North Cyprus UK

Turizmci, araştırmacı, Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Kıbrıs Türkçesi’ndeki bazı kelimelerin ‘abuk sabuk’ olduğunu ifade eden HP Milletvekili Hasan Topal’a yanıt verdi.

Tarihimizin parçası olan medeniyetlerden kalan kelimeleri yok sayamayacağımızı kaydeden Karlıtaş, kendimize özgü şivemizi geleceğe taşımamız gerektiğini vurguladı.

Karlıtaş’ın açıklaması şöyle: 

“Dil, Kıbrıs Türkçesi, ağzı, şivesi, lehçesi üzerine... Dün bu konunun açılıp tartışılması iyi oldu. Kıbrıs ağzı bizi biz yapan en önemli özelliklerimizden biridir. Tarihimizin bir parçası olan, Fransız-Luzinyan, Venedik-İtalyan, Osmanlı ve Rumca kökenli kelimeleri yok sayamayız. Ister gündelik yaşamda, ister argoda yer alsın, tümü bizim bir parcamızdır... Ve kesinlikle kendimize özgü şivemizle geleceğe taşınmalıdır...Turist Rehberi yetiştirme eğitimlerinde ve Üniversitede verdiğim turist rehberliği dersinde, en fazla dikkat çektiğim konulardan biri de dilin kullanımı konusudur. Derslerde, şu örneği vererek, konuyu anlatmaya çalışıyordum. Bizim söylemek istediğimiz, söylediğimiz, karşımızdakinin duymak istediği, duyduğu ve anladigi arasında farklar vardır. Bu yüzden konusurken veya yazarken seçeceğimiz kelimelere dikkat edelim...”