerine uygulanacak azami faiz oranlarını ilk kez belirledi.

 

Lise Öğrencileri Konseyi, “parasız, bilimsel, demokratik eğitim” talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Konsey, devletin eğitim kurumlarına yeterli yatırımı yapmadığını, öğrenciyi özel eğitime yönlendirdiğini savundu.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ercan Havaalanı’nın genişleme çalışmaları çerçevesinde, askere ait yerlerin yapılan sözleşme ile Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye teslim edildiğini açıkladı.

 

Din Görevlileri Sendikası, Din İşleri Dairesi altında kadrosuz olarak görev yapan din görevlilerine iş güvencesini sağlayacak yasal düzenleme yapılmadığı gerekçesiyle Başbakanlık önünde eylem yaptı.

 

Girne Araştırma Enstitüsü’nün yaptırdığı ankete göre, KKTC’nin öncelikli sorunları Kıbrıs sorunu, sağlık, sosyal güvenlik ve işsizlik olarak belirlendi.

 

Tasfiye edilen KTHY’nin CAS’a aktarıldıktan sonra işsiz kalan personeline devlette istihdam olanağı sağlayacak Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle onaylandı.

 

Karpaz Özel Koruma Bölgesi sınırları içerisinde, eşeklerin koruma altına alınması amacıyla TC Yardım Heyeti finansmanıyla yapılan 6,5 kilometrelik bariyer tamamlandı.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Ocak’ta günübirlik resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye geldi. Çavuşoğlu, ziyaretinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yle görüştü.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS); Güney Kıbrıs’taki öğretmen sendikaları POED, OLTEK ve OELMEK ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde (ETUCE) rotasyona bağlı temsiliyet konusunda ortak deklarasyon imzaladıklarını açıkladı.

 

Hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili yapılan yeni düzenleme uyarınca ilk kez hayat pahalılığı ödeneği maaşlara orantılı değil, standart miktar olarak yansıtılacağı, buna göre 47/2010 sayılı yasa uyarınca 2011’den itibaren işe başlayanlara brüt 130, geri kalan herkese 72.24 TL hayat pahalılığı ödeneği verileceği açıklandı.

 

Bakanlar Kurulu, çalışan sayısı 5 ve 5’in altında olan küçük esnafa Sosyal Sigortalar Dairesi’ne borçlarını ödeyebilmesi için, borcun yüzde 9 faiz bedelinin Faiz Farkı Fonu’ndan karşılanması kararı aldı.

 

Girne’de “yeraltı çöp konteyneri” sistemine başlandı. Uygulanmada, çöplerin daha hijyen ve uygun koşullarda muhafaza edilmesinin yanında kent estetiğinin de bu anlamda daha uygun hale gelmesinin amaçlandığı kaydedildi.

 

Bir yıl içinde ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin parasal ifadesi olarak tanımlanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 2013 yılında KKTC’de yüzde 1.1 büyürken, cari fiyatlarla toplam 7,6 milyar TL olarak gerçekleştiği açıklandı.

 

Dıştan gelen gelirlerle birlikte ülkedeki mal ve hizmetlerin parasal karşılığı olan Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) ise, 2013 yılında 2012’ye göre yüzde 1.3 arttığı, kişi başına düşen milli gelirin ise 15 bin 38 ABD Doları’ndan 15 bin 302 ABD Doları’na çıktığı açıklandı.

 

Bakanlar Kurulu, 29 Ocak’ta yaptığı toplantıda, 31 Mart’a kadar ithal edilecek kaba hayvan yemlerinin, gümrük vergisi ve fonlardan muaf tutulmasına, büyükbaş hayvanlarda görülen LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığına karşı aşılama yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan aşıların teminine karar verdi.

 

Aydınköy-Gaziveren sınırında, Cengiz Topel Hastanesi’ni Yaşatma ve Sahip Çıkma eylemi yapıldı.

 

Türkiye YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl üniversiteye girişte, ilk kez tıp ve hukuk programlarına, "başarı sırası sınırlamasına" göre öğrenci alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

 

Ticaret Dairesi’nin yayımladığı 2014 yılı ihracat raporuna göre 2013 yılında 227 milyon TL olan ihracat 292 milyon 123 TL'ye yükseldi. 2013 yılında 63 milyon Dolar olan Türkiye’ye yapılan ihracat 2014 yılında 78 milyon Dolar’a yükselirken 3. ülkelere yapılan ihracat 58 milyon Dolar’dan 56 milyon  Dolar’a düştü.

 

ŞUBAT

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı’na borcu bulunmayan küçük işletmelerin sosyal sigorta yatırımlarının yarısının 1,5 yıl süreyle devlet tarafından yatırılmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun"u onayladı.

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Teknecik Santrali'ne filtre takılması için sürecin başladığını açıkladı.

 

Akıncılar (Lurucina) köylüleri yol sorunlarını protesto etmek için Cumhuriyet Meclisi önünde eylem düzenledi.

 

İskele’de 2007 yılında yapımına başlanan Kaza Mahkemesi binası tamamlandı. İskele Kaza Mahkemesi düzenlenen açılış töreniyle hizmet vermeye başladı.

 

İşletme hakları özelleştirilen Ercan Havalimanı’ndaki yeni yatırımların temeli Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle atıldı.

 

Limasol Türk Kooperatif Bankası’nın Lefkoşa Sanayi Bölgesi üçüncü sokakta bulunan şubesi, 12 Şubat’ta kar maskeli ve kasklı silahlı soyguncular tarafından soyuldu. Banka görevlisine silah doğrultan iki kişi, 50 ve 20’lik banknotlardan oluşan 8 bin 700 TL çalarak motosikletle kaçtı.

 

Başbakanlık Personel Dairesi, 107 CAS çalışanının devlette göreve başlamaları ile ilgili işlemlerin tamamlandığını açıkladı.

