Eşine sadık yılanlar, naz yapan leylekler, romantik akbabalar, kur dansı yapan flamingolar, çift cinsiyetli salyangozlar ve kalplerine giden yol midesinden geçen kelebekler …..

Doğada pek çok tür üremek ve neslini sürdürebilmek için eş seçmeden önce bazen romantik, bazen vahşi bazen de karmaşık kur yapma yolları deniyor. Kimi kokusunu yayarak, kimisi bir çınar yaprağı ya da balıkla, kimisi parlak tüylerini göstererek, kimisi dans ederek karşı cinsin dikkatini çekmeye çalışıyor.

Sinekler: Sineklerde aşk çağrısı erkekten gelir, dişi çoğunlukla buna uymak zorundadır. Sinekler bir yandan sevişip bir yandan da uçmaya devam edebilirler. Çoğunlukla havada uçarken başlayan çiftleşmeleri sonunda bir yaprağın ya da dalın üzerinde son bulur. Bir dişi bazen birden çok erkekle çiftleşebilir.

Kelebekler: İş erkeğe düşüyor; Bu rengarenk kelebeklerin aşkına yakından tanık olabilirsiniz. Çünkü çok gözlü mavi Kıbrıs’ın en yaygın kelebeklerindendir. Onları evinizin yanındaki bir parkta, veya bahçenizde bir yandan çiftleşirken bir yandan da beceriksizce uçmaya çalışırken görebilirsiniz. Kelebeklerde eş bulma işi erkjek kelebeğin sorumluluğuna ait.

Kınkanatlılar : Aşk kınkanatlı erkeler için biraz da ölüm demek. Çünkü çoğu erkek eşini bulup çiftleşirken kısa bir süre sonra ölüyor. Diğer pek çok tür gibi böcekler eşlerine koku yoluyla kavuşuyor. Erkek ve dişi bu koku aracılığıyla 7-8 km. uzaklıktan bile bir gece içinde birbirlerini bulabiliyor. Erkek kınkanatlılar dişilere oranla daha küçük, daha renkli ve daha büyük antenli oluyor. Dişinin eşey organıyla erkeğin eşey organları kancalar ve çıkıntılarla birbirine kenetleniyor. Böylelikle nesillerini sürdürebilmek için çiftleşiyor.

Yusufcuklar : Garip bir aşk. Çiftleşirken dişisini serkuçlarıyla sıkıca kavrayan erkek , çiftleşme bittikten sonra da havalanan erkek dişisini diğer erkeklerin döllemesini engellemek için arkasından çeker. Yusufcukların çiftleşmesi oldukça şiddetli ve hatta ölümcül bile olabiliyor.

Kurbagalar : Sadakat nedir bilmezler. Çiftleşmek üzere suya girdikten sonra kendi yerlerini belirlemek ve kur yapmak için vıraklarlar. Eşlerini bulduktan sonra birkaç tanesi çiftleşmek üzere ayni dişinin çevresinde öbek oluşturabilir ve birbiri ardına çiftleşirler. Çiftleşme sırasında erkek ön bacaklarıyla dişiyi tutarak karnını sıkıştırır ve dişinin yumurtlamasını kolaylaştırır.