SİBER: “BİZ PROGRAMIMIZIN ARKASINDAYIZ… HERKESE EŞİT MESAFEDE, KAMU VİCDANINI RAHATLATICI, YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTİCİ KARAR ALMA İLKESİYLE ÇALIŞIYORUZ”

“KAPALI KAPILAR ARDINDA, GİZLİ SAKLI VATANDAŞLIK ALMA-VERME GİBİ İŞLEMLERİMİZ OLAMAZ. HER ŞEY KANUNLARA, YASALARA UYGUN OLACAK”

 

Başbakan Sibel Siber, tüm çalışmalarının, halk adına, halkın kurumlarının itibarını korumaya yönelik olduğunu ve programlarının arkasında durduklarını vurgulayarak “Toplumun içi rahat olsun. Özne onlardır. Devletin kurumlarının itibarı bizim itibarımızdır” dedi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Sibel Siber başkanlığında ikinci toplantısını yapmak üzere saat 15.30 sıralarında toplandı.

Siber, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, “Programın uzun olduğu yönünde eleştiriler geldi ama biz programımızın arkasındayız” diyerek açık ve şeffaf şekilde; herkese eşit mesafede olma, kamu vicdanını rahatlatıcı ve yaşam kalitesini yükseltici karar alma ilkesiyle çalıştıklarını; her Bakanlar Kurulu toplantısından sonra alınan kararların açıklanacağını söyledi.

 

“TOPLUMUN İÇİ RAHAT OLSUN, ÖZNE ONLARDIR”
Siber, “Toplumun içi rahat olsun. Özne onlardır. Özne halkımızdır; toplumdur. Biz burada bir görev yapıyoruz. Tüm çalışmalarımız, halkımız adına, halkımızın kurumlarını, varlıklarını korumak, geliştirmek ve kurumlarımızın itibarını korumak adınadır. Bunlar bizim için, devletimiz için çok önemlidir. Devletin kurumlarının itibarı bizim itibarımızdır” şeklinde konuştu.

Başbakan Siber, kısa süreli aldıkları bu görevde, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklarını yineledi.

 

KÜLTÜR ATAŞELİĞİ VE VATANDAŞLIKLAR…“YALAN YANLIŞ HABERLERE İTİBAR EDİLMESİN”
Basının sorularını da yanıtlayan Siber, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Necati Şaşmaz’ın KKTC Kültür Ataşeliği’nin iptal edilmesinin ardından basında çıkan “Şaşmaz ve 4 kişinin daha vatandaşlığının iptal edileceği” şeklindeki söylentiler hatırlatılarak bugün bunların gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soruya karşılık, medya adına bu haberlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Başbakan Siber, ismini vermek istemediği ancak genel yayın yönetmeniyle görüşerek üzüntüsünü ilettiğini belirttiği basın kuruluşunda çıkan yalan yanlış haberlerin hiçbirine itibar edilmemesini istedi.

 

Başbakan Siber şöyle devam etti:

 

“KAPALI KAPILAR ARDINDA, GİZLİ SAKLI VATANDAŞLIK ALMA-VERME GİBİ İŞLEMLERİMİZ OLAMAZ”
“Bilgi kaynağınız burasıdır. Bizim basına yapacağımız açıklamalar veya sizlerin direkt bizimle, bakanlığımızla temasa geçerek her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Dediğimiz gibi açıklık ve şeffaflık ilkemizdir. Dolayısıyla kapalı kapılar ardında, gizli saklı vatandaşlık alma-verme gibi işlemlerimiz olamaz. Her şey kanunlara, yasalara uygun olacaktır.”

 

Bu aşamada, kültür ataşeliğinin kriterlerinin belirleneceğini söyleyen Siber, ilgili şahsın sadece kültür ataşeliğinin iptal edildiğine işaret ederek amaçlarının birilerine mesaj vermek veya şov yapmak değil, kurumların itibarını korumak olduğunu vurguladı. Siber şöyle konuştu:

 

“KÜLTÜR ATAŞELİĞİNİN KRİTERLERİ BELİRLENECEK…”
“Çok başarılı bir oyuncu, sanatçı olabilir ama bizim devletin kurumları, devlet kurumu önemlidir. O yüzden kültür ataşeliği için hangi nitelikler gerekir; bu konuda çalışmalar yapılıyor. Hem kimseye haksızlık yapılmasın, X şahıs kültür ataşesiyse Y şahıs niye değil şeklinde bir tartışmaya da yol açmamak için bunun kriterlerini belirleyeceğiz ve bundan sonra bu tür tartışmalara da kapı açmayacağız. Biraz magazinsel habere çevrildi ama inanın ki bizim amacımız ne birilerine mesaj vermek, ne magazinsel haber yaratmak, ne şov yapmak… Bizim amacımız kurumlarımızın itibarını korumaktır. Temel felsefemiz budur. Çünkü bir ülkenin fahri kültür ataşeliği çok önemlidir. O ülkeyi, kültürünü temsil ediyor. O yüzden, bu kriterlere uygun olan şahıslar ileride değerlendirilip fahri kültür elçimiz olabilirler. Biz de bundan sevinç, onur duyarız.”

 

ERCAN’DAN DEĞİRMENLİK BELEDİYESİ’NE KATKININ İPTALİ DEĞERLENDİRİLECEK
Başbakan Sibel Siber, Ercan ihalesinin bugünkü toplantılarının gündeminde olup olmadığı sorusu üzerine ise, Ercan ihalesinin değil ancak Ercan’dan, yolcu çıkış ücretlerinden alınan Değirmenlik Belediyesi’ne katkının iptali yönünde geçmiş hükümet döneminde alınan kararı bugün yeniden değerlendirerek, ona göre karar vereceklerini belirtti.

 

“NERDE SORUN VARSA, ÖNCELİĞİNE VE İVEDİLİĞİNE GÖRE GÜNDEMİMİZE ALACAĞIZ”
Bir basın mensubunun, Belediye Emekçileri Sendikası’nın (BES) maddi sıkıntılarla ilgili hükümetten yardım talepleriyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise, “Nerde sorun varsa, önceliğine ve ivediliğine göre gündemimize alacağız. Biz onun için buradayız” yanıtını veren Başbakan Siber, tüm çalışma ve gayretlerinin, sorun olan her şeyin düzeltilebilmesi yönünde olduğunu yineledi.