Maliye Bakanı Zeren Mungan, Duty Free satış noktalarında yapılan fon ayarlamasının iç piyasaya fiyat artışı olarak yansımadığını, hatta Duty Free satış noktalarında da fiyatlarda bir değişikliğe gidilmediğini belirterek, fon düzenlemesi sonrasında sadece paket başına kar miktarının düştüğünü vurguladı.

 

Mungan, rekabet edebilirliğin sadece devletin vergileri azaltması veya sübvansiyonlar sağlamasıyla korunamayacağını veya artırılamayacağını, işletmelerin kimi zaman rekabet edebilirliklerini veya pazar paylarını korumak/artırmak için kar marjlarında düzenlemeye gitmek zorunda olduğunu ve gitmesi gerektiğini kaydetti.

 

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Duty Free satış noktalarında yapılan vergi/fon düzenlemesi ile ilgili açıklama yaptı.

 

Mungan, hükümetin, yerel sermayenin güçlenmesine verdiği önemi bundan sonra da göstereceğini ifade ederek, KKTC’de, ekonomik büyümenin kamu odaklı değil, yerel ve dış yatırımcıların yatırımları sayesinde gerçekleşebileceğinin ve bunun sonucu olarak istihdam olanaklarının artabileceğinin bilincinde olduklarını kaydetti.

 

Kamunun da bu büyümeden payını alacağını, kamu payını alırken de kimi zaman dolaysız direkt safi kazanç, kimi zamanda fon gibi dolaylı vergilerle aldığını işaret ederek, “Hükümetimizin önceliği bu tip vergilendirmelerin ağırlıklı olarak dolaysız vergiler üzerinden olmasıdır. Ancak gerekmesi halinde son yapılan fon düzenlemesinde olduğu gibi yapılacak düzenlemelerde de bu tip düzenlemelerin iç piyasaya fiyat artışı olarak yansımaması yanında direkt veya dolaylı olarak hiçbir mal/hizmete fiyat artışı olarak yansımaması noktasında azami özeni göstermektedir” dedi.

 

Mungan, bu kapsamda bu fon ayarlamasının sadece Duty Free satış noktalarında olduğunu, iç piyasaya fiyat artışı olarak yansımadığını, hatta Duty Free satış noktalarında da fiyatlarda bir değişikliğe gidilmediğini kaydetti.

 

Rekabet edebilirliğin sadece devletin vergileri azaltması veya sübvansiyonlar sağlamasıyla korunamayacağını veya artırılamayacağını, işletmelerin kimi zaman rekabet edebilirliklerini veya pazar paylarını korumak/artırmak için kar marjlarında düzenlemeye gitmek zorunda olduğunu ve gitmesi gerektiğini anlatan Mungan, şöyle devam etti:

 

“Bu ticari yaşamın bir gereğidir. Kamunun gelirlerini artırma veya koruma durumu ise tamamen vatandaş odaklıdır. Çünkü devlet olarak vatandaşa verilmesi gereken asgari hizmetler ve süreç içerisinde bunun kalitesini artırma gerekliliği vardır. Buda finansman gerektirmektedir.

 

Hükümetimiz gerekli düzenlemeleri yaparken Türkiye ve GKRY fiyatlarını da hassasiyetle takip etmektedir. Sadece kamuyu finanse etme odaklı icraat yapmamaktadır. 25 Eylül tarihinde yapmış olduğumuz fon düzenlemesiyle öncesi ve sonrası gerek Duty Free satış noktası gerekse iç piyasa satış fiyatlarıyla kar marjları aşağıdaki gibidir:

 

FON DÜZENLEMESİ SONRASI İÇ PİYASA VE DUTY FREE SATIŞ FİYATLARI

 

25.09.2013 Öncesi Sigara Satış Fiyatları                                                                                      

Piyasa Satış Fiyatı:                                            

 

1 Paket Sigara 9.00 TL (Perakende Fiyatı)          

Kar marjı (Toptancı + perakendeci) 0,73 TL      

 

Duty Free Satış Fiyatı:                                       

1 Paket Sigara 6.71 TL (Perakende Fiyatı)         

Kar marjı (Toptancı + Operatör) 2,50 TL          

 

 

25.09.2013 Sonrası Sigara Satış Fiyatları

Piyasa Satış:

 

1 Paket Sigara 9.00 TL (Perakende Fiyatı)

Kar marjı (Toptancı + Perakendeci) 0,73 TL

 

Duty Free Satış Fiyatı:

1 Paket Sigara 6.71 TL (Perakende Fiyatı)

Kar marjı (Toptancı + Operatör) 2,19 TL.”

 

 

Mungan, yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi fon düzenlemesi sonrasında iç piyasada sigara fiyatlarında hiçbir değişiklik olmadığını, Duty Free satış noktasında ise fiyatlarda herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup paket başına kar miktarı 2.50 TL’den 2,19 TL’ye düştüğüne dikkat çekti.

 

Fon ayarlaması öncesi de iç piyasaya göre 3,42 kat olan kar marjının 3 kata gerilediğini ifade eden Mungan, bu süreçte kamunun gelirinin ise paket başına sadece %11,98 oranında arttığını kaydetti.

 

Mungan, kamunun gelirinin artmış gözükmekle birlikte TL’nin özellikle son zamanlardaki değer kaybını dikkate alındığı zaman gerçekte kamunun gelirlerinin bir önceki fon düzenlemesine göre reel olarak artmadığını belirtti.

 

Maliye Bakanı Mungan, tablo çalışmasının; Marlboro 100’S ve birçok çalışmanın yapıldığı 18 Eylül tarihli kurlar baz alınarak yapıldığını belirterek, fon düzenlemesinin bu hesaplamalara göre yapıldığını kaydetti ve kur farkından dolayı kar marjının her gün değiştiğine dikkat çekti.

 

Mungan, fon çalışmasının yapıldığı 18 Eylül’de kurların; 1 $ = 2,00810 TL,  1 € = 2,68260 TL olduğunu, buna göre toptancı ve operatör gelirinde paket başına 0,31 TL azalma olduğunu, ancak perakende satış fiyatının 25 Euro’dan 26 Euro’ya çıkarılması (TC DFS satış fiyatına denk) halinde pakette 0,07 TL kar artışı olacağını kaydetti.

 

Verileri kamuoyu ile paylaşan Maliye Bakanı Mungan, tüm işletmelere iş yaşamlarında başarılar diledi.