Hasan KARLITAŞ

 

Hisarköy, Beş Parmak Dağı Manzarası, yeşillikler içerisindeki konumu, yerel mimarisi, haç şeklinde bir mimariye sahip Meryem Anaya adanmış Maronit Kilisesi,  orkideleri ve köy meydanında bulunan taşı ile bilinmektedir. Lapta Belediyesine bağlı Hisarköy’ün, 2011 nüfus sayımına göre, nüfusu 194 kişidir. Köyde her sene geleneksel olarak Orkide Festivali düzenlenmektedir.  Köy meydanında yer alan, sarı renkli orkide (orchis punctulata ) anıtı, geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz, çevre dostu turist rehberi, Hisarköy sevdalısı Maureen Hutchinson anısına, güzel bir vefa örneği olarak yapılmıştır. Sarı renkli orkide Kuzey Kıbrıs’ta en fazla Hisarköy civarlarında gözlemlenebilmektedir.

Taş efsanesi

Kıbrıs’ın hemen hemen tüm köylerinde, farklı köy efsaneleri kültürün bir yansıması olarak anlatılıyor. North Cyprus UK Gazetesi okurlarıyla, adı Hisarköy ile birlikte anılan, ‘’ Değirmi ( yuvarlak ) Taş Efsanesini’’ sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eski ismi Gambilli olan Hisarköy’deki 90 okkalık değirmi (yuvarlak) taş, köyün en bilinen simgelerindendir.

Köylülerin anlatmış olduğu bilgilere göre, evlenme çağına gelen gençlerin evelenebilmeleri için güçlerini ispatlamaları gerekirmiş.  Köy meydanında bulunan, 90 okkalık bu taşı göğüs hizasına kadar kaldıramayanlara köyde kız vermezlermiş. Ancak bu taşı kaldırıp, rüştünü ispat eden erkekler evlenmeye hak kazanırlarmış. Hisarköy dışından köye gelip kız isteyen damat adaylarına : “Köy meydanındaki taşı kaldıramazsan sana kız vermeyiz” denildiği halen anlatılmaktadır.

Değerli arkeolog/ araştırmacı Tuncer Bağışkan’ın anlattığına göre ise, bir zamanlar köyde güçlü kuvvetli bir kadın varmış. Kadın, bir gün bu taşın bulunduğu köy meydanından geçerken “Bu mudur o taş şu söylerler?” demiş. Evet cevabını alır almaz, kadının taşı kapmasıyla havaya kaldırması bir olmuş.

Hisarköy’e yolunuz düşerse, köy meydanında bulunan bu efsanevi taşı görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca mevsimlerden orkide mevsimiyse, orkide yürüyüşü yapmak iyi bir seçenek olacaktır. Ülkemizin güzellikleri keşfedilmeyi bekliyor !