Hasan KARLITAŞ

Güzelyurt’taki sorunlara dikkat çekmek ve bölge sorunlarını daha yüksek sesle duyurmak amacıyla çalışan Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği,  bölgenin ekonomisini ve sosyal yapısını canlandırmayı hedefliyor

GÜKAD Başkanı Reşat Kansoy ve çalışkan ekibi umut vaat ediyor.  Güzelyurt’un üzerindeki kara bulutları kaldırmak için harekete geçtiklerini vurgulayan Kanoy, özellikle Güzelyurt’un planlı olarak gelişiminin son derece önemli olduğunun altını çizdi.  

Sivil, demokratik, çevreye saygılı, adaletten ve sevgiden yana ayrıca dünya barışı için taraf olduklarını belirten Kansoy, tüm canlıların, yaşam haklarına duyarlı, refahı için proje üreten, bölge insanlarının, sosyo- kültürel ve ekonomik gelişimini planlamayı hedefleyen, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadeleci, her renkten ve fikirden insanları kucaklayan, çözüm odaklı çalışan bir sivil toplum hareketi başlattıklarını kaydetti.

Dernek, Kasım ve Aralık ayı boyunca ‘Gelecekteki Güzelyurt’ temalı bir dizi söyleşi de düzenliyor. Yıl sonuna kadar devam edecek söyleşilere, Prof. Dr. Kudret Özersay, Prof. Dr. Ata Atun,  Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, İlksoy Aslım ve Dr. Can Kara  konuşmacı olarak katılacak.

Kalkanlı anıt zeytin ağaçları

Kalkanlı piknik alanından başlayan yürüyüş, bölge ile özdeşleşen anıt zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede son buldu. Güzergah boyunca, rehber Hasan Karlıtaş katılımcılara bilgi verdi.  Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları bölgesinde, yaklaşık 2000 zeytin ağacı bulunuyor. Anıtsal özellikteki ağaçların, yaklaşık 400’ü, 500 yaş ve üzerindedir. Bölgedeki en yaşlı zeytin ağacı ise 800 yaşındadır. Akdeniz’i ve Kıbrıs’ı derinden etkileyen ağaçların kralı zeytin, barış, adalet, kutsallık,  bolluk ve bereket anlamlarını da taşıyor. İsimlendirilmiş ağaçlar arasında, Kraliçe, Kral, Athena, Afrodit, Efsane, Gabudi ve Kıbrıs gibi simler dikkat çekiyor. Doğal, kültürel ve arkeolojik önemi olan bu özel bölge, keşfedilmeyi bekliyor…