Kıbrıs’ta yaşam sürüp de, Nergisi bilmeyenimiz yok gibidir. Hiç tartışmasız nergis; büyüleyici kokusu, insanları etkileyen Kıbrıs doğasının en güzel renklerinden birisidir.  

 

Hasan KARLITAŞ

 

Lefkoşa, Mağusa yolu üzerinde yer alan ‘Nergisli’ köyü civarındaki köy çocuklarının yol kenarlarında, demet demet nergis sattıkları hepimizin aklında. Ancak, hemen şunu da belirtmekte fayda görüyorum, çevre örgütleri geçtiğimiz yıllarda yapmış oldukları açıklamalarda, doğa da yetişen çiçeklerin bu şekilde ticari olarak kullanılmaması gerektiğine vurgu yapmışlardı.

Hüzünlü Bir Mitolojik Aşk Söylencesi  ; Narkissos’tan Nergis çiçeğine…

Nergis ile ilgili  bir mitolojik söylence de bulunmaktadır.   Ne yazık ki, bu mitolojinin konusu kibirdir. Nergis kibirli bir çiçek midir ? Bence hayır, mitolojiye göre, ona bu anlam yüklenmiş olsa da, Nergis, sarı beyaz çiçekleri ile  hem çok alımlıdır, hem de öne eğik başı ile  adeta alçakgönüllülüğü sergilemektedir.

Bugün anlatacağım hikaye, nehirdeki suya bakarken kendi görüntüsüne aşık olan Nergis’in isim babası Narkissos ile sesin Yankı’lanmasının (Eko) nın isim annesi EKHO’nun birçok sanatçıya ilham olmuş hüzünlü aşk hikayesidir. . Bu mitolojik hikayeyi okuyup etkilenmemek mümkün değildir.  Mitolojik söylencelerdeki hayal gücünü oldum olası çok beğenmişimdir. Çünkü hepsinde, bizleri düşündüren ince derinlikler bulunmaktadır...

NARCISSOS,  bir peri ile insanın, biraz da  kendini beğenmiş yakışıklı oğludur. Dünya daki en yakışıklı erkeklerden birisi olan NARKİSSOS’a, Annesi şu tavsiyede bulunur. ‘ Sen çok güzelsin ama kendi güzelliğini görmezsen çok daha uzun sure yaşayacaksın’. Hikayemizin diğer kahramanı, EKHO da, oldukça güzel bir peri kızıdır. Ekho, yani Yankı, herkesten uzak yaşamayı ve yalnız dolaşmayı seven bir karaktere sahipti. EKHO, Zaman zaman ona aşık olanları karşılıksız bırakmakta ve bir türlü sevebileceği birini bulamamaktaydı. EKHO, Bir gün dağlarda dolaşırken, Narcissus  ile karşılaşır ve onu görür görmez aşık olur. Ancak, kibirli delikanlı bu aşka cevep vermez ve Ekho dağlara dönerek üzüntüsünden kahrolur,aşkını dağlara anlatır, bu karşılıksız aşk onu eritir yok eder.  Bedeni ölüp dağlardaki kayalara dönüşürken sesi de bu kayalarda yankılanmaya devam eder. Sadece bir ses...yankı ( Echo) olarak kalan güzel peri kızı son nefesini vermeden önce şu cümle ağzından çıkar.

‘’ Dilerim o da benim gibi sevsin ve sevdiğine kavuşamasın’’. Çok üzülen  Olympos Tanrıları, Narcissusun katı yüreğine bir ceza vermek ister ve onun da yüreğine bir büyü ile aşk ateşi düşürür. Bir gün sürekli yaptığı gibi dağda avlanırken,  bir nehir kenarında durup, su içmek ister. Ancak, su içerken, suda yansıyan kendi siluetini görür ve kendi kendine aşık olur. Daha önce fark etmediği bu güzellik karşısında adeta büyülenir. O ana kadar, kimseyi sevmediği kadar sevmiştir kendi görüntüsünü. Kendi kendine aşık olmuştur. Bu sefer gerçekten sevmiştir. Günlerce, siluetine bakarak oradan ayrılamaz. Sevdiğini elde etmek ister ancak bunu bir türlü başaramaz. Sonunda kendi görüntüsünü yakalamak için suya eğilirken dengesini kaybederek düşer ve boğulur.Bazı kaynaklara göre yerinden kıpırdamadan kendini seyreden, Narcissus bitkin ve bitap düşer... Her gün biraz daha eriyerek göl kenarına yığılıp kalır.Öleceği anda, Kendi görüntüsüne ‘ Kal Sağlıcakla’ der. EKHO,bu ölümü izlemektedir  ve bu vedayı sesin yankısı(eko’su) cevap verir ‘Kal Sağlıcakla’.  NARCİSSUS’un Öldüğü yerde nergis çiçekleri yeşerir. Nergis, bu günden sonra kendini beğenmişlerin sembolüdür.  Eden bulmuş mudur ? Orman tanrıçaları, hemen göle yaklaşarak ona sorar, Neden ağlıyorsun? Narkissos çok mu yakışıklı bir delikanlıydı? Göl cevap verir ; - Narcissos için ağlıyorum, ama onun yakışıklı olduğunu hiç fark etmedim ben. Narcissos için ağlıyorum, çünkü sularıma eğildiği zaman, gözlerinin derinliklerinde kendi güzelliğimin yansımasını görebiliyordum.

Nergis Çiçeğinden Narsizim doğmuştur. (kendini aşırı begenme ve kendi kendini övme hali ) Eko (Yankı), Nergis ve Narsizm bu söylenceden arda kalanlardır.

Nergis çiçeğinden nerelere geldik
. Son olarak şuna belirtmek istiyorum, İnsan güzelliği dışarıda arayacağına kendi içinde aramalıdır. Kendini beğenmiş bir insanın başka  birisini gerçekten sevmesi olanaksızdır. O yüzden, SEVGİ ve İÇ GÜZELLİK her şeyden çok daha önemlidir… Sizlere bahar tadında ve bol çiçekli günler dilerim…