Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu ‘Sabah Postası’ programına konuk olarak açıklamalarda bulundu.

Hükümetin, “pandemi tüm dünyanın sorunu” diyerek sorunlardan kaçtığını ifade eden Erhürman, “Evet, pandemi tüm dünyanın sorunu ama bu kadar ciddiyetsiz ve basiretsiz davranmasaydınız, bugün dünyanın pek çok yerine nazaran çok daha güvende hissedilen, vakalar çıksa bile güvenin yitirilmediği bir konumda olacaktık” şeklinde konuştu.

Erhürman, pandemi başlayalı 6 buçuk ay olduğunu, daha ilk aydan tüm uzmanların ve muhalefetin; sağlık, eğitim, ekonomi ve çalışma yaşamı konusunda önerilerde bulunduğunu ancak hükümet edenlerin bu önerileri reddettiğini ifade etti.

“İSTİHDAM YAPTILAR AMA DOĞRU YERLERE YAPMADILAR”

Vakaların artacağını, pandemi hastanesine ihtiyaç olduğunu, sağlık çalışanlarının sayılarının yetersiz kalacağını en baştan beri söylediklerini ifade eden Erhürman, özellikle sağlık çalışanlarının sayısı konusuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Çok sayıda istihdam yapıldı. Ana muhalefet partisi olarak, 'sağlığa ne kadar istihdam yaparsanız yapın, destekliyoruz; yeter ki doğru yerlere istihdam yapın' dedik, 'bu insanlar ezilmesin' dedik. İstihdam yaptılar ama doğru yerlere yapmadılar… Gün gelecek 'okullar yüz yüze eğitime başlayacak ve bu süreç, vakaların arttığı zamana denk gelecek' dedik, o gün geldi çattı, bazı öğrencilerin tableti, bazılarının bilgisayarı, bazılarının ise internete erişimi olmadığı görüldü. Bunlar neden oldu? Çünkü hükümet pandemiye hazırlanmak yerine, hükümet kurmak ya da bozmakla oynadı. Hükümet 'ha düştü ha düşecek' dendi, Bakanlıklar felç oldu, kimse, hiçbir iş yapamaz duruma geldi.”

“KÖTÜ YÖNETİM DEMİYORUM, SİZ BU SÜRECİ YÖNETMEDİNİZ DİYORUM…”

Pandemiyle mücadele konusunda hükümetin attığı adımları tek bir cümleyle yorumlayan Erhürman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kötü yönetim demiyorum, siz bu süreci yönetmediniz diyorum…”

TATAR’IN, VAKA SAYILARINI REKLAM YAPMASI KONUSU… “SİZ BU KADAR ÖNGÖRÜSÜZ MÜSÜNÜZ?”

Başbakan Ersin Tatar’ın, 2 hafta önce, Kuzey’de tespit edilenlerle Güney’de tespit edilen pozitif vaka sayılarını yan yana koyarak reklam malzemesi haline getirdiğini, sosyal medyada yayınladığını ifade eden Erhürman, şöyle devam etti:

“Süreci takip eden biri, rakamların hızlı bir şekilde değişebileceğini görür. 'Bunu reklam etmeyim de sonra yüzüme vuracaklar' der, bunun en azından endişesini taşır. O kadar ciddiyetsiz ve sorumsuz davrandılar ki, 'rakamlar burada kalacak' düşüncesiyle bunu bir reklama çevirmeye çalıştılar. Siz bu kadar öngörüsüz müsünüz? Rakamların nereye gideceğini kestiremiyor musunuz?”

“SİZ SANIYOR MUSUNUZ Kİ ŞU AN İNSANLAR İŞ YAPABİLİYORLAR?”

Ekonominin kendi kendine şu an kapandığını ifade eden Erhürman, hükümet edenlere seslenerek, “Siz sanıyor musunuz ki şu an insanlar iş yapabiliyorlar? Lokantalara iğne atsan, düşme sesini duyarsın. Bunu siz yaptınız” dedi.

“EN TEHLİKELİ İŞARET, GİRNE’DEKİ RASTGELE TESTLER SONUCU 7 POZİTİF VAKAYA RASTLANMASI”

Sürece ilişkin en tehlikeli işaretin, geçtiğimiz hafta sonu Girne Limanı’nda yapılan rastgele testler sonucunda 7 pozitif vakaya rastlanması olduğunu ifade eden Erhürman, “Bu, nerede rastgele test yaparsanız, orada vakalar çıkacak demektir. Şu anda sahada bizim farkında olmadığımız vakalar var, farkında olmadığımız bir bulaş var, farkında olmadığımız temaslılar var” şeklinde konuştu.

