Misli KADIOĞLU


2010 yılında amatör olarak başladığı fotoğrafçılıkta başarı basamaklarını hızla çıkan Gökhan Salih İlke Saymaz, çektiği büyüleyici fotoğraflarla hayran kitlesini artırdı. Bir eseri, CNN International’da sergilenme ödülü kazanan Gökhan, kısa bir süre sonra dünya fotoğraf sanatçıları arasında yerini almaya hazırlanıyor.

 “Bazılarının sevdiği kızdır kendisine mutluluk veren, her gün beraber olmak ister… Bazen bu aşk kısa sürer ayrılık olur. Bazense yıllarca tadını çıkarma fırsatı yakalanır. Ben şanslıyım benim aşkım her zaman yanımdadır. Büyük konuşmak istemem ama bir kızı bu kadar sever miyim bilmem.

“Birçok kişi tarafından takdir edilirim. Ancak ben kendi fotoğraflarımı eksik bulurum. Bir sonraki gün kalkar, bir öncekinden daha iyi fotoğraf çekmek için çalışırım. Benim hırsımın en büyük nedeni tatminsizliğim. Daha iyisini arayışlarım…”


Gökhan Salih İlke Saymaz… Birçoğunuz belki bu ismi henüz ilk kez duyuyorsunuz. Ancak Gökhan, son günlerde çektiği bir birinden güzel fotoğraflarla önemli bir yükseliş dönemi yaşıyor.
1984 Girne doğumlu fotoğraf sanatçısı, henüz yolun başında olmasına rağmen başarı basamaklarını hızla çıkıyor. Gökhan’ın çektiği bir fotoğraf, dünyadan birçok fotoğrafçının eserleri arasından seçilerek CNN International’da sergilenme hakkı kazandı. Onun en büyük hedefi ise, Avrupa’da fotoğraflar çekip, Avrupa’daki yarışmalarda ödüller kazanmak.

Aşkla başlayan sanat

Gökhan’la samimi bir söyleşi gerçekleştiriyoruz. Şakacı ve sıcakkanlılığıyla dikkat çeken Gökhan’la sohbetimiz sırasında öncelikle, fotoğrafçılığa nasıl başladığıyla ilgili konuşuyoruz. Onu fotoğrafa ve fotoğraf çekmeye iten neden “aşk” olmuş. Sanıldığı gibi fotoğrafa duyulan aşk değil bu. Dört yıl önce birlikte olduğu sevgilisinin fotoğraf merakı, çektiği fotoğrafların sosyal paylaşım sitesinde başka kişiler tarafından beğenilmesi, onu da sevdiğinin dikkatlerini üzerine çekmek adına fotoğraf çekmeye yöneltmiş.
“Bir inat uğruna başladım” diyor… Biraz şaka biraz ciddi anlattığı bu hikâye, sevgilisinden ayrılsa, aşkı bitse de Gökhan’ın fotoğrafa duyduğu aşkın başlamasına vesile oluyor.

Beğeniyle takip ediliyor

2010 yılında ilk DSLR Nicon marka makinesini aldığını söyleyen Gökhan, hırsı yanında istekli olmasıyla da sürekli kendini geliştirdiğini belirtiyor. “Fotoğrafla ilgili hiçbir eğitim almadım. İnternetten, beğendiğim fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarını inceleyerek kendimi geliştirmeye çalıştım” diyor. İlk fotoğraf çekmeye başladığında, hayatı boyunca bir hobi olarak fotoğraf çekmeyi düşünmüş, ancak fotoğraflarının sosyal paylaşım sitelerinde büyük beğeni toplamasıyla profesyonelliğe adım atmış. Şu anda fotoğrafçılığı, hem hobi, hem de sanat olarak yaptığını söyleyen Gökhan, düğün, nişan, doğum günü gibi özel günlerde yaptığı çekimlerle de tercih edilen fotoğraf sanatçıları arasında.

