Kıbrıs’ta yeni geçiş kapıların açılmasıyla ilgili iki toplumlu teknik komite, Derinya Kapısı’nın açılması konusunda Çarşamba günü anlaşmaya vardı.

 

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (CNA) elde ettiği bilgiye göre, anlaşma, Kıbrıs Rum tarafının eski Maraş yolunun kullanılmasını önermesiyle varıldı. Bu çerçevede, bölgedeki askeri birlik kaldırılacak.

 

CNA’nın sorusunu yanıtlayan, Kıbrıslı Rum teknik komite üyesi Sotos Zackheos, bu bilgiyi doğrularken, Kıbrıslı Türk komite üyelerine  Kıbrıs Rum tarafından yapılan öneri kabul etmeleri yönünde siyasi talimat aldıklarını söyledi.

 

CNA’nın elde ettiği bilgiye göre, anlaşma ile birlikte, yolun restore edilip, genişletilmesi için teknik çalışmalar başlatılacak. Birleşmiş Milletler ayrıca bölgede yapılan incelemeler sonucu,  bölgede aktif mayın tarlası olmadığını iki tarafa iletti. Yine de BM’nin bu yöndeki çalışmaları sürecek.

 

Derinya Kapısı’nın birkaç ay içerisinde açılması bekleniyor. Derinya Kapısı’nın açılması, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’in, 28 Mayıs’ta üzerinde uzlaştıkları Güven Yaratıcı Önlemler’in bir tanesi olduğu için liderler varılan anlaşmayı tekrar onaylanması gerekmediği öğrenildi.

 

Yenidüzen