Feriha TEL


Orçun ve Ogün Cananoğlu kardeşler Akdoğan’da doğdular. Babaları resim öğretmeni olan kardeşlerden Orçun’un her zaman resim ve sanata ilgisi vardı. Üniversite için Ankara’ya Seramik okumak için gittiği zaman abisiyle ev arkadaşı oldular, abisi Ogün Cananoğlu Başkent Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği bölümünde okuyordu. Orçun Cananoğlu Seramik bölümüne devam ederken Girne Amerikan Üniversitesi’nde Grafik bölümü açıldığı için oraya geçiş yaptı. Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun olunca arkadaşlarıyla birlikte ortak bir ajansta yer aldı daha sonra kendi reklam ajansı olan Mint Reklam Ajansı’nı kurdu. Şu an hala Ortaköy bölgesinde yer alan ofisinde çalışmalarına devam ediyor. Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden mezun olan abisi Ogün Amerika’ya staja gitti ve sponsorluk teklifi alıp orada çalışmaya başladı. Daha sonra Ogün ve Orçun kardeşler sadece tatillerde buluşmaya başladılar ama her zaman birlikte bir iş yapmak istediklerini biliyorlardı. 

Yeni Fikirlere Açık Toplum...

  Orçun’a göre Kıbrıslı’lar yurtdışına çok fazla seyahat ettikleri için yeniliklere her zaman açık bir toplum olmuşlardı, ve Orçun yeni bir ortaklık fikrinin Amerika’dan gelmesini istiyordu ve gıda sektöründe abisiyle birlikte yer alma fikri hep aklındaydı. 

Beş Yıl Önce Aile İçinde Kanser Hastalığı ile Tanıştılar

  Organik beslenmenin kanser tedavisindeki olumlu etkisini öğrendiler, kanser hücreleri toksinleri severdi ve annelerinin hastalığı döneminde temiz beslenme onlar için hep en öncelikli tercih haline geldi. Güney Kıbrıs’tan farklı farklı marketlerden ve manavlardan gidip almak zorunda kalıyorlardı. Sonraki yıllarda Orçun’un çocuğu oldu, onu da sağlıklı bir beslenme şekli ile büyütmek istedi.  Bu süreçte organik bebek ürünleri araştırmaya başladılar. bu süreçlerde neden burada da insanların her şeyi bulabilecekleri bir organik market açmıyoruz fikri ortaya çıktı.  

Birleşmiş Milletler Aracılığı ile Organik Tarım Kursu

  Orçun bir dönem Birleşmiş Milletler için Mint Reklam Ajansı olarak etkinlik organizatörü olarak çalışmıştı. O dönemde Birleşmiş Milletler organik üretim üzerine Sertifika programı açmıştı. Bu program süresince Orçun, Kuzey Kıbrıs’tan 70-80 arası üreticinin katılıp, programı tamamladığına şahit oldu.  Orçun için de plan üretici olmak değil burada sadece pazarı oluşturmaktı. Yeşil Hat Tüzüğü’nü kullanıp, Güney Kıbrıs’tan temin edilen ürünleri burada pazarlanmasını sağlamayı düşünmüştü. Araştırmaları sırasında Yeşil Hat Tüzüğü’nün sadece buradan ürün göndermek için olduğunu öğrendi. Ürün getirmede sorunlar yaşanınca ülkedeki üreticiler araştırılmaya başlandı. Lefke’den Ersun Hoca’nın Organik Çiftliği’nden annesi için ürün alıyorlardı diye gidip orayı daha detaylı bir şekilde incelediler, sertifikalarını araştırdılar, bu araştırmaları yaparken Birleşmiş Milletlerdeki kayıtlarda organik ürün yetiştiriciliği kursunu tamamlayan kayıtlarda yol gösterici oldu ve organik üreticilere ulaşmaya başladılar. 

