Cumhuriyet Meclisi’ndeki muhalefet partileri; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) basın toplantısı düzenleyerek, hükümet partilerinin kendi aralarındaki sorunlardan dolayı, daha önce anlaştıklarının aksine yasa gücünde kararnamelerin yasallaşması için gerçekleştirilen Meclis toplantılarına katılım göstermediğini belirtip, tepki gösterdiler.

Muhalefet partileri, “hükümet ortaklarının kendi aralarındaki anlaşmazlıkları gidermek yerine laf dalaşına devam etmeleri ve Meclis çalışmalarına katılmamaları halinde kendilerinin de buna sert şekilde tepki vereceklerini, ne yapacaklarını görüşüp bir uzlaşıya varacaklarını” belirttiler.

4 muhalefet partisi saat 14.30’da Cumhuriyet Meclisi Zalihe Çavuşoğlu Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da özellikle sağlık ve ekonominin memleketin temel derdi olduğunu, bu süreçte muhalefet partilerinin hükümete ellerinden gelen yardımı yaptığını kaydetti.

Süreç boyunca hükümete gerekli hazırlıkların yapılması çağrısında da bulunduklarını ancak gerekenlerin yapılmadığını kaydeden Erhürman, “Bugün yapmazsanız bu olacak dediğimiz her şeyi yaşamaya başladık” diye konuştu.

Hem ekonomik hem de sağlık açısından bir kriz döneminde olunduğunu, bu dönemde bir biriyle kenetlenerek ülkeyi bu krizden çıkarmaya çalışacak bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Erhürman, ancak hükümet ortaklarının kamuoyu önünde bir biriyle didişmekten başka bir şey yapmadığını iddia etti.

“HÜKÜMET GEREKEN CİDDİYET VE SORUMLULUĞU ORTAYA KOYMUYOR”

Hükümetin ekonomide de sağlıkta da göstermesi gereken ciddiyeti ve taşıması gereken sorumluluğu bir türlü ortaya koyamadığını savunan Erhürman,  şöyle konuştu:
“Biz Meclis yaz aylarında da çalışsın çünkü 70’in üzerinde yasa gücünde kararname çıkardınız, birçoğunun anayasallığıyla ilgili sorun var daha fazla çıkarmaya da ihtiyaç duyacaksınız, Meclis’i açık tutalım yasa gücünde kararnameleri geçirelim dedik. Kaç haftadır toplantılar yapılıyor, gelen yasa gücünde kararname sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Üstelik Meclis açık olmasına rağmen hükümet yasa gücünde kararname çıkarmaya da devam ediyor. Oysa Meclis’te bunları yasalaştıracak bir çalışma kapasitesi şu an itibariyle var. Nihayet bugüne geliyoruz ve milletvekilleri ile bakanların bir kısmı Meclis çatısı altında olmasına rağmen, Genel Kurul salonuna girmiyorlar ve muhalefet buna tepki gösterip dışarıyla çıkıyor ve 1.5 saat boyunca Meclis salonuna girmemeye devam ediyorlar. Neden çünkü 1.5 yıldan beri devam eden bir imar planı hikayesi var, pandemi hastanesi gibi o da yılan hikayesine dönüştürüldü ve bugün sabah itibarıyla mahkemeden ‘hukuka aykırı davrandınız” diyen bir ara emri çıktı. Ama hükümet partileri bu kaosu gidermeye çalışmak yerine durmadan kamuoyunun önünde bir biriyle didişmeye devam ediyor. Bu belirsiz ortamdan zaten zarar görmüş ekonomi daha da zarar görmeye devam ediyor”,

“HÜKÜMET SALDIM ÇAYIRA MEVLA’M KAYIRA” ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYOR”

Ülkede gerek salgın, gerek hastane gerekse imar planı konusunda “saldım çayıra Mevla’m kayıra” anlayışıyla hareket eden bir hükümet olduğunu savunan Erhürman, hükümetin yok hükmünde olduğunu ve bugünkü tavırlarıyla la Meclis’i de yok hükmünde kılmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Erhürman, Meclis’i de yok hükmünde kılmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.