Hellim’in paketinde kullanılacak coğrafik tescil logosu yarışmayla belirlendi. Söz konusu logo sadece coğrafik tescil belgesine göre üretilen ürünlerin üzerinde kullanılacak.

Coğrafik tescil logosu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda bugün düzenlenen basın toplantısıyla  tanıtıldı.

Hellim ürünlerinde kullanılacak logo, 36 başvuru arasından yarışmayla belirlendi.

Yarışmada birinciliği Barış Argus elde ederken, ikinci ve üçüncülüğü tasarımlarıyla Eda Eminağa Baştuğ kazandı.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı etkinlikte yaptığı konuşmada, hellimin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların kültürel ürünü olduğunu, ekonomik açıdan özellikle Kıbrıs Türkü açısından önemli bir ürün olduğunu kaydetti.

Hellimin toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ettiğine dikkat eden Çıralı, hellim üretiminin 15 bin insanın iştigal ettiği bir sektör olduğunun altını çizdi.

Ürünlerin coğrafi tescilinin önemini vurgulayan Çıralı, “Coğrafi tescil bugün çok önemli bir yere sahiptir. Her ülke kendi kültürel ürünlerini korumak, taklitlerini önlemek ve bu ürünün ekonomik getirisinden başka ülkelerin değil o yöredeki insanların faydalanmasını sağlamak için bu yöntemi uyguluyor” dedi.

Coğrafik tescilin kültürel özelliklerin korunması için yapıldığını ifade eden Çıralı, bunun Denetleme Kurulu tarafından coğrafik tescil koşullarına göre kontrol edildiğini belirtti.

Hellim ürününün coğrafi tescilinin Sanayi Odası tarafından KKTC’de 2008’de,  Türkiye’de ise Türk Patent Enstitüsü’nde 2009’da yaptırıldığını belirten Çıralı, denetlemelerin yakın zamanda başlayacağını kaydetti.

Çıralı, Denetleme Kurulu’nun, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt İmalatçıları Birliği, Gıda Mühendisleri Odası ve Barolar Birliği temsilcileri ile  iki uzmandan oluştuğunu ifade etti.

Çıralı, “Logonun kullanım hakkını denetimlerden geçen, sertifikayı alan üreticilere vereceğiz” dedi.

Çıralı, logo yarışmasına 36 başvuru olduğunu, 7 kişilik jüri tarafından ön eleme yapıldıktan sonra geriye kalan 5 eserin internet üzerinden halkın oyuna sunulduğunu ve ilk üçün belirlendiğini anlattı.

 

DEVECİ
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci de, helliminin bir lokomotif ürün olduğunu vurguladı ve “Burada bir avantajımız var. Çünkü dünyada hiçbir yerde bulunmayan bize özgü bir ürün. İyi de bir pazarı var. Bunu böyle coğrafi işaretlerle tescilleyerek bu kazanımı başkaları ile bölüşmemek güzel bir çalışmadır” dedi.

Logo sayesinde hellim ürününün daha iyi değer sağlayacağını ve çiftçilerin daha sürdürülebilir bir gelire kavuşacağını belirten Deveci, “Bu olaya verilen önem diğer coğrafi işaretler için de kapı açacaktır. Çünkü coğrafi işaret sizin değerlerinizin dünyada paylaşılmasını engelleyen bir güvenlik duvarıdır” dedi.