Hasan KARLITAŞ

Burası Bağlıköy ; Lefke bölgesinde adeta saklı kalmış bir hazine. Adeta, masalla gerçek arasında yaşanan bir güzellik... Dağ ve deniz arasındaki eşsiz konum, yaşatılan Kıbrıs köy kültürü’nün izleri ile birleşince, geriye huzur kalıyor. Tüm bu güzellikler bütünlüğü, ruhunuzu dinlendirmek için bire bir…

Temiz dağ havasını ciğerinize çekmenin verdiği enerji ile Bağlıköy’ün size sunmak istedikleri keşfedilmeyi bekliyor…

 Orda bir köy var uzakta’nın neresi olduğunu görmek ve Uzakları yakınlaştırmak için Bağlıköy sizleri çağırıyor...

Köyün nüfusu  yaklaşık 300 kişi. Aşağı ve Yukarı  diye,  iki bölüme ayrılıyor. Özellikle yukarı Bağlıköy, köyün eski dokusunu yansıtıyor. Kerpiç evler, daracık sokaklar ve sıcakkanlı köy insanları hemen kendini belli ediyor.

Hem Rumca’da (Ambelikou) hem Türkçe’de,  adını Bağ’dan alan Bağlıköy’de, ne yazık ki, şimdilerde Bağ yok. Kıbrıs’ta yapılan güzel  köy hellimi arıyorsanız, doğru adreslerden birisi de Bağlıköy’dür… Köyün çevresi botanik açıdan da oldukça zengin, Kuzey Kıbrıs’ta gözlemlenebilen, 35 Orkide türünün önemli bir bölümünü köy çevresinde rahatlıkla görülebilmekte. Mart ve Nisan aylarında, Bağlıköy, lalelerin kapladığı muhteşem bir örtüye bürünüyor. Köyde bulunan çok sayıdaki badem ağacı, baharın en güzel renklerini yansıtıyor. Badem den yapılan tatlılar ve bademli ürünler farklı lezzetler sunuyor. Özellikle unutulmaya yüz tutan  ‘Çıtır Pıtır’ isimli eşsiz badem lezzeti, adından dolayı ayrı bir ilgi uyandırıyor.  

Köy girişinde yer alan Aletri Restaurant, Bağlıköy Bağ Evi isimli aile işletmesi ve köy kadınlarının sıra ile çalıştırdığı, Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği merkezi, güzel durak noktaları.

Koyunları otlatırken kaval çalıyor

Bağlıköy’de ikamet eden Halil Ersev, çocukluğundan beri geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Eşi Nejla hanım, köy hellimi yaparken, o da evlatları ile birlikte zamanının önemli bir bölümünü hayvanları ile geçiriyor. Eski bir Kıbrıs nostaljisi olan, koyunlarını otlatırken kaval çalma geleneğini de sürdürüyor. Sizlerin de yolu bu şirin köye düşerse, az sayıda olmalarına rağmen, Kıbrıs insanının en içten sıcakkanlığını yaşatan Bağlıköy’lülerle tanışmanızı öneririm. Geçmişin  nostaljik kokusu halen bu özel köyde yaşatılıyor...