Kurulduğu tarihten bu yana Kıbrıs Türk Multiple Skleroz Derneği’nin başkanlığını yürüten tiyatro oyuncusu Ercan Saymen, MS hastalarına çağrı yaptı: MS’den korkmayın!

 

   Kurulduğu tarihten bu yana, 14 yıldır, Kıbrıs Türk Multiple Skleroz Derneği’nin başkanlığını yürüten tiyatro oyuncusu Ercan Saymen, çağımızın sinsi hastalığı olan MS hastalarına, hastalıktan korkmamaları hususunda çağrı yaptı.

   “Hastalıktan değil, yanlış tedaviden korkun” diyen başkan Saymen, ülkede 200’ü aşkın MS hastası bulunduğunu belirterek, MS hastalığı konusunda toplumu bilgilendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

   MS hastalığıyla ilgili sık sık konferans ve seminerler düzenlediklerini belirten başkan, korku duyulan, bulaşıcı olduğu sanılan MS hastalığının, doğru tedavi uygulandığında korkulduğu kadar kötü bir hastalık olmadığını topluma duyurduklarını belirtti.

   Derneğin zor şartlarda faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken Saymen, en iyi şekilde MS hastalarına hizmet verebilmek için çaba sarf ettiğini dile getirdi ve MS hakkında bilgi verdi.

Multiple Skleroz (MS) nasıl bir hastalıktır?

   Görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Koordinasyon bozulur, kuvvet azalır. Aşırı halsizlik yapar. Uyuşma, hissetmeme görülebilir, hasta felç olduğunu zannedebilir. Mesane ve barsak fonksiyonları bozulabilir. Hafıza problemleri yapabilir. Ellerde titreme olabilir. Belirtiler hafif ya da ağır olabilir. Aniden ortaya çıkabilir ya da kaybolabilir. Belirtiler ve hastalık; kişiden kişiye değişir, aynı kişide zaman zaman değişebilir.
   MS, akıl hastalığı değildir. Bulaşıcı değildir. MS gençler arasında görülen bir hastalıktır. Hayatın en verimli yıllarında görülür. 20-40 yaş arası… 15 yaşın altında ve 50 yaşın üstünde çok nadir görülür.
   Kadınlar daha fazla oranda MS’e yakalanırlar. MS hamilelikte ilgili değildir (MS’li kadınlar çocuk sahibi olabilirler).

   MS hastaları duygusal ve hassas kişilik yapısına sahip insanlardır. İlk belirtilerin ortaya çıkışından, kesin tanının konmasına kadar çoğunlukla yıllar geçebilir, çünkü: ilk belirtiler o kadar hafiftir ki kişi doktora görünmez bile… Sinir sisteminin diğer hastalıkları da aynı uyarıcı belirtilerin bazılarını gösterirler. Gelişmiş tüm laboratuar teknik imkanlarına rağmen MS’i kesin olarak gösteren ya da ekarte ettiren bir teknik yok diyebiliriz.

   Hastayı dinlemek; öykü ve detaylı bir muayene çok önemlidir. MS belirtileri diğer sinir sistemi hastalıklarından farklı olarak herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıkabilir ve kendiliğinden iyileşmeler gösterebilir. Emar şu an için teşhiste bilinen en iyi radyolojik yöntemdir. Beyin omurilik sıvısı incelenmesi teşhiste en iyi laboratuar yöntemidir.

 

MS'li hastalar, tam veya yarı tam olarak aşağıdaki problemlerin her hangi birini ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilirler:

Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme, güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.  Görme kaybı, çift görme, İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,  Kabızlık, Konuşma bozukluğu, Cinsel fonksiyon bozuklukları, Denge kaybı, bulantı, Yorgunluk, 
Depresyon, Kısa süreli hafıza problemleri, Yutma zorluğu…


MS tanısı konan hasta ne yapmalı?
   Ümitsizliğe kapılmamalı, çünkü çok az hastada ilerleyici ve ciddi komplikasyonlarla karşılaşılır.

   Moral ve fiziksel olarak güçlü kalmak tedavinin en önemli öğesidir.

   Hasta bir nöroloji doktorunun takibinde olmalıdır, tedavisine ve doktorun önerilerine uymalıdır.

   MS’lilerin çoğu tekrarlayan alevlenmelere rağmen aktif bir hayat sürerler ve hayata olumlu yönden bakmayı öğrenebilirler.

   MS uygun bir yaklaşımla ele alındığında şikayetler en aza indirgenebilir.

 

Hayat, bir tiyatro!

   MS Derneği Başkanı Ercan Saymen, dernek başkanlığının yanı sıra 32 yıldır da tiyatro oyunculuğu yapıyor. Hayatın kendisi için tiyatro olduğunu anlatan Saymen, 1954’te Baf’ta doğmuş. İki kız ve iki torun sahibi olan Ercan Saymen, çok sosyal bir kişiliğe sahip.

   Cypriot Nature Walker’e üye olan Ercan Saymen, yürüyüşlere katılmaktan da büyük keyif alıyor. MS hastalığına yakalandığı, 1999’da, arkadaşlarıyla birlikte, Kıbrıs Türk Multiple Skleroz Derneği’ni kurdu ve o günden bu yana da bu derneğin başkanlığını yürütüyor.

   Zalihe Sussuzlu ile birlikte kurdukları Zalihe Ercan Tiyatrosu’nda oyuncu olan Saymen, her oyun öncesi büyük bir heyecan yaşadığını belirterek, “Hayat bir tiyatro. Tiyatro benim hayatım” dedi ve ekledi:

   “30 yıldır her oyun çalışmasında tiyatroyu bırakacağımı söylerim.  Ancak bu ilk alkışı duyana kadardır. Hep bu “Son oyundur” derim. Ama son olmaz. Sahneye çıktıktan sonra hep bir sonraki oyunun planını yaparım.”

   “Dedikodu… Filmin Sonu!” adlı tiyatro oyununu, Gazimağusa ve Lefkoşa’da oynadıklarını ve büyük ilgi gördüklerini anlatan Arcan Saymen, bu oyunun, 22 Şubat 2014’te Girne’de de gösterimde olacağını duyurdu ve oyunlarını izlemeye tüm tiyatro severleri davet etti.