 

Kıbrıs Havaalanı Hizmetleri (CAS) Şirketi çalışanları, yazılı iş güvencesi olmadan çalıştırıldıkları gerekçesiyle, 13 Şubat’ta eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) binası önünde çadır eylemi başlattı.

 

BRTK HD yayına başladı.

 

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)  tarafından yayımlanan verilere göre, KKTC’de 2013 yılındaki cari işlemler açığı 44.7 milyon dolar ile 2011- 2013 arasındaki 3 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Açığın azalmasında, yüksek öğrenim ve turizm gelirlerindeki artış etkili oldu.

 

Ülkenin farklı bölgelerinde etkili olan kar yağışı bazı yolların trafiğe kapatılmasına neden oldu.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, mevcut hayat pahalılığı uygulamasının durdurulmasını öngören 5 yasa tasarısını daha görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

 

MART

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından yedinci kez hazırlanan Rekabet Edebilirlik Raporu sonucuna göre Kuzey Kıbrıs Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksinde 144 ülke arasında dört sıra ilerleyerek 114’üncü sıraya yükseldi.

 

Kamu-Sen, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Tıp-İş, Türk-Sen, Dev-İş, Güç-Sen, Hazine-Sen, Çağ-Sen, DAÜ-Sen ve DAÜ-BİR-SEN, “hükümetin çalışanlar ve sendikalara yönelik Politikalarını eleştirmek” amacıyla 2 saatlik grev gerçekleştirdi.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) aracılığıyla ülkede şube açma girişiminde bulunmasıyla Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun yok sayıldığını belirtilerek, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

 

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, liderler tarafından onaylanan öncelikle müdahale edilmesi gereken eserler listesinde yer alan Aşağı Baf’taki Osmanlı Hamamı ve Limasol’daki Çerkez Camisi’nde koruma ve güçlendirme çalışmalarının başarıyla tamamlandığı açıklandı.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2014 yılında 357 milyon TL öngörülen bütçe açığının, çok daha düşük gerçekleşerek 32 milyon 400 bin TL olduğunu; 2013’te 554 milyon TL olan KDV gelirlerinin ise geçen yıl 676 milyon TL’ye yükseldiğini söyledi.

 

Yaklaşık 3 aydan beri maaş alamayan Belediye Emekçileri Sendikası’na bağlı Yenierenköy Belediyesi çalışanları bir günlük grev yaptı

 

KKTC’nin 2014’te, bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 1.781 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiği açıklandı.

 

Meclis eski başkanlarından, eski bakan ve büyükelçi Oğuz Ramadan Korhan vefat etti. Korhan Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen devlet töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

 

Venedik döneminden beri Kıbrıs’ta üretilen zivania/zivaniya KKTC makamları tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün olarak tescil edildi.

 

KKTC Merkez Bankası, kredi kartları azami aylık akdi faiz oranlarında yeni düzenlemeye gitti.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi ile İtalya’nın önde gelen kurumlarından ICIF – Italian Culinary Institute For Foreigners (Yabancılar İçin İtalyan Mutfağı Enstitüsü) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

NİSAN

 

Yayımlanan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kayıt Dışı Ekonomi Boyutlarının Ölçümü, Çözüm ve Eylem Planı” kitabında, KKTC’de kayıt dışı istihdamın son yıllarda artan bir eğilimde olduğu ve 2011 verilerine göre kayıt dışı çalışan oranının yüzde 20.8 olduğu belirtildi.

 

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), “Ekim 2013 Hanehalkı İşgücü Anketi” sonuçlarına göre; KKTC’deki toplam işsiz sayısının 8 bin 929 kişi, işsizlik oranını ise yüzde 8.4 olarak hesaplandığını açıkladı.

 

Tarım Dairesi, yerli ürünlerde Ocak-Mart 2015 tarihlerini kapsayan dönem içerisinde kirlilik oranının %1.65’e düştüğünü, ithal ürünlerdeki kirlilik yüzdesinin % 5.7 olduğunu açıkladı.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından tasarlanan ve “KKTC’nin ilk ve tek bilgisayar oyunu” olduğu belirtilen “Battle Ghazi” isimli bilgisayar oyunu tanıtıldı.

 

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Creutzfeldt-Jacob (Deli Dana) ön tanısı konulan hastalardan birinin öldüğünü açıkladı.

 

KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde en çok oyu bağımsız aday Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı aldı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy oranına ulaşamaması nedeniyle 26 Nisan Pazar günü ikinci tur seçime gidileceği açıklandı.

 

KKTC’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı, 26 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde,  oyların yüzde 60.5 ini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı oldu.

 

Bakanlar Kurulu, belediyelere katkı payını yüzde 8.5’dan 9’a, nüfusu 5 bin altında olan belediyelere ise yüzde 9,25’ e çıkarma kararı aldı

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Müdürü Mehmet Salih Gürkan, kurumun, üç yıl aradan sonra ilk defa 2014’de kâr yaptığını belirtti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenecek ant içme ve Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek devir-teslim törenlerine katılmak üzere KKTC’ye geldi.

 

MAYIS

 

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği kuraklık nedeniyle ürün veriminde 2015’te yüzde 20-40 arası bir düşüş olduğunu belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi yurtdışı ziyaretini Ankara’ya yaptı. Akıncı Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.

 

CAS şirketi çalışanlarıyla toplu iş sözleşmesi yapılmasıyla HAVA-SEN Şubat ayında başlattığı çadır eylemini sonlandırdı.

 

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), ülkedeki toplam işsiz sayısı 9 bin 320 kişi olarak açıkladı.

 

Demokrat Parti – Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı” görevinden istifa etti.

 

KKTC kara sınır kapılarında vize kağıdı doldurulması ve mühür uygulaması kaldırıldı.

 

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki izinsiz yapılarla ilgili yargı sürecinin başladığını açıkladı.

 

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 26 Mayıs’ta KKTC’ye geldi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü.