Butik Cafe ve Organik Market Birarada

Uzun süreli araştırma ve gözlemlerinden sonra Amerika’da gördüğü kahve dükkanı içerisinde markette bulundurma şeklini buraya getirmeye karar verdi. İlk başta yasal olarak ya market ya cafe sorusu gündeme geldi ve böyle bir işletme izni için tüzüklerde eksiklik olduğu fark edildi. Girişimleri sonrasında cafe ve market tüzüğü yenilendi ve artık bu tarz yapılacak girişimlerin önü açıldı. 

O-LIVE Organik Market

O-live içerisinde yerli üreticilerin ürettiği organik meyve ve sebze çeşitlerini mevsimlik olarak bulmak mümkün. ‘Free range’ diye sınıflandırılan köy tavuğu ve bu tavuklardan elde edilen yumurtalar günlük olarak satışa sunulmakta. Yine O-live içerisinde sertifikalı olarak organik süt ürünleri, kahvaltılık bal, reçel, mısır gevreği gibi ürünler bulunmakta. Organik baklagiller ve makarna çeşitlerini istediğiniz miktarda alabiliyorsunuz. Yine yerli firmaların getirttiği farklı marka organik temizlik, kişisel bakım, kozmetik ve bebek ürünleri O-live raflarında yerini almakta.  

Organik Market Üyelerine Mesaj Servisi

Haftanın iki günü; Pazartesi ve Perşembe olmak üzere organik taze meyve ve sebzeler O-live içerisinde yer almakta. Kayıtlı müşterilere bir gün öncesinden gelecek olan ürünlerin listesi SMS veya sosyal medya ağları aracılığı ile gönderilmekte. Üyeler bu listeden sipariş vermek istedikleri ürünleri, miktarları ile birlikte geri bildirebiliyor ve ürünlerin onlar için ayrılmasını sağlayabiliyorlar. 

Organik Kahve ile Kahve Çeşitleri

O-Live ülkemize getirtilen El Salvador Organik Kahve’den temin ediyor ve Butik Cafe servisi olarak müşterilerilerine bu kahveden üretilmiş Americano, Filtre Kahve, Espresso gibi kahve çeşitlerini sunabiliyor. El Salvador çok yakında O-Live içerisine reyon şeklinde kurulacak ve müşterilere istedikleri miktarda, istedikleri şekilde kavrulmuş ve öğütülmüş paketlenmeye uygun kahve şeklinde sunulacak. 

 

Butik Bira Merağı ile Başlayan Üretim

Abisi Ogün Cananoğlu’nun farklı bira çeşitlerini araştırıp, denemek gibi özel bir ilgisi vardı. Amerika’da yaşayan Ogün, orada küçük çapta bira üretimi yapıyordu. Butik bira kültürünü Kıbrıs’ın kuzeyinde de yaygınlaştırma amacı ile O-Live içerisinde kurallara uygun şekilde üretim alanı kurdular. Yurt dışından organik arpa, buğday ve şerbetçi otu getirtildi. Şuan  için O-Live’de 6 çeşit butik birayı; IPA, Dubbel, PALE, Porter, WIT, PILS sürekli olarak bulabiliyorsunuz. Dönemsel olarak farklı çeşitlerinde sürpriz olarak karşımıza çıkabileceği de belirtiliyor. 

İçimi Kolay ve Sağlıklı!

Butik biralar pastörize değil ve filtresiz şekilde üretiliyorlar. Bu sebeple butik biralar yüksek miktarda protein ve lif içeriyorlar. Butik bira daha sağlıklı bir besin kaynağı konumuna geliyor. Üretimden arda kalan posayı saklıyor ve değerlendirebilecek kişilerle paylaşıyorlar. Bu posalardan köpek ve kediler için sağlıklı-bol protein içerikli krakerler yapılabiliyor, yine bu posalar sütü kullanılan hayvanlara verildiği zaman süt üretiminin artmasına sebep oluyorlar. Butik bira içildiği zaman çok sık tuvalete gitme ihtiyacı duyulmuyor çünkü vücut besin içeriği yüksek birayı kullanıyor ve tuvalet ihtiyacı artış göstermiyor.  