“Bir kızı bu kadar sever miyim bilmem”

Sürekli ekipmanlara yatırım yaptığını anlatan Gökhan, bir fotoğraf sanatçısının hayalindeki tüm ekipmanlara sahip olduğunu ifade ederken, yine de eksikleri olduğundan bahsediyor. Ve fotoğrafla ilgilenmenin kendisine büyük bir keyif verdiğini vurguluyor. Gökhan şu sözlerle anlatıyor fotoğraf çekmenin hayatındaki önemini:
“Bazılarının sevdiği kızdır kendisine mutluluk veren, her gün beraber olmak ister… Bazen bu aşk kısa sürer ayrılık olur. Bazense yıllarca tadını çıkarma fırsatı yakalanır. Ben şanslıyım benim aşkım her zaman yanımdadır. Hayatımın sonuna kadar da yanımda olacak. Büyük konuşmak istemem ama bir kızı bu kadar sever miyim bilmem.”

“Benim hırsımın en büyük nedeni tatminsizliğim”

İşin ilginç tarafı kendi çektiği fotoğrafları iyi bulmayacak kadar mütevazi. Çok iyi denilecek bir fotoğraftan sonra daha iyisini çekmek için çalıştığını anlatıyor.
“Birçok kişi tarafından takdir edilirim. Ancak ben kendi fotoğraflarımı eksik bulurum. Benim hırsımın en büyük nedeni tatminsizliğim. Daha iyisini arayışlarım…” diyor.
Bunun yanında genç sanatçının henüz 3 aylık fotoğraf sanatçısıyken, Devlet Fotoğraf Yarışması’nda 2 fotoğrafı sergilenme hakkı kazanmış, KKTC’nin en kapsamlı fotoğraf yarışması olan 2014 Özatay Fotoğraf Yarışması’nda ise1000’e yakın fotoğraf arasından “A cars dream” adlı eseri, ödüle layık görülmüş. Lapta’da düzenlenen bir fotoğraf yarışmasında ise 5 fotoğrafı sergilenme hakkı kazanmış.
Son olarak da CNN International‘a gönderdiği fotoğrafı sergilenme hakkı kazanan Gökhan, “Bu benim için büyük bir başarıdır. Hayallerimi süsleyemeyecek kadar büyük” diyor.

 

CNN’den ödül

Kuzey Kıbrıs’tan bir fotoğraf sanatçısı olarak CNN International tarafından ödüle layık görülen Gökhan, bu süreci şöyle anlatıyor:

“Bir düğün çekiminden dönmüştüm. Ülkemizin önemli fotoğraf sanatçılarından Koray Üstüner beni bu konudan haberdar etti. CNN’in bu haberini okudum. CNN Ireport bölümüne üye oldum. Hiç ümidim yoktu. Sonuçta CNN Amerika’da büyük bir kuruluş. Dünyanın birçok yerinden insanlar buraya fotoğraf atıyorlar. Ben üyelik işlemlerini doğru yapıp yapmadığımdan bile emin değildim. Fotoğrafıma da beğenilere baktığımda fazla ilgi yok gibi görünüyordu. 3’üncü gün bana CNN’den mail geldi. Fotoğrafı benim çekip çekmediğimle ilgili sorular sordular. Daha sonra İngiltere’den mail geldi. Öncesinde benimle dalga geçtiklerini sandım. Bütün hevesim kırıldı. Toplamda 50’ye yakın soruyu yanıtladım. Daha sonra CNN’den bir mail aldım. CNN çalışanları olarak fotoğrafımı çok beğendiklerini ve sayfamda fotoğraf paylaşmamı istediler. CNN’deki sayfamda CNN rozeti ve Ireport ödülü aldım. Birinci fotoğrafta ödül alan ender kişilerden biriyim”

Hedef Avrupa…

Gökhan’ın sıradaki hedefi ise Avrupa… Avrupa’daki fotoğraf yarışmalarına katılmak, Avrupa’da fotoğraflar çekmek… Norveç, İsviçre, Amerika, İngiltere, İskoçya ve Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde fotoğraflar çekmek istiyor. En önemlisi de sesini duyuracak işler yapmak. En büyük isteği, Kıbrıs’ta Gökhan Saymaz ismini başarılarıyla duyurmak.

Gökhan’a hoş sohbeti için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.