 

Elektronik kimlik (e-kimlik) uygulamasında ilk adım atıldı.

Kuzey Kıbrıs’ta sağlık turizminin geliştirilmesi ve ülke içi katma değerin arttırılmasına katkı sağlamak amacıyla Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi kuruldu.

 

Sağlık ve turizm alanında, bazı iş insanları ve sivil toplum örgütlerinin başkanlarınca oluşturulan Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin kuruluşu ve amaçları Girne Vuni Palace Otel’de gerçekleşen basın toplantısıyla duyuruldu. Basın toplantısında konseyin, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne üyelik töreni de yapıldı.

 

HAZİRAN

 

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı görevine atanan DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz yeni görevine başladı

 

Ülkedeki 28 belediye, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) altında hareket ederek kurduğu BESKİ adlı şirketle, ülkedeki içme ve kullanım suyu ile atık suyun yönetimine talep olduğunu açıkladı.

 

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlerin kararıyla kurulan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin eş başkanları Ali Tuncay ile Takis Hadjidemetriou, çalışmalarından dolayı “Avrupa Vatandaşlık Ödülü”ne layık görüldü.

 

Ulusal Birlik Partisi delegeleri, Parti genel başkanı, örgüt başkanları ve kadın ile gençlik kolları başkanlarının parti üyeleri tarafından seçilmesini getiren tüzük değişikliklerini oy birliğiyle kabul etti.

 

Organ bağışı ve naklini düzenleyen Organ Naklinin İşleyişine İlişkin Usul ve Esasları Tüzüğü Bakanlar Kurulu’ndan geçti.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinin KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmalarla KKTC'de yetişen keçiboynuzu (harnup), dikenli incir (babutsa- hint inciri), alıç gibi bazı meyvelerin gen kaynakları koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

 

Gazimağusa’nın Derinya bölgesinde yangın çıktı, Kapalı Maraş’a da yayılan yangın aynı gün kontrol altına alındı.

 

CTP-BG’nin 14 Haziranda yer alan kurultayında Mehmet Ali Talat 835 delegenin 727'sinin oyunu alarak Parti Başkanlığı’na seçildi.

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Lefkoşa’da Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda 30 Nisan tarihinden beridir sürdürdüğü grevi askıya aldığını açıkladı.

 

Bakanlar Kurulu kararıyla orman yangınlarını söndürmek amacıyla ihaleyle helikopter kiralandı.

 

Çevre Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kalkanlı vahşi çöp depolama alanının çöp boşaltılmasına kapatıldığını açıkladı.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekili transferini engelleyecek, siyasi partilerde eş başkanlık uygulamasına fırsat verecek, siyasi partilere daha güçlü mali denetim getirecek Siyasi Partiler Yasa Önerisi’ni oy birliğiyle onayladı.

 

Evlenme ve boşanma durumlarında tarafların uğrayabileceği mağduriyetleri minimize etmeyi amaçlayan, başta çocukların sağlığı ve esenliği göz önünde bulunduran Aile Yasa Önerisi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

 

Çevre dostu hibrit motorlu araçların seyrüsefer değişikliklerini içeren, dizel ve benzin araçların seyrüsefer ücretlerinin eşitlenmesinin hedeflendiği “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisinde kabul edildi.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 12 Kasım 2012’den beri boş bulunan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) mevkiine Yüksek Mahkeme Yargıcı Emine Dizdarlı’yı atadı.

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2015 yılının ikinci yarısını önemli olaylar ve tarihi gelişmelerle geride bıraktı.

 

Ülkede 2015 yılının ikinci yarısını oluşturan Temmuz ile Aralık ayları arasında en önemli olaylar; “Asrın Projesi’nin” tamamlanması, CTP ile UBP’nin tarihte ilk kez ortak hükümet kurması, kardeş, arkadaş ve eş cinayetleri, adli olaylardaki artışlar, dövizin yüzde 30-40 oranında yükselmesi ve bazı Kıbrıslı Rumların KKTC’nin kuruluş yıldönümünde bazı Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı gerçekleştirmesi oldu.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu KKTC’yi ziyaret etti, ayrıca Kıbrıs müzakere sürecine destek vermek amacıyla Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya Dışişleri Bakanları ile AB yetkilileri Kıbrıs’a geldi, liderlerle görüştü.

 

Sendikal Platform ve eğitim sendikaları 2011’de hayat bulan “Kamu Çalışanlarının Maaş ve Diğer Haklarının Düzenlenmesi Yasası”na karşı grevler ve eylemler yaptı, “çalışanlar arasında ayrımcılık yaratan” yasanın kaldırılmasını istedi.

 

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), bu yasaya karşı Yargıtay Mahkemesi’ne açtığı davayı Aralık ayındaki son duruşmada kazandı. Kamu-İş, davayı kazanmasını; “Göç Yasası büyük bir yargı darbesi ile durdurulmuştur” ifadeleriyle değerlendirdi.

 

Asgari Ücret 2015 yılında brüt 1730 TL olarak belirlendi. Kamu çalışanlarının maaş artışı ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile kamuda yetkili sendikalar arasında kurulan protokol görüşmeleri masasından ise sonuç çıkmadı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilen Siyasi Partiler Yasası’nı, “siyasi partilere devlet yardımıyla ilgili iki maddedeki düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihindeki farklılığın, eşitlik ilkesine aykırı olduğu” gerekçesiyle Meclis’e iade etti.

 

2015 yılının ikinci yarısında 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı, KKTC’nin 32’nci, Türkiye Cumhuriyeti’nin 92’nci kuruluş yıldönümleri büyük bir coşkuyla kutlandı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk özlemle anıldı.

Ülkede ayrıca Barış Günü, İnsan Hakları Günü, Basın Günü, Kanser Haftası, Engelliler Haftası, AIDS Günü gibi birçok önemli gün kutlandı, 21 Aralık Şehitleri anıldı.

 

Trafik kazalarında 1 Ocak-25 Aralık tarihleri arasında 28 kişi yaşamını yitirdi. Kasım ayında 2, Aralık ayında da 1 olmak üzere 3 cinayet işlendi.   Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye getirilen Su Temin Projesi’nin açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte yaptı. Açılış sırasında barajın 6 ay içerisinde dolacağı söylendi ancak sonrasında “suyun yönetimi” konusunda ortaya çıkan sıkıntılar projede aksamaları da beraberinde getirdi ve projede aksamalar yaşandı, suyun yönetimi konusundaki sıkıntılar aşılamadı.

 

Ülkede Kasım ayında 2, Aralık ayında 1 cinayet olayı yaşandı. Cinayetler Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne İlçelerinde meydana geldi.

 

Gazimağusa’da bir öğrenci yurttaki oda arkadaşını bıçaklayarak öldürdü, Göçmenköy’de bir kişi kardeşini av tüfeğiyle vurarak öldürdü, Girne’de ise Rus şahıs yine Rus uyruklu olan eşini bıçak darbeleriyle öldürüp Alevkayası bölgesine bırakıp ülkeden kaçtı. Rus uyruklu şahsın kısa bir süre sonra Rusya’da intihar ettiği basına yansıdı.

 

Yılın ikinci yarısındaki görev değişimi ve atamalarla devletin üst düzey kademelerine 3 kadın atandı. Dışişleri Bakanlığı’na Emine Çolak, Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na Narin Ferdi Şefik, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) görevine de Emine Dizdarlı getirildi.

 

TEMMUZ

 

Temmuz ayında en önemli olay; ülkenin en büyük iki siyasi partisi CTP ile UBP’nin KKTC tarihinde ilk kez birlikte bir koalisyon hükümeti kurması oldu. CTP Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun Başbakan olarak yer aldığı hükümet kendisini “reform hükümeti” olarak lanse etti. Kalyoncu hükümeti kurulur kurulmaz, Cumhurbaşkanı tarafından onayı aldı ve görevi Özkan Yorgancıoğlu hükümetinden devralıp göreve başladı. 

 

Oldukça yoğun ve sıcak geçen temmuz ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı kutlamalarına katıldı, temasları sırasında en önemli vurgusunu Kıbrıs sorununa yönelik yaptı ve Kıbrıs müzakerelerinde yaratılan çözüm fırsatının kaçırılmamasını istedi.

 

Erdoğan’ın KKTC’de olduğu sıralarda Türkiye’de Suruç saldırısı gerçekleştirildi ve terör saldırısı 30 can aldı. Erdoğan ve Akıncı saldırıyı kınadı, terörü lanetledi.

 

Türkiye’de o günlerde yaşanan saldırılar ve hükümet kurma aşamasındaki belirsizlikler dövizde de yükselişlere sebep oldu, İstanbul Borsası büyük düşüşler gösterdi, dövizde yüzde 30-40 oranlarında yükselişler yaşandı.

 

Alım gücünün gerilemesi ve ekonomik sıkıntıların baş göstermesi ile CTP-UBP koalisyon hükümeti ilk önemli kararını bu yönde üretti ve 90 günlük kararname ile ekonomik tedbirler üretti.

 

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nde de temmuz ayında görev değişimi yaşandı. Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay görevi Halil İbrahim Akça’dan devraldı ve Cumhurbaşkanı Akıncı’ya güven mektubunu sundu.

 

20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nda yaşamını yitiren şehitler rahmetle saygıyla anıldı, sendikalar kutlama törenine katılmak için ülkeye gelen Erdoğan’a karşı eylemler yaptı.

 

Temmuz ayında “11 ayın Sultanı” Ramazan Bayramı da kutlandı. Oruç ayının ardından gelen Şeker Bayramı tüm yurtta olaysız geçti, aileler bir araya geldi, eğlenceler düzenlendi.

 

Temmuz ayı boyunca ülkenin çoğu yerleşim yerinde festivaller düzenlendi, fuarlar açıldı, özel ve önemli günler kutlandı, sendikalar eylemler yaptı, yeni asgari ücret belirlendi, üniversiteler mezuniyet törenlerini gerçekleştirdi.

 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Başbakanlık önünde haziran ayı sonunda eylem başlattı ve yaklaşık 1 hafta süren araçlı eylem temmuz ayında tamamlandı. Eylem dolayısıyla Lefkoşa trafiği de uzun süre etkilendi.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilen Siyasi Partiler Yasası’nı, “siyasi partilere devlet yardımıyla ilgili iki maddedeki düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihindeki farklılığın, eşitlik ilkesine aykırı olduğu” gerekçesiyle Meclis’e iade etti.

 

Kıb-Tek, akıllı sayaç sistemine geçti ve denetimleri bilgisayar sisteminden yapmaya başladı.

 

Avrupa Birliği Komisyonu, hellimin Rumca ve Türkçe “halloumi/hellim” olarak Kıbrıs'ın bütününe ait bir ürün şeklinde korunması için tescil başvurusunda bulundu.

 

Uluslararası bağımsız denetim ve kontrol şirketi Bureau Veritas, hellimin üretim ve kalite standartlarıyla ilgili resmi kontrolleri yapacak. Ayrıca, AB Komisyonu Kıbrıs'ta ticareti kolaylaştırmak için Yeşil Hat Tüzüğü'nde değişiklik teklifinde bulunacak.

 

Rum yönetimi, hellimi tek taraflı olarak “halloumi/hellim” adlarıyla geçen yıllarda AB nezdinde tescil ettirmeye çalışmış fakat bazı üye ülkelerin, Kıbrıs Türk toplumunun devre dışı bırakılmaması gereğinden hareketle buna karşı çıkması nedeniyle amacına ulaşamamıştı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, hellim konusunda Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği geçici formülle sağlanan ara çözümden duyduğu memnuniyeti belirtirken, “Yakın bir gelecekte, umduğumuz bir çözümden sonra bütün bunlar bir sorun olmaktan çıkacaktır. Bunlar hep bir ara dönem düzenlemesidir” dedi.

 

Akıncı, “Bu tescil yalnızca ‘halloumi’ ismiyle değil, ‘hellim’ adıyla da yapılmakta ve bu ‘hellim’ sadece Güney’de değil, Kuzey’de de üretilmektedir. AB gözetiminde bir denetim firmasının da onayını alarak onun da süzgecinden geçerek dünya piyasasına girecektir. Şu nokta çok çok önemlidir. Bu tescilden sonra hellim sadece Kıbrıs’a ait bir ürün olacaktır” şeklinde konuştu.

 

AĞUSTOS

 

 Temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da hava sıcaklığı 40 derece üzerinde seyretti. Ağustos ayı 1 Ağustos Direniş Bayramı kutlama etkinlikleri ile başladı. Ülkede ilk kez özel sektör çalışanlarının haklarını korumaya yönelik Özel-Sen kuruldu.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi ile sivil toplum örgütlerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledi. Akıncı ayrıca hükümete Kamu Hizmeti Komisyonu Yasa Taslağı’nı sundu, göreve gelmesinin ardından geçen 100 günü, düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.

 

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay görevine başladı ve ülkedeki tüm kesimlere ziyaretler gerçekleştirdi.

 

Sağlık Bakanlığı kadrosuna yeni ambulanslar kattı, ambulans şoförlerine mesleki sürüş teorik eğitimi verildi. LTB Lefkoşa’daki bazı parkları yeniledi, açılışlar yaptı.

 

Ekim ayında yapılacak Ulusal Birlik Partisi (UBP) Olağan Kurultayı için adaylıklar ağustos ayından itibaren açıklanmaya başladı ve bu süreç yaklaşık 3 ay boyunca kamuoyunu meşgul etti.

 

20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın ikinci aşaması kutlandı, şehitler anıldı.

 

Şanlı Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler 8 Ağustos’ta Erenköy’de düzenlenen törenle anıldı.

 

Asgari Ücret Komisyonu yeni asgari ücreti 1730 TL olarak belirledi. Sendikaların karşı çıkmasına rağmen yeni asgari ücret değişmedi ve onaylandı.

 

Casino İşletmecileri Birliği (CİB), casinoların yılda 18 milyon Euro üzerinde imtiyaz ödeyeceğini, 13 milyon Euro stopaj ve 14 milyon Euro şans oyunları vergisiyle toplamda 27 milyon Euro’luk vergisi bulunduğunu ifade etti. Birlik, sektörde çalışan 6 bin kişinin vergi, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının 22 milyon Euro’ya tekabül ettiğini, her yıl devletin casino sektöründen 68 milyon dolar gelir elde ettiğini savundu.

 

Hükümetin döviz artışı üzerine aldığı tedbirler bazı örgütler tarafından yetersiz görüldü ve stopajlar yanında daha fazla tedbir alınması istendi.

 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), İstanbul Bilim Üniversitesi ve Florence Nightingale Hastaneleri işbirliğiyle inşa edilecek Smart Health Sağlık Kompleksi’nin temeli atıldı. Smart Health Sağlık ve Tıp Merkezi, toplamda 67 Bin 500 metrekare alanın içerisinde 32 polikliniğe ilave olarak 3 adet tam donanımlı ameliyathane, doğumhane ve 50 yataklı hasta odasının yanı sıra rehabilitasyon merkezi, alışkanlıkları bırakma merkezi ve yaşlı bakım merkezini bünyesinde

 

bulunduracak.GAÜ/Florance Nightingale Hastanesi de Smart Health Projesi’nin bir parçası olacak.

 

EYLÜL

 

1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı. Sıcak hava etkisini Eylül ayı boyunca da sürdürdü.

 

Ortadoğu’dan Avrupa’ya gerçekleşen mülteci akını ve denizde yaşanan ölümlü mülteci gemisi kazaları Eylül ayında artış gösterdi.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülteciler konusunda çağrı yaparak, insanlığın bu utançla yaşayamayacağına vurgu yaptı, mültecilere dünyanın yardım eli uzatmasını istedi.

 

İngiliz Üsleri’nde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, maaşlarından Eylül ayından itibaren geçerli olacak yüzde 17.5’e kadar varan maaş kesintisine karşı grev yaptı. Grev, TÜRK-SEN’e bağlı Kıbrıs Türk Askeri Müstahdemler Sendikası (AS-SEN) ve Güney Kıbrıs’tan SEK, PEO ve PASD sendikaları tarafından gerçekleştirildi. Süresiz grev, maaş kesintisi kararının geri çekilmesiyle kaldırıldı.

 

E-kimlik Lefkoşa’nın ardından Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta verilmeye başlandı.

 

Eylül ayınca dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş’in yanı sıra Türkiye Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar KKTC’yi ziyaret etti.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’in olağanüstü birleşimde milletvekillerini Kıbrıs konusunda bilgilendirdi.

 

60 kişilik heyet Kurban Bayramı öncesinde hac ibadetinde bulunmak üzere kutsal topraklara ziyaret gerçekleştirdi. Hac ibadeti sırasında şeytan taşlama alanında meydana gelen izdihamda ülkeden giden kişiler arasında ölen veya yaralanan olmadı.

 

Yeni eğitim yılı ve adli yılın açılışının yapıldığı eylül ayında sıcağın yanı sıra tozlu hava da etkili oldu ve yaklaşık 1 hafta boyunca tozlu hava etkisini sürdürdü.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, 3. ülkelerde okuyan öğrencilerin KKTC ve Türkiye’de okuyan öğrenciler gibi burs alabilmesi için tüzükte değişikliğe gitti ve bu değişiklikle 3. ülkelerde okuyanların da burs olanaklarından yararlanmasının önü açıldı.

 

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında ara bölgedeki Taksim Sahası’nda iki toplumlu etkinlik düzenlendi, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’tan Türk ve Rum sanatçılar ortak konser verdi. “Barış ve Yeniden Birleşme” sloganıyla düzenlenen gecede, Zülfü Livaneli ve Maria Faranduri sahne aldı.

 

Ülkenin “kanayan yarası” olarak gösterilen ve çoğu insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen, hapse düşmesine, ailelerin dağılmasına sebep olan, bazen de ölümlerin yaşandığı uyuşturucu konusunda etkinlikler düzenlendi, uyuşturucu ile mücadelenin önemi vurgulandı. Temmuz ayında uyuşturucu bağlantılı bir olayda yaşamını yitiren Arda Erkan isimli genç için etkinlikler de düzenlendi.

 

Türkiye’de yaz aylarında yaşanan ölümlü terör olaylarından dolayı ülkedeki çoğu etkinlik iptal edildi ve ileriki günlere ertelendi.

 

Ramazan Bayramı ülkede huzur içerisinde kutlandı. Bayram sırasında Kıbrıs Uluslararası Rallisi de düzenlendi. Ralli Lefkoşa’nın iki kesiminde de düzenlendi ve yoğun ilgi ile izlendi.

 

Adli yılın açılmasının ardından emekliye çıkan Şafak Öneri’nin yerine Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik oldu. Şefik, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın önünde yemin ederek, görevine başladı.

 

Eylül ayında Kıbrıs müzakere sürecine destek ve iki toplumlu etkinlikler de sürdü. Bu kapsamda Gazimağusa’daki Otello Kalesi’nde liderlerin de katılımıyla iki toplumlu konser düzenlendi.

 

Lefkoşa’da adli olaylar da yaşandı. Bu olayların içinde en öne çıkanı çöpte dinamit bulunması oldu. Ayrıca Girne’de Savoy Otele otomatik silahlarla saldırı yapıldı, olayla ilgili 4 kişi tutuklandı.

 

EKİM

 

1 Ekim’de Cumhuriyet Meclisi yeni yasama yılına açıldı. Meclisin açılışı eczacılık öğrencilerinin eylemi ile başladı.

 

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, ay boyunca yoğun dış temaslar gerçekleştirdi, Kıbrıs müzakere sürecinde yaşanan gelişmeler ve Kıbrıs Türk tarafının tutumunu yetkililere anlattı. Çolak, New York, Paris, Brüksel, Londra ve Ankara ile İstanbul’da temaslar yaptı.

 

Ekim ayında UBP Kurultayı’nda yarışacak genel başkan aday sayısı 7 oldu. Genel başkanlık yarışında zorlu bir süreç yaşanırken, KKTC tarihinde ilk kez 9 bin kişiden fazla üyeyle kurultaya gidildi, 6 binin üzerinde üye oy kullandı.

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde 2011 sonrası öğretmenlere hazırlık ödeneklerinin verileceğinin açıklanması üzerine bu haktan uzun süredir yararlanamayan öğretmenler mutluluk duydu, ancak ödemenin gecikmesi eylemler ve grevlere sebep oldu.

 

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıs genelinde sürdürdüğü kayıp arama çalışmaları kapsamında Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da da kazılara başladı.

 

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcılığı’na DP UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı 5. turda seçilebildi.

 

Türkiye’nin başkenti Ankara’da gerçekleştirilen bir barış mitinginde terör saldırısı yaşandı ve 100 kişiden fazla insan yaşamını yitirdi. Bu saldırı tüm KKTC makamları tarafından kınandı ve ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi, Başbakan Ömer Kalyoncu taziye defterini imzaladı.

 

Ülkede iş kazaları da yaşandı ve bu kazalar birçok can aldı.

 

19 Ekim’de Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin CTP kanadında değişiklik yapıldı.

 

Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür’ün; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun yerine Mağusa Milletvekili Erkut Şahali’nin, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın yerine de Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy’un atandığını açıkladı.

 

Kabine değişikliği Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından da onaylandı.

 

Ekim ayında Türkiye’den gelen suyun resmi açılışı yapılmadan suyun yönetimi konusunda tartışmalar yaşanmaya başladı.

 

Su projesinin iki bacağını oluşturan Anamur ve KKTC Geçitköy açılışlarını Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Erdoğan’a KKTC’deki açılışta Akıncı da eşlik etti. Açılışın ardından yıllardır hayal olan proje “Asrın Projesi” olarak hizmete girdi.

 

Ancak Erdoğan’ın “6 ayda bu baraj dolacak” açıklamasına rağmen sistemdeki teknik deneme ve arızalar nedeniyle su baraja akıtılamadı. Bunun basına yansımasının ardından asıl sebebin “su yönetimindeki anlaşmazlık” olduğu ortaya çıktı.

 

Başbakan Ömer Kalyoncu bu gelişme üzerine konunun Türkiye ile görüşülüp en kısa zamanda sorunun giderileceğini söyledi.

 

Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. yaşı KKTC’de de coşkuyla kutlandı.

 

Kamuda çalışan hekimler Tıp-İş önderliğinde grev ve Meclis önünde eylem yaptı, Meclis kapısına beyaz önlüklerini astı ve sağlık sektöründeki sıkıntıların giderilmesine yönelik geniş bir çalışma yapılmasını istedi.

 

Başbakan Ömer Kalyoncu, ekim ayı içerisinde kalçasından bir operasyon geçirdi. Kalyoncu başarılı geçen operasyonun ardından kısa süre sonra görevinin başına döndü. Kalyoncu’ya bu süre içerisinde Maliye Bakanı Birikim Özgür vekalet etti.

 

31 Ekim KKTC siyasi tarihinde bir “ilk” olarak tarihe geçti. 2 gün süren ve Kasım ayına da sarkan UBP 20. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlık için 7 aday yarıştı. 9 bin 224 delegeden yaklaşık 6 bin 500’ünün oy kullandığı kurultayda, yarışı ikinci turda Hüseyin Özgürgün kazanarak, UBP Genel Başkanlığını sürdürdü. Özgürgün’ün ikinci turdaki rakibi Ersin Tatar olmuştu.

 

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC), Lefke Avrupa Üniversitesi ev sahipliği ve işbirliği ile “Demokrasi ve Terörizm Çalıştayı” düzenlendi. 15 farklı ülkeden üniversite rektörlerinin de katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, KKTC’nin birçok alanda olduğu gibi üniversite adası olma yolunda dünyadaki en özel lokasyona sahip olduğunu dile getirdi. KKTC’de 75 binin üzerinde üniversite öğrencisi bulunduğuna dikkat çeken Yükselen, LAÜ’nün ise bu yıl eğitime 7 binin üzerinde öğrenci ile başladığını belirtti.

 

KASIM

 

Kasım ayı da sendikaların 2011’de yasallaşan ve “Göç Yasası” olarak nitelendirilen yasaya karşı yaptığı eylemler ve grevlerle başladı. Özellikle KTOEÖS 2011 yasasına karşı bu yasa kapsamına giren üyeleriyle birlikte etkin eylemler yaptı, Meclis’e kalemlerini attı.

 

KKTC turizm ve gıda fuarlarına da katıldı, ülke turizmi ve yerel üretimler tanıtıldı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 75 bin Euro bağışladı. Bu bağışla kasım ayı itibariyle Kıbrıs Türk tarafının son 10 yılda komite çalışmalarına yönelik yaptığı bağış 308 bin Euro’ya ulaşmış oldu.

 

Amerika Birleşik Devletleri de Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmaları için kasım ayında 60 Bin Dolar yardımda bulundu. Bu bağışla ABD’nin son 10 yıl içinde komiteye yaptığı bağış miktarının 501 bin 750 Euro’yu bulduğu ifade edildi.

 

Komitenin kasım ayı açıklamasına göre, yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 2 toplumdan 614 kayıp şahsın bulunduğu ve ailelerine teslim edildiği kaydedildi.

 

Kasım ayında yoğun diplomasi de yaşandı. ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Türkiye Dışişleri Bakanları Kıbrıs’ı ziyaret etti, liderlerle görüştü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iki lider arasındaki eşitliği gözetmediği gerekçesiyle Rusya Dışişleri Bakanı ile ara bölgede görüşmeyi reddetti.

 

KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü de coşkuyla kutlandı. Anavatan Türkiye başta olmak üzere yabancı ülkelerin yetkililerinin katılımıyla kutlanan kuruluş yıldönümünde, Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş temsil etti.

 

KKTC’nin kuruluş yıldönümünde istenmeyen olaylar da yaşandı. Bazı Kıbrıslı Rumlar KKTC’nin kuruluşunu bahane göstererek Lefkoşa’da bazı Kıbrıslı Türklere ve araçlarına saldırıda bulundu. Bu saldırılar hem Kıbrıslı Türkler hem Kıbrıslı Rumlar hem de liderler tarafından öfkeyle karşılandı, saldırıyı gerçekleştirenler Rum kesiminde tutuklandı ve sorgulandı. Saldırı her iki tarafta da protesto edildi.

 

Kasım ayında 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı da Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Plan ve Bütçe Komitesi’nde görüşüldü ve oy çokluğuyla onaylanarak genel kurula gönderildi.

 

Polis Genel Müdürlüğü Nakil Tüzüğü kapsamında başvuruda bulunan polisler arasındaki değerlendirmelerin ardından nakiller yapıldı. Ayrıca Toros Tatbikatı yapılmadı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım’da peş peşe düzenlenen ve yüzden fazla kişinin ölümüne sebep olan silahlı ve bombalı saldırılarla ilgili Fransız halkına destek belirtti ve  Fransız halkının acılarını paylaştığını kaydetti.

 

Dışişleri Bakanlığı da, Fransa’da terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diledi.

 

Cumhuriyet Meclisi heyeti de Brüksel’de temaslarda bulundu. Heyet temaslarında Kıbrıs sorununa çözüm müzakerelerinin geldiği son aşama ile çözümün finansmanı ile AB’ye düşen görevler, Kıbrıs Türk tarafının AB’ye uyum sürecinin hızlandırılması, Kıbrıslı Türklerin AB kurumlarıyla olan ilişkileri, Yeşil Hat Tüzüğü'nün Kıbrıslı Türklerin yararına olacak şekilde geliştirilmesi ve hellim konusu başta olmak üzere Kıbrıs Türk tarafının birçok konuya ilişkin hassasiyetlerini muhataplarına aktardı.

 

ARALIK

 

1 Aralık’ta Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu ile görüştü, anıt ve şehitlikleri ziyaret etti.

 

Davutoğlu, Kıbrıs müzakere sürecine destek belirtti, “Asrın Projesi” ile adaya getirilen suyun Kıbrıs Türk halkının olduğunu vurguladı.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 3 Aralık’ta adaya ziyaret gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı makamında ziyaret etti.

 

Dünya Engelliler Günü tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de kutlandı, engellilerin sıkıntılarına dikkat çekildi ve sorunların çözümü için adımlar atılması istendi.

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 4,5 milyar TL olarak öngörülen 2016 Mali Yılı Bütçesini 8 gün süren yoğun görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul etti.

 

1 Ocak -25 Aralık tarihleri arasında ülkede 24 ölümlü kaza meydana geldi, 28 kişi yaşamını yitirdi.

 

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Alevkayası bölgesinde bir kadın cesedi bulundu. Cesedin Rus uyruklu bir kadına ait olduğu tespit edildi.

 

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Brüksel ofisinin açılışının 10. yılı münasebetiyle Brüksel’de düzenlenen etkinliğe katıldı.

 

KKTC'den bazı firmalar, Kıbrıs Türk Sanayi Odası organizasyonunda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) “Sial Ortadoğu 2015 Gıda Fuarı’na” katıldı.

 

Fuara katılan 10 firma kahve, hellim, peynir çeşitleri, helva, limonata, tavuk, yumurta, yem, patates ve nar ürünlerini Başkent Abu Dabi’de sergiledi.

 

Kamuda 2. iş uzun süre tartışıldı, sağlık sektöründe konu mahkeme koridorlarına taşındı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, günübirlik ziyaret amacıyla KKTC’ye geldi, temaslarda bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’i kabul etti.

 

Kanser Hastalarına Yardım Derneği yıl boyunca yaptığı etkinliklerde Kanser Savaş Dairesinin kurulması ve kanserle mücadele edilmesi için yasaların çıkarılmasını istedi. Dernek Başkanı Raziye Kocaismail, Meclis önünde tek kişilik eylem yaptı.

 

Bu yılın ilk 9 ayında 94 iş kazası meydana geldi ve bu kazalarda 6 kişi yaşamını yitirirken, 88 kişi de yaralandığı açıklandı.

 

Merkezi Cezaevi’nde 1 Ocak ile 31 Ekim 2015 tarihleri arasında toplam 333 hükümlü ve tutuklu bulundu. Bunlardan 220’sini yani yüzde 66’sını 26-50 yaş grubundakiler oluşturdu.

 

Nüfus Kayıt Dairesi ve Nüfus Başyazmanlığı’na göre Ekim ayına kadarki sürede toplam 3 bin 992 doğum; 1091 de ölüm kaydı yapıldı.

 

Muhaceret Dairesi, yurttaşlık şubesi bu yıl 1 Ocak-31 Ekim arasında 1745 vatandaşlık başvurusu aldı; bunlardan 1506’sını sonuçlandırdı.

 

Çalışma Dairesi’nin faaliyet raporuna göre, 1 Ekim 2014 ile 30 Eylül 2015 arasında 2 bin 77’si erkek, 3 bin 502’si de kadın olmak üzere toplam 6 bin 279 işsiz kaydı yapıldı.

 

İhtiyat Sandığı Dairesi’nin verilerine göre, Ağustos 2015 itibarıyla yatırım yapılan işçi sayısı 53 bin 305; fiili çalışan işçi sayısı ise 42 bin 23.

 

Kamu-İş, “Göç Yasasına” karşı Yargıtay Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandı. “Bugün adalet yerini buldu, Göç Yasası büyük bir yargı darbesi ile durduruldu” diyen Kamu-İş, “Yargıtay Mahkemesinin aldığı kararla; Toplu İş Sözleşmelerindeki taraflarca kabul edilen maddelerin uygulanması, bayram ödenekleri ile diğer ödeneklerin ödenmesi ve geriye dönük ödemelerin yasal faizi ile birlikte ödenmesinin öngörüldüğünü” kaydetti.

 

Aralık ayında yağışlı hava da etkili oldu. Ülke genelinde 2 ayda düşmeyen yağmur 1-2 gün içerisinde yağdı ve Girne, Mesarya bölgelerinde su baskınlarına sebep oldu.

 

Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Servis ambulans filosunun güçlendirilmesi amacıyla 10 adet tam teşekküllü yeni ambulans aldı.

 

KIB-TEK, kükürt oranı düşük akaryakıt kullanmaya başlayacağını açıkladı. 2016 yılında elektrik üretiminde 160 bin ton azami yüzde 1 kükürtlü fuel oil kullanılacağı ve bu amaçla açılan ihalenin sonuçlandığı belirtildi; ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalandı.

 

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, aralık ayında beyaz kimlik olarak bilinen “daimi ikamet izni” için başvuru kabul etmeye başladı.10 bin kişinin başvuru hakkına sahip olduğu belirtilen daimi ikamet izni için yeni düzenlemeyle kesintisiz 6 yıl çalışma izni veya iş kurma izni olanlar başvuru yapabileceği kaydedildi. Daimi ikamet izni alanlar, yıllık çalışma iznine ihtiyaç duymayacak. Daimi ikamet izni almaya hak kazananlara verilecek beyaz kimlik, ülkeye giriş çıkışlarda da kullanılabilecek. Daimi İkamet İzni harcı 2 bin TL, her iki yılda bir yapılacak yoklama harcı ise 250 TL olarak belirlendi.

 

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, 1 Ocak tarihinden itibaren ülkeye motorin ithalat izni durdurdu, artık tüm araçlarda Euro dizel kullanılacak.

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 5. Olağan Kurultayı 20 Aralık’ta yapıldı. Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Gazimağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları’nın yarıştığı kurultayda, TDP Genel Başkanlığı’na Cemal Özyiğit seçildi.

 

KKTC’nin resmi haber ajansı Türk Ajansı Kıbrıs 42. kuruluş yıldönümünü kutladı. BRTK’nın da 52. Kuruluş yıldönümü de kutlandı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aralık ayının son günlerinde Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Müzakereci Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile 2015 yılında müzakerelerde gelinen aşamayı değerlendirdi.

 

Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerini de bilgilendirdi.

 

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun 1. kuruluş yıldönümü de 24 Aralık’ta resepsiyonla kutlandı.

 

1 yılda önemli adımlar atıldığı ifade edilen gecede 2016 yılındaki en büyük hedefin bir strateji ve eylem planının hayata geçirilmesi ile Tedavi Merkezi ve Rehabilitasyon Merkezi açılması olduğu vurgulandı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis, 24 Aralık’ta birlikte kamera karşısına geçip Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların yeni yılını kutladı.

 

Akıncı ile Anastasiadis, Türkçe ve Rumca yeni yıl mesajını okudu, “yeni yılın tüm Kıbrıslılara barış, huzur ve refah getirmesini” diledi.