“RASTGELE TEST” VURGUSU…

Ülkeyi dıştan gelenlere kapatmanın artık çok da büyük bir karar olmaktan çıktığını belirten Erhürman, “günlük 30 vakayı buldun, ertesi gün 21 vaka tespit edilince ‘vaka sayısı düştü’ diyorsun. Rastgele test yapmaya devam etmiyorsun ki…” ifadelerini kullandı.

“SEÇİMLERDEN SONRA PANDEMİ BİTMEYECEK, EKONOMİ DÜZELMEYECEK”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinin ardından, pandeminin sona ereceği, ekonominin düzeleceği gibi bir havanın oluşturulmaya çalışıldığını belirten Erhürman, “Ekimin ortasında bu pandemi bitmeyecek, ekonomi de düzelmeyecek, eğitimdeki sorunlar da katlanarak büyüyecek” dedi.

“BEN CUMHURBAŞKANI OLSAM…”

Erhürman, soru üzerine “ben Cumhurbaşkanı olsam, hiçbir zaman sessiz kalmazdım. Yapılması gerekenlerin yapılmasına liderlik ederdim, bu süreçte 24 saat boyunca bu işle uğraşırdım. Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder, sağlıkçılarla, sendikalarla sürekli temasta olurdum. Günümü, Hükümete yardımcı ve uyarıcı olmak için ayırırdım” dedi.

“SALGIN, KIBRIS TÜRK HALKININ VAROLUŞUNU TEHDİT EDEN BİR NOKTAYA GELDİ”

Salgının, Kıbrıs Türk halkının varoluşunu tehdit eden bir noktaya geldiğini söyleyen Erhürman, “Bu söylediğim 'hepimiz öleceğiz' senaryosu değil. Kıbrıs Türk halkının sağlığını, aşını, ekmeğini; kısacası varlığını tehdit ediyor. Hükümet edenler nasıl bu kadar sorumsuz ve ciddiyetsiz olabilir?” diye sordu.

HÜKÜMETİN YÖNETİM ŞEKLİ… “BU KADARINI BEN DE ÖNGÖRMÜYORDUM”

Hükümette Cumhurbaşkanlığına aday olan isimlerin “bu varken ötekine de aday olayım, onu da yaparım” havasında olduğunu ifade eden Erhürman, “Yaşananları aklım almıyor. Bu kişilerin mensubu olduğu partilerin tabanlarının da aklı almıyor. Bu kadarını açıkçası ben de öngörmüyordum” şeklinde konuştu.

“AKINCI’NIN ÇÖZÜME OLAN İSTEĞİNDEN KENDİ ADIMA BİR ŞÜPHE DUYMADIM”

Program sunucusu Gökhan Altıner’in, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 2015’te ilk seçildiği dönemdeki haliyle şimdiki durumunun farklı olduğunun konuşulduğunu” söylemesi ve bu konudaki görüşünü sorması üzerine Erhürman, şöyle devam etti:

“Sayın Akıncı’nın çözüm istekliğinden kendi adıma bir şüphe duymadım. Bugüne kadar yaptıklarını değerlendirdiğimde; Sayın Akıncı bir Cumhurbaşkanıdır. Ama artık sahaya indik. Şu an Sayın Akıncı benim için rakiplerimden biridir. Ve rakiplerimle tavrım şu; Ben asla Ersin Tatar, Kudret Özersay ya da Serdar Denktaş bu işi yapamaz demedim, demem de. Benim derdim benim ne yapabileceğimi anlatmak. Zaten birileri ısrarla çatışmalar üzerinden bir şeyler yaratmaya çalışıyor. İkinci tura Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı kalacak, biri Türkiye’yi sever, diğeri sevmez diye ayrıştırmalar yaratılmaya çalışıyor. Benim derdim çok net: Seçimin ertesindeki gün, 19 Ekim günü bu memleketin bir lideri ihtiyacı olacak.”

“YÜRÜTMENİN HİÇBİR KANADI, SÜRECE LİDERLİK ETMEDİ”

Ülkede pandeminin yaşandığını, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türkleri görmezden geldiğini, Kıbrıslı Türkler yokmuş gibi davrandığını, Amerika ve Rusya’dan Kıbrıs’a gelenlerin, Kıbrıslı Türklerle görüşmediğini ifade eden Erhürman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların yanı sıra eğitim berbat halde. Öngörümüz, maalesef sonbahara girildiğinde vaka sayılarımız artacak. Yürütmede kimse liderlik yapmıyor. Yürütmenin hiçbir kanadı, sürece liderlik etmedi.”

Kaynak: Kıbrıs Postası / ERTUĞRUL SENOVA