Kıbrıs’ta çeşitli kademelerde görev yapan emekli trafik polisi Erol Kahraman, trafik kurallarını çiğneyenlerin adeta korkulu rüyasıydı

İŞİNE AŞIK BİR POLİSTİ… Erol (Çavuş) Kahraman, “Çok sevildim. Pek hoşa gitmese de görevimde çok ciddiydim. Şimdiki Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu yanımda polisti. Yine birçok eski bölge polis müdürü de yanımda görev yaptı. Ben polis içerisinde görevine bağlı sert adam olarak bilinirdim. Tarih tekerrür etse yine sert bir polis olurdum. Kimseye kastım yoktu. Görevime âşıktım”.

Ahmet İLKTAÇ

Polis Teşkilatı’nın çeşitli kademelerinde görev yapan 84 yaşındaki Erol Kahraman, Mağusa’da trafik polisliği yaptığı dönemde disiplini ve sert tavırlarıyla hatırlanıyor.

Trafik polisliği yaptığı dönemde trafik kurallarını çiğneyenlerin adeta korkulu rüyası olan Kahraman, “Tarih tekerrür etse ve yine polis olsam, ölümlü trafik kazalarını önlemek için işimi yine aynı disiplin ve sertlikle yaparım” dedi.

Kahraman, İskele’de yaşanan ve bir ailenin yok olduğu ölümlü trafik kazasını unutamadığı, üzücü bir anı olarak hatırlıyor.

“Tarih tekerrür etse

yine sert polis olurum”

Erol Kahraman, 1935 yılında Larnaka’da eski adı Goşşi olan Üç Şehitler köyünde dünyaya geldiğini söyledi.

5 buçuk yaşında babasının vefat etmesiyle öksüz kaldığını anlatan Kahraman, bir süre Lefkoşa’da rahmetli amcasının yanında kaldığını kaydetti. Çok genç yaşta çalışmaya başladığını, önceleri garsonluk, amelelik ve yol işçiliği yaptığını ifade eden Kahraman, 20 yaşında polis yazıldığını anlattı.

Kahraman, polislikte oldukça başarılı olması nedeniyle 1 yıllık görev süresinin ardından rütbe kazandığını ve çavuş yardımcılığına terfi ettiğini aktardı.

İlk görev yıllarında EOKA ile çok uğraştıklarını ifade eden Kahraman, daha sonra Limasol’dan Mağusa’ya tayin olduğunu söyleyerek Mağusa’da vardiya sorumlusu, karakol amiri ve farklı farklı görevlerde çalıştığını dile getirdi.

Erol Kahraman polislik hayatını şu şekilde anlatmaya devam etti:

“Kasabadaki görevlerde polislik, köylerdeki görevlerde jandarmalık yaptım. İstihbarat görevinde de bulundum. Çok sevildim. Pek hoşa gitmese de görevimde çok ciddiydim. Şimdiki Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu yanımda polisti. Yine birçok eski bölge polis müdürü de yanımda görev yaptı. Ben polis içerisinde görevine bağlı sert adam olarak bilinirdim. Tarih tekerrür etse yine sert bir polis olurdum. Kimseye kastım yoktu. Görevime âşıktım”.

Ülkenin birçok bölgesinde görev yaptığını anlatan Kahraman, son olarak da trafik bölümüne atandığını belirtti. Trafikte de oldukça disiplinli görev yaptığına değinen Kahraman, trafikte sert ve disiplinli görev yapmasının nedeninin ölümlü kazaları önlemek için olduğunu, tarih tekerrür etse yine ölümlü kazaları önlemek için işini sert bir şekilde yapacağını dile getirdi.

Kahraman, İskele’de meydana gelen ve bir ailenin yok olduğu kazayı çok üzüldüğü bir anısı olarak anımsattı.

Emekli olduktan sonra Karpaz’ın Boltaşlı köyünde bir ev ve tarla aldığını söyleyen Kahraman, ömrünün geriye kalanını Boltaşlı köyünde geçireceğini kaydetti.

İngilizce, Türkçe, Rumca, Arapça ve Afrikanca dillerini konuşabildiğini belirten Erol Kahraman, evinin yanında bulunan Panagia Kanakaria Kilisesi’nde gönüllü olarak rehberliğini yaptığını anlattı. Kahraman, 84 yıllık ömrüne 8 evlat, 14 torun kazandırdığını da sözlerine ekledi.