Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs sorununa çözüm bulma zamanının geldiğini bir kez daha vurgulayarak, Kıbrıs Türk tarafının çözüm için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu  mesajında, “Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs’ta artık bir anlaşma yapma zamanının geldiğine inanıyoruz ve bununla ilgili düşüncelerimizi gerek Rum dostlarımıza, gerekse Birleşmiş Milletlere iletmiş bulunuyoruz” dedi.

 

Müzakere süreciyle ilgili görüşünü de belirten Eroğlu, “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak görüşmelere hız kazandırmaya, karşılıklı al-verlerle sonuca yönelmeye, bilahare Anavatan Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Kıbrıs Rum tarafı ile masada buluşmaya ve üzerimize düşenleri yapmaya hazırız. Sonuç almak zor değildir. Yeter ki, Kıbrıs’ta var olan gerçekler göz ardı edilmesin ve samimi bir şekilde yaşayabilir bir antlaşma hedeflensin” ifadelerine yer verdi.

 

“KALAN YERDEN GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRMEK…”

 

Kıbrıs meselesinin her yönünün tartışıldığını, konuşulduğunu, ilgili tüm tarafların diğerinin pozisyonunu ve düşüncelerini bildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Yapılması gereken masa başına dönüp kalınan yerden görüşmeleri sürdürmek ve iyi niyetle sonuca ulaşmaya çalışmaktır” dedi.

 

1 Eylül Dünya Barış Günü’nün anlamının herkesçe iyi idrak edilmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu şöyle dedi:

 

 “Bu vesile ile tüm insanlık için barış, refah ve mutluluk dolu bir gelecek diliyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu yönde üzerine düşen katkıyı yapmaya hazır olduğunu yineliyorum.”

 

İkinci Dünya Savaşı’nın birincisi gibi insanoğlu açısından en talihsiz ve en üzücü vaka olduğunu kaydeden Eroğlu, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya’yı işgali ile başlayan 2’nci Dünya savaşının ardında elli milyona yakın ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve harabeye dönmüş ülkeler bıraktığını söyledi.

 

“ORTADOĞU İSTENİLEN NOKTADAN ÇOK UZAK”

 

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa odaklı olmak üzere Dünya’da yeni şekillenmeler olduğunu, benzer acıların tekrarlanmaması için uluslararası mekanizmalar geliştirildiğini kaydeden Eroğlu, “Ama görüyoruz ki şu an bile Dünyamız, özellikle de içinde bulunduğumuz Ortadoğu istenilen noktadan çok uzak. Oysa refah ve barış içinde daha adil bir Dünya tüm insanlığın çıkarınadır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Eroğlu mesajını şöyle tamamladı:

 

 “Bu anlamlı günde istencimiz ve beklentimiz, bölgemizde akan kanın durması, terörist faaliyetlerin sona ermesi, demokrasi, insan hakları ve çağdaş değerler çerçevesinde adımların atılmasıdır.

 

Bizler için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ veciz sözlerinde ifade ettiği anlayış vazgeçilmezdir.”