Mağusa Suriçi Derneği ile Anagennisi Derneği tarafından yürütülen UNDP ACT Reneval Projesi kapsamında, Gazimağusa suriçinde, Lala Mustafa Paşa Camii’nden kemer altına giden yol üzerinde bulunan park alanındaki duvara resim çizildi.

   Bir haftalık bir çalışmanın ürünü olan “The Great Escape / Büyük Kaçış”  isimli duvar resmi, Umay Yılmaz Kutay ve Opsis Synopsis isimli sanatçılar hayata geçirdi.

   Duvar resmi, dün, saat 15.00 ile 19.00 saatleri arasında düzenlenen kapanış etkinliğiyle halka tanıtıldı.

     Proje kapsamında, Kıbrıs’ın iki tarafındaki iki duvar geniş ölçekli kalıcı birer sanat eserine dönüştürüldü.

   Siyasi yetkili ve vatandaşların yanı sıra tanıtım etkinliğe, Güney Kıbrıs’tan çok sayıda Kıbrıslı Rum geldi. DJ müzikleriyle hareketlendirilen etkinlikte, yerel yiyeceklerle el sanatları ürünleri de satışa sunuldu.

   Öte yandan Derinya’da Mağusa Caddesi üzerine çizilen resim ise, Nurtane Karagil ve 23’le isimlendirilen bir sanatçı tarafından çizildi. Güney’deki resim,  Derinya-Mağusa arasında açılacak yeni geçiş kapısından az geride önceden garaj olarak kullanılan bir binaya ait duvara çizildi. Buradaki resimde de, çocukların gözüyle, Kıbrıs’taki dış güçler olarak simgelenen iki robot elin, adayı yönetmesi konu alındı.

Atai:Kalıcı bir eser bırakmaya çalıştık

   Mağusa Suriçi Derneği As Başkanı Serdar Atai, projeyi,  Mağusa ve Derinya Duvar Sanatları Projesi olarak adlandırdıklarını belirterek, duvar resimleriyle genişletilmiş Mağusa bölgesi diye tabir ettikleri bölgede, Mağusa ve Derinya’yı ve burada yaşayan halkları, duvarların hikayesiyle birbirlerine bağlamaya çalıştıklarını söyledi.

   Proje kapsamında sosyal ve kültürel anlamda pek çok sosyal etkinlik yaptıklarını anımsatan Serdar Atai, bahse konu etkinlikle, kalıcı bir eser bırakmaya çalıştıklarını söyledi ve“Reneval Projesi’nin Aralık ortasında son bulacağını anımsattı.

   Serdar Atai, şöyle konuştu:

   “Yapılan eserle uzun yıllar bölgede kalacak. İnsanlar bu duvarların hikayesini sahiplenip, geleceğe birlikte bakmanın yollarını arayacağına inanmak istiyoruz. Bugünkü etkinlik, iki haftalık bir çalışmanın ürünüdür. Kuratörümüz İtalyan’dı. Genellikle Roma bölgesinde, Roma’nın varoşlarında, etnik kuruluşlarla çalışma yapan, duvarlar konusunda uzman birisidir. Burada da benzer bir metodoloji izleyerek, farklı etnik gruplar arasında duvarlar kanalıyla farklı bir iletişim oluşturmaya çalıştı.

   Sanatçılar ilk haftayı hep birlikte bir evde konaklayarak geçirdi. Evde kalıp Kıbrıs’ın sanat müzelerini gezerek, sosyolog, antropolog ve siyaset bilimcilerle etkileşerek birer tema oluşturdular. Oluşan iki temayı geçtiğimiz hafta başından itibaren iki gruplarla Derinya ve burada uyguladılar. “

Kutay: Kıbrıs’taki gençliğin ortak sorununu yansıttık

   Sanatçı Umay Yılmaz Kutay, uygulamanın ilk haftasında, arkadaşıyla yaptığı gezi ve görüştüğü kişilerden edindikleri bilgiler doğrultusunda resmin temasını oluşturduklarını söyledi ve resimde, Kıbrıs’ın iki tarafındaki gençliğin ortak sorununu yansıttıklarını anlattı.

   Projenin önemli bir proje olduğunu ifade eden sanatçı, iki toplum bireylerinin ortak çalışmasının anlatılmaz bir duygu olduğunu ifade etti ve ekledi:    “İki taraftaki gençlik, ortak sorunlar yaşıyor. Gençlerde, kaçış var. Bu durumdan ilham aldık. Gezdiğimiz yerlerden etkilendik. Suriçinde birçok eski denizci olduğunu fark ettik ve remin temasını oluşturduk. Aslında çalışma biraz sürreal… Uçan bir gemi var, bir yanda Mesarya ovası var. Bir yanda uçan gemi içinde eşyalar gider ama şehri ya da ülkenin kendisini söküp gitmeye çalışır gibi gider. Gitmeye mecbur olsalar da ülkeyi de beraberinde götürürler.”