‘Drink For Peace’ (Barış için iç) Projesi

Geçen sene Güney Kıbrıs’ta butik bira yarışması gerçekleştirildi. Lokmacı sınır kapısına yakın Brew Fellas Bar’da, IPA tarzı biralar, ‘Home Breewers’ (butik bira üreticileri) tarafından üretildi ve beğeniye sunuldu. Müşteriler bu biralara not verdi. Etkinliğe Almanya’da yaşayan Bosna-Hersekli gençler katıldılar ve başlattıkları ‘Drink For Peace’ (Barış için iç!) Projesini orada paylaştılar. Bu gençlerin amacı bölünmüş ülkelerde butik ve küçük miktarda bira üretimi yapan üreticileri bulup; birlikte bir tarif üretmelerini sağlamak ve barış adına bir katkıda bulunmaktı. Almanya’da Bevarian ismindeki bir köyde tesis açtılar; üretim, şişeleme ve etiketleme yapıyorlar. Üretilecek biraların tarifi ise bölünmüş ülkelerdeki iki üretici tarafından hazırlanıp, gönderiliyor. Şuan ülkemizden Drink For Peace- CYPRUS tarifini ; Güney’den Kostas ve Kuzey’den Ogün ve Orçun Cananoğlu kardeşler hazırladılar. Kıbrıs’tan gönderilen tarifin içinde Golyandro, turunç kabuğu ve belki bergamut kullanılacak. Şişelerin arkasındaki etikette ise tarif sahiplerinin isimlerine yer verilecek. 

Barışa ve İki Toplumlu Projelere Destek

Almanya’da satışa çıkacak biraların her şişesinden elde edilecek 10 cent bölünmüş ülkelerdeki ortak çalışmalar yapan kuruluşlara gönderiliyor. Ülkemizde ise bu gelir Home For Coorperation’a ortak projelerde kullanılmak üzere bağışlanacak. Ayrıca şişelenen biralardan çok kısa bir süre sonra Home For Coorperation’da da bulmak mümkün olacak. Drink For Peace Projesi ayni anda Bosna-Hersek ve İsrail-Filistin ile de devam etmekte olacak. 

Bir sonraki hedef ‘Coffee 2 Go’ (Yol Üstünde Kahve Servisi)

Orçun Cananoğlu’nun ürettikleri butik biraları satmak için başka bir dükkan açma gibi bir fikri olmasa da; biralarını farklı barlarda da bulmak isteyen müşterileri için özellikle Lefkoşa Surlariçi’ndeki barlarla yakın zamanda çalışmaya başlayabilecekleri gibi öngörüleri var. Ayni zamanda yeniliklere açık toplumumuz için, O-Live’in yer aldığı Yenikent bölgesinde, özellikle sabah sıkışan trafik içerisinde, arabalarından inmeden müşterilerin kahve alabilecekleri bir sistem kurmak gibi düşünceleri de bulunuyor.  

Ürettiğimiz Fikirle Organik Üreticilerin Önünü Açtık!

Orçun Cananoğlu yıllarca Mint Reklam Ajansı sayesinde müşterilerine kurumsal kimlik, web-sitesi ve reklam olmak üzere sanal şeyler ürettiğini ifade ediyor. O-Live Organik Market fikri ile organik üreticilere pazar sağladıklarını ve onların üretmesine katkı sağlayarak farklı bir misyon üstlendiklerini belirtiyor.  Orçun, Kıbrıs halkının yıllarca üretimden koparıldığını düşündüğünü ama bu market sayesinde, hala birçok insanımızın her şeye rağmen üretmeye çalıştığını öğrendiğini ve kendilerinin ürettiği butik biranın da gün gelecek bu ülkeye ait bir ürün haline geleceğine olan inancını paylaşıyor bizimle.