Faysal Sadıkoğlu, Kıbrıs’ın büyüleyici yeraltı güzelliklerine yolculuk yapmak ve böylesine unutulmayacak bir deneyimi yaşamlarına katmak isteyenlere ekipmanlı dalış olanağı sağlıyor.

 

Tağmaç ÇANKAYA

Kıbrıs adası, kaderi suyla bütünleşik bir coğrafya. Adalı insanımız her ne kadar da deniz hayatını kendi hayat stiline ve mutfağına yeteri kadar dahil edememiş olsa da sayısı çok da fazla olmayan sualtı aşıkları, bize bu yanı başımızdaki güzelliği ve farklı dünyayı tanıma imkanı sunuyorlar.

Faysal Sadıkoğlu bu sualtı tutkunlarından biri. Uluslararası PADI eğitmeni olan Sadıkoğlu’nun dalış serüveni 12 yıl önce başlamış. Sadıkoğlu bir yandan Kıbrıs adasının su altının güzelliklerini bizlere anlatırken diğer yandan Mağusa’da kardeşiyle birlikte yürüttüğü dalış okulunun, ucu Maldivlere dayanan nefes kesen hikayesiyle de bizi dünyanın başka cennetlerine sürüklüyor.
Aynı zamanda Sadıkoğlu, Karpaz’ın en gözde dalış yerlerinden Oasis’te bizleri muhteşem bir su altı yolculuğuna çıkarıyor.

“Ülkemizde karşımıza çıkan sorunları, yaratıcı yollarla aşmak zorundayız“

Önce kendi imkânları ile dalgıçlık sertifikalarını tamamlayan ve deniz tutkusunu, ekipmanlı dalış sporuyla birleştiren Sadıkoğlu, ayrıca kendisi gibi uluslarası dalış eğitmeni olan ağabeyi Tuncay Sadıkoğlu’na destek olabilmek için Mağusa Silver Beach olarak bilinen yerdeki dalış okuluna dahil oluyor.

Burada önlerine çıkan tüm sıkıntılara rağmen tutkularından vazgeçmeyen Sadıkoğlu kardeşler, sonunda karşılarına çıkan önemli bir fırsatı değerlendirmek için Kıbrıs’tan Maldivlere ulaşan bir serüvene başlıyorlar.
Önce Ağabey Tuncay Sadıkoğlu’nun gidip Maldivlerin bir adasındaki 7 yıldızlı bir hotelde dalış okulunu açmasıyla Faysal Sadıkoğlu da buradaki işlerini yoluna koyup, Maldivlere gidiyor. Oradaki adeta bir hayali andıran mecralarda, dünyanın birçok yerinden turistleri okyanusa daldıran Sadıkoğlu, edindiği tecrübeleri anlatırken, “hayatta karşımıza çıkan sorunların bizi durdurmasına izin vermek yerine, yaratıcı yollarla onları aşmak zorundayız” diyor.

Tam bir Kıbrıs sevdalısı

Sadıkoğlu, Kıbrıs’a dönüşünün arkasında bu düşüncenin olduğunu belirtmeden geçmiyor. Maldivler’deki International Dive Kingdom adındaki bu güzide başarı hikayesi halen devam ettiği halde, ülkesine olan bağlarından ötürü ve halen dalış sporunun ülkemizde kendi potansiyeline ulaşmamasını da düşünerek Kıbrıs’a geri gelmiş. Sezon farklarından dolayı hem Kıbrıs’ta hem de Maldivlerde dalış tutkusunu devam ettirebileceğini de sözlerine ekleyen Sadıkoğlu şimdilerde Kuzey Kıbrıs’ta dalış sporunun tanıtımı ve sevdirilmesi için çaba gösteriyor.

“Ekipmanlı dalış sporu, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli özel ilgi turizm kollarından biridir“

Adamızın hemen hemen her dalış noktasına dalış gerçekleştirdiğini anlatan Sadıkoğlu, Kıbrıs’ın çeşitlenmiş tarihi dokusunun yansımalarını, sualtında da bir çok eser yada su altı şehirleri olarak görülebileceğini de sözlerine ekliyor ve Kuzey Kıbrıs’ta özellikle Girne bölgesinde yoğunlaşan dalış noktaları ile ekipmanlı dalış sporunun, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli özel ilgi turizm kollarından biri olduğunu ve buradaki potansiyelin iyi tanımlanması gerektiğini ifade ediyor.

Özellikle Mağusa’dan Karpaz’a kadar olan sahil şeridinde, turizme önemli katkılar sağlayacak yeni dalış noktalarının oluşturulmasının ve tanıtılmasının önemine de vurgu yapan Sadıkoğlu, tek yapmamız gerekenin, var olan güzelliklerin tanıtımı ve gösterilmesi olduğunu da sözlerine ekliyor.

“Sualtı benim meditasyonum“

Kendisine yönelttiğimiz “İnsanlara neden ekipmanlı dalışı tavsiye edersiniz?” sorusuna cevaben; ‘şahsen beni sualtına esasen bağlayan şey, oradayken dünya dertlerinden uzaklaşıp, kendimi dinleyebiliyor olmak ve meditasyon yapabilmektir’ diyen Sadıkoğlu, su altı yolculuğunu herkese tavsiye ettiğini dile getiriyor.

Dalgıç olabilmek için yüzme bilmeye bile ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Sadıkoğlu, ayni zamanda adalı olmanın en güzel yanının ise bizi çevreleyen deniz ile iyi ilişkiler kurmakla değerlendirilebileceğini ifade ediyor.

“Kıbrıs’ta Aslan Balığı“

Sadıkoğlu, değişen iklim koşullarından etkilenen sularımızda, artık tropik sayılabilecek aslan balığı (lion fish) gibi önemli türlerin bile görülebileceği yerler haline geldiğini de sözlerine ekliyor. Son olarak da Sadıkoğlu, herkesin en az bir kereliğine, sığ suda olsa bile, suyun altında nefes almayı deneyimlemesi gerektiğini ve ayrıca dalış sporunun ciddiye alınması gereken bir spor olduğunu da okuyucularımıza aktarmak istiyor.  

Kıbrıs’ın büyüleyici yeraltı güzelliklerine yolculuk yapmak ve böylesine unutulmayacak bir deneyimi yaşamlarına katmak isteyenler Faysal Sadıkoğlu’na +90 (542) 855 07 08 numaralı telefondan ulaşabilirler.