"Mühimmatlar hala sakladığım yerde"


Behçet Akbıyık, 1928, Baf'a bağlı Ayanni köyü doğumlu.
6 kardeşten biri olan Behçet Akbıyık, 6 yıl ilkokul okumuş ve sonra iş hayatına atılmış. Postacılık, kalaycılık, sondaj işi ve hatta büfecilik dahi yapmış. TMT Mücahidi de olan Behçet Akbıyık, 1950 yılında Hatice Akbıyık ile hayatını birleştirmiş. 4 kız bir erkek evlat sahibi olan Akbıcak, iki evladını toprağa vermiş.
Behçet Akbıyık, mücahitlik yıllarından bahsederken ilginç bir anısını paylaşıyor: "TMT üyeliği yaptığım yıllarda saklamam için bana tüfek, fişenk ve el bombası vermişlerdi. Ayanni'deki evimizde kazı yapıp bu mühimmatları saklamıştım. 1974'te evimizi bırakıp Bostancı'ya yerleşmek zorunda kaldık. Yıllar sonra geçiş kapıları açıldığında Ayanni'deki evimizi görmeye gittim. Evi yıkmadıklarını gördüm. Biliyorum ki sakladığım mühimmatlar hala orada duruyor."

Her işi yaptı, kimsenin yokken buzdolabı aldı

1980'li yıllarda sondaj işi yaparak geçimini sağlayan Behçet Akbıyık, bu işte de yetenekli olması nedeniyle kolayca su buluyormuş. Akbıyık'ın çevresindekiler, 'sen ustadan daha ustasın' diyormuş.
Bir süre sondaj işi yaptıktan sonra Tarım Meslek Okulu'nda ustabaşı olarak çalışan Akbıyık,  yaşı gereği emekliye ayrılmış.
Ayanni köyünden göç etmeden önceki yılları anımsayan Akbıyık, iyi ve rahat bir hayat geçirdiklerini belirtiyor ve ekliyor: "Hiç yokluk çekmedik, parasız kalmadık. Köyümüzdeki zenginlerin dahi buzdolabı yokken bizim lambasuyu ile çalışan buzdolabımız vardı. Bu fırsatı degerlendirip sandviççilik dahi yapmıştım."

"Mezar taşı paramızı bile hazırladım"

Behçet Akbıyık, kazandığının tümünü harcamayıp zor günler için biriktirdiğini söyleyerek, "Yaş ilerleyince birer birer sağlık sorunları yaşadık. Biriktirdiklerimizi sağlığımız için harcadık. Hayattan göçeceğimiz günü de düşünerek mezar taşı paramızı bile hazırladım" diyor.

"Koyunları kaçırıp bulmuş gibi yaptım"

Akbıyık, eşi ile tanıştığı zamanlardan kalan bir anısını da paylaşmadan edemiyor: "Genç kızlık yıllarında Hatice'yi görüp beğeniyordum. Bir gün Hatice'nin koyunları otlattığını gördüm. Onunla tanışmak için koyunları kaçırıp bulmuş gibi yaptım. Böyle tanışmıştık."

"Dağdan taş toplayıp ev yaptık"

Behçet Akbıyık'ın eşi Hatice Akbıyık da, tanışıp evlendikten sonra ev yapmak için kolları sıvadıklarını anlatarak, dağdan taş toplayıp eşekle köye taşıdığını ve eşiyle birlikte ev yaptıklarını anımsatıyor.
Hatice Akbıyık, yaşı gereği bazı sağlık sorunları yaşasa da evliliğinden memnun. Hatice Akbıyık, memnuniyetini şu sözlerle anlatıyor: "Dünyaya gene gelsem gene Behçet'i